Cei peste 8000 de manageri chestionati de Statistica estimeaza pentru urmatoarele 3 luni cresteri in industria prelucratoare, constructii si comert. Plus crestere moderata in servicii

de DP     HotNews.ro
Vineri, 28 martie 2014, 10:18 Economie | Finanţe & Bănci

Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada martie - mai 2014 cresteri in industria prelucratoare, constructii si in sectorul de comert si crestere moderata in servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural. Soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2029 agenti economici), constructiilor (1573), comertului cu amanuntul (2099) si serviciilor (2520). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/- 5% la nivel total sector.

Pragurile de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite astfel:
- pana la +/- 5% relativa stabilitate;
- de la +/- 6% pana la +/-15% crestere moderata, respectiv scadere moderata;
- de la +/- 16% pana la +/-  40% crestere, respectiv scadere;
- peste +/- 40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.


  • Industrie prelucratoare: Tendinta de crestere a activitatii
In cadrul anchetei de conjunctura din luna martie 2014, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere a volumului productiei (sold conjunctural +19%).
In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere mai mare decat pe total industrie prelucratoare si anume: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +72%), fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjuncturale +39%), fabricarea substantelor si a produselor chimice si fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (solduri conjuncturale +36%).
Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +5%).
In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucratoare.
  • Constructii:Tendinta de crestere a activitatii
Potrivit estimarilor din luna martie 2014, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, crestere a volumului productiei (sold conjunctural +23%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +17%). 
Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +6%).
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +6%).
  • Comert cu amanuntul: Tendinta de crestere a activitatii 
In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +24%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra, de asemenea, crestere (sold conjunctural +18%).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%).
Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +20%).
  • Servicii: Tendinta de crestere moderata a activitatii
Conform estimarilor din luna martie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +7%).
In sectorul de servicii, se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%) si a preturilor (sold conjunctural +3%).


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

403 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi