Recent, Guvernul a republicat legea privind regimul deseurilor, cu modificarile survenite fata de legea din 2011 a gestiunii deseurilor. Documentul se adreseaza nu doar firmelor care genereaza deseuri din activitatea lor insa si persoanelor fizice, gospodarii individuale, din punctul de vedere al colectarii selective. Detinatorii, producatorii si comerciantii de deseuri au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor (sau sa delege catre un tert) indeplinirea prevederilor legii. Aceste persoane trebuie sa fie instruite in domeniul gestiunii deseurilor ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate. In caz contrar, amenda poate ajunge la 30.000 de lei. Mare atentie, lipsa gestiunii deseurilor a fost cea mai frecventa contraventie sanctionata de autoritatile in domeniu.

Gestiunea deseurilor este extrem de serioasa, iar multi oameni de afaceri habar nu au de ceea ce spun legile. "O firma straina prezenta in Romania- discutam aici de un mare lant de fast-food- se trezeste cu un control facut pe ultimii 5 ani care descopera ca firma cu care au incheiat contractul de reciclare a ambalajelor nu e incheiata cu o firma agreata de Minister si li se recalculeaza taxa pe ambalaj (de 2 lei/kg) pe cinci ani in urma plus dobanzi, penalitati samd. Basca amenda luata. Lantul respectiv s-a trezit ca are de platit 400.000 de euro, CEO-ul strain l-a intrebat pe CFO de ce nu i-a spus de reglementarile in vigoare, CFO-ul a dat vina pe cei de la Juridic, Juridicul a zis ca nu era treaba lor sa stie si uite-asa, micile chichite le vin de hac companiilor straine. Si potrivit unui studiu facut de noi, 6 firme straine din 10 nu stiu de acest "amanunt"", a declarat Marcel Vulpoi, fondatorul Vulpoi & Toader Management, companie specializata pe contabilitate, audit si consultanta, clasata imediat dupa firmele din Big 4 in topul companiilor ca cifra de afaceri

  • Care sunt obligatiile principale cu privire la deseuri si ce sanctiuni contraventionale prevede legea?

Obligatie: Persoanele juridice, atat cei care genereaza deseuri din activitatea proprie cat si cei care le colecteaza, vor incadra fiecare tip de deseu intr-o lista cu structura deseurilor (periculoase, nepericuloase, etc.).

Sanctiune: Contraventia este de la 20.000 lei la 40.000 lei.

Obligatie: Persoanele juridice, atat cei care genereaza deseuri din activitatea proprie cat si cei care le colecteaza, sunt obligati sa detina o caracterizare a deseurilor periculoase generate din activitatea proprie precum si a deseurilor ce pot fi considerate periculoase din cauza originii sau compozitiei in scopul determinarii metodelor de tratare si eliminare a acestora.

Sanctiune: Lipsa descrierilor este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei.

De retinut: se pastreaza in continuare obligatia de evidenta a deseurilor conform HG nr. 856/2002 cu modificari ulterioare.

Obligatie:Persoanele juridice, atat cei care genereaza deseuri din activitatea proprie cat si cei care le colecteaza, au obligatia valorificarii acestora prin reciclare, valorificare energetica, eliminare etc., fara a genera riscuri pentru mediu.

Sanctiune: Nerespectarea obligatiei este contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei.

Obligatie: Detinatorii, producatorii si comerciantii de deseuri au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii sau au posibilitatea sa delege catre un tert indeplinirea prevederilor din lege. Aceste persoane trebuie sa fie instruite in domeniul gestiunii deseurilor ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate.

Sanctiune: Nedesemnarea unei persoane este considerata contraventie si este sanctionata cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei.

Obligatie: Producatorii si detinatorii de deseuri sunt obligati sa colecteze selectiv pe cel putin urmatoarele categorii de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla. Nota: aceasta obligatie este si in seama persoanelor fizice - gospodarii individuale.

Sanctiune: Nerespectarea obligatiei este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice si cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru persoanele fizice.

Obligatie:La solicitarea autoritatilor de mediu sau a altor autoritati competente in domeniu, operatorii economici au obligatia furnizarii datelor necesare detinute de acestia in scopul eliberarii de catre autoritati a unor planuri de gestionare a deseurilor.

Sanctiune: Nerespectarea obligatiei este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei.

Obligatie:Producatorii sau detinatorii de deseuri, persoane juridice, comerciantii sau brokerii de deseuri au obligatia sa conduca evidenta deseurilor pentru fiecare tip de deseu, conform HG nr. 856/2002 si sa o transmita anual agentiei pentru protectia mediului.

Sanctiune:Nerespectarea obligatiei este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei.

Nota: din cunostintele noastre, lipsa gestiunii deseurilor a fost cea mai frecventa contraventie sanctionata de autoritatile in domeniu.

Obligatie: Toate entitatile ce desfasoara activitati de tratare a deseurilor sunt obligate sa obtina o autorizatie de mediu emisa de autoritatile competente.

Sanctiune: Lipsa autorizatiei se sanctioneaza contraventional cu amenda cuprinsa intre 20.000 lei si 40.000 lei.

De retinut:

1. Si autoritatile publice locale au responsabilitate privind organizarea gestiunii deseurilor.

2. Din punctul de vedere al contraventiilor, persoana sanctionata poate achita in cel mult 48 ore de la data incheierii procesului verbal jumatate din minimul amenzii.

3. Impotriva unui proces verbal de contraventie pentru obligatii de mediu, persoana interesata poate face plangere in termen de 15 zile de la comunicare.

Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.