Noul proprietar al Praktiker vrea sa relanseze in septembrie brandul, pentru care are drept de folosire nelimitata, si spune ca afacerea a fost gestionata foarte prost de catre fostii proprietari, care plateau anual chirii de 24 milioane de euro pentru spatiile ocupate de 24 de magazine, scrie Mediafax. Omer Susli, omul de afaceri turc care a preluat in urma cu o luna reteaua de bricolaj Praktiker spune ca Praktiker platea anual 24 de milioane de euro chirii pentru spatiile pe care le ocupau cele 24 de magazine. Praktiker are in Romania o retea de magazine cu 27 de magazine, a doua ca marime, cu o suprafata de vanzare de 184.300 de metri patrati. Cele mai multe magazine au fost deschise intre 2005 si 2008, perioada de boom imobiliar.

"Trei magazine, din Galati, Piatra Neamt si Focsani, sunt in propietatea noastra, restul de 24 sunt inchiriate de la diferite companii. Praktiker are 1.700 de angajati permanenti, la care se adauga 600 de angajati platiti tot de companie pentru servicii externalizate, paza, curatenie etc. Compania nu are nicio datorie la banci sau la furnizori, totul este platit la zi. A fost o afacere prost gestionata si asta ma bucura pentru ca pentru orice contract pe care il aducem acum la masa de negociere obtinem 50% reducere. Daca faceau totul nu mai aveam ce face noi acum", a declarat Susli la conferinta "Restructurarea, o masura de insanatosire a companiilor", organizata de Ziarul Financiar.

Afacerile companiei de bricolaj, liderul pietei pana in 2009 (258 milioane de euro cifra de afaceri), s-au redus in 2012 la jumatate fata de maximul atins in 2008 (306 milioane de euro), in timp ce pierderile cumulate in ultimii patru ani s-au ridicat la 48 de milioane de euro.

Susli a aratat ca pregateste relansarea brandului Praktiker in Romania pentru luna septembrie, mentinerea numelui fiind importana pentru ca este foarte cunoscut in piata.

"Am preluat si brandul pe o perioada nelimitata. In magazine se vede mana neamtului si vrem sa mentinem acest lucru, dar din punct de vedere financiar afacerea a fost prost gestionata", a adaugat omul de afaceri, adaugand ca Praktiker nu este prima companie din Romania pe care o preia si o redreseaza.

Susli crede ca Romania nu avea niciun motiv sa intre in criza deoarece decalajul fata de alte tari dezvoltate din Europa este foarte mare.

"Criza nu avea de ce sa vina in Romania, nu trebuia sa avem criza. Ca sa ajungem Germania, Franta, Anglia avem nevoie de 50 de ani. Nu avem piata saturata nici in sistemul financiar, nici industrial, nici in agricultura. Criza in Romania a avut loc din cauza bancilor, care au intrat in panica si in loc sa scada dobanzile la credite le-au urcat si au vrut sa-si recupereze rapid banii de la companii", a mai spus omul de afaceri.

Firma Search Chemicals, detinuta deOmer Susli, a preluat in februarie operatiunile din Romania ale grupului german Praktiker, respectiv cele 27 de magazine, cu vanzari la nivelul anului 2012 de 142 de milioane de euro.

Search Chemicals, inregistrata in Constanta, are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor sanitare, fiind detinuta in proportie de 95% de Omer Susli, fost presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD). Firma, cu 12 angajati, a avut in 2012 afaceri de 45,3 milioane de lei si un profit net de 1,7 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice.

Praktiker concureaza pe piata romaneasca cu retaileri precum Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Kingfisher si Leroy Merlin.