Italienii de la Intesa Sanpaolo au avut in 2013 o pierdere de 37 milioane euro in Romania si a anuntat ca isi reevalueaza prezenta pe piata in mai multe tari printre care si Romania, luand in calcul inclusiv "acorduri cu alti jucatori internationali". O retragere este mai putin probabila in acest moment, banca inchiriind chiar in aceasta perioada spatii intr-o cladire de birouri pe termen de cinci ani. Intesa mai este implicata intr-un proiect alaturi de Posta Romana, care ar urma sa fie finalizat in aceasta vara. Vezi in finalul textului pozitia oficiala a bancii, transmisa in jurul orei 16.

Venitul operational al Intesa Sanpaolo in Romania a stagnat la 47 milioane euro, in timp ce costurile operationale au scazut cu 8,8%, la 30 milioane euro.

Astfel, profitul operational a urcat cu 21,6% fata de 2012, la 16 milioane euro, potrivit unei prezentari publicate vineri de banca italiana.

Intesa este o banca de talie mica, ea dezvoltand recent produse pentru romanii din Italia, tara de origine a Grupului Intesa si unde traieste o comunitate semnificativa de romani.

Cu o cota de piata de sub 1% dupa active, Intesa are o prezenta de 6 ani in Romania. Oficialii bancii spun ca nu se vor retrage, subliniind ca inclusiv in comunicatul Grupului mama se arata ca exista referiri la mentinerea in continuare a prezentei in Romania, dar fara a face comentarii suplimentare.

"Ca sa reziste in piata, o unitate bancara are nevoie de 4000 de clienti persoane fizice si de cateva sute de IMM", explica intr-un interviu acordat HotNews.ro CEO-ul altei banci, OTP.

Fara un portofoliu consistent de clienti si cu o cota de piata relativ redusa, este dificil sa mentii o banca rentabila in piata, multumindu-i pe actionari. Din acest motiv, probabil ca 2014 va aduce o serie de miscari interesante la nivelul sistemului bancar din Romania.

Intesa Sanpaolo Group a comunicat astazi planul sau strategic pe urmatorii patru ani (2014-2017) avand ca principale prioritati pentru Divizia Banci Subsidiare Internationale repozitionarea si consolidarea prezentei in unele tari in care Grupul opereaza.

Pozitia Intesa Romania:

Grupul isi mentine si intentioneaza sa-si intareasca prezenta in Romania, iar in acest scop a fost numit incepand cu 1 martie 2014 un nou Director General, Marco Capellini (fiind in curs de autorizare la BNR). In ultimii 3 ani, a fost Vice Presedinte al Comitetului Executiv si Director General Adjunct la Banca Intesa Belgrad, banca numarul unu din Serbia. Marco Capellini cunoaste foarte bine piata bancara romaneasca, el intorcandu-se din nou in Romania dupa un mandat de succes de 3 ani(2003-2006), in calitate de Director General si membru al Consiliului de Administratie al fostei Sanpaolo IMI Bank Romania SA.

Marco Capellini a declarat: ¬Intesa Sanpaolo Group este increzator si puternic dedicat pietii romanesti. In plus, negocierile incepute la sfarsitul anului trecut cu Posta Romana pentru a oferi servicii bancare si financiare prin oficiile postale demonstreaza inca o data interesul real al Intesa Sanpaolo Group in tara noastra¬