E de bon ton sa te revolti din cand in cand impotriva FMI. In urma cu cativa ani, cel care isi incorda muscghii era actualul premier, Victor Ponta. Dupa cateva luni, actualul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea, i-a scris Christinei Lagarde sa ii spuna ca politicile FMI in Romania nu sunt bune. Acum, se revolta presedintele Basescu, spunand ca politica fiscal-bugatara aprobata de FMI este gresita. Intre timp, chiar si oficialii FMI admit ca au mai gresit pe ici pe colo in politicle de austeritate impuse unor state. Daca mai punem la socoteala esecurile majore ale politicilor FMI in Argentina (si nu numai acolo), nu poti sa nu te intrebi cat la suta din mesalui presedintelui este calcul electoral si cat e convingerea sa fundamentala, intima?

Scurt istoric:

Iulie 2010: Ponta: Acordul cu FMI, sinucidere nationala - daca ajungem la Putere il suspendam

Victor Ponta, liderul PSD, a criticat aspru acordul pe care Romania il are cu FMI, sustinand ca este o "sinucidere nationala".

Potrivit lui Ponta, reprezentantii FMI "ne spun povesti", in conditiile in care in 2011 trebuie sa avem un deficit 4,4%. In cazul in care PSD ar ajunge la guvernare, Victor Ponta sustine ca acordul cu FMI ar fi suspendat, deoarece este unul "anormal si denaturat".

Totodata, seful social democrat admira curajul Ungariei, care a decis sa renunte la ajutorul FMI din cauza conditiilor drastice impuse.

August 2010 Nu mai e suspendare, dar renegociere sigur va fi

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat la Antena 3, ca social-democratii vor renegocia acordul cu Fondul Monetar International (FMI) daca vor ajunge la guvernare.

Septembrie 2010. Ponta :Un nou imprumut de la FMI reprezinta o crima impotriva poporului roman

Presedintele PSD considera ca un nou imprumut de la FMI reprezinta o crima impotriva poporului roman, in cazul in care actualul Executiv vrea "sa mai ia alti bani ca sa mai cumpere un an de stat la putere". "Daca e sa luam din nou un imprumut, oamenii trebuie sa stie de ce luam banii, la ce folosesc si cum ii dam inapoi. Daca il intrebam acum pe domnul Boc sau pe noul ministru de Finante cum si de unde dam banii pe care deja i-am luat, habar nu au. Daca vor sa mai ia alti bani ca sa mai cumpere un an de stat la putere, e o crima impotriva poporului roman si a viitorului nostru", a precizat Ponta, citat de Mediafax.

Octombrie 2011. Voinea, catre Lagarde: Daca austeritatea a dat roade, atunci nu e nevoie de TVA la 24%. Daca nu a dat roade, atunci admiteti ca este nevoie de schimbarea opticii de lucru

"Sub conducerea dumneavoastra (cred ca este corect sa spun asta), Romania nu a aplicat nici relaxare cantitativa -cum au facut SUA sau Marea Britanie, nici stimulare pe latura de investitii publice- cum au facut Germania sau Franta in 2009, de exemplu). Totusi, sub ochii dumneavoastra se fac excese in cheltuielile de achizitii publice si in cele de investitii - fara ca asta sa aiba ceva de-a face cu cresterea economica", ii scria actualul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea, sefei FMI Christine Lagarde.

1 Aprilie 2014. Basescu: Imi pare rau, dar de data asta FMI a gresit

"Sustin ca politica fiscal-bugatara proiectata de Guvern si aprobata de FMI este gresita si riscam sa avem efecte de dezechilibrare a echilibrelor macro in lunile urmatoare sau sa cream toate premisele ca acest lucru sa se produca. Am trecut in 2009 si 2010 prin asa ceva si nu trebuie sa mergem inainte pe noua politica fiscal bugatara lansata de guvern si aprobata de FMI. Mie imi pare rau, am avut intotdeauna in FMI un partener, dar de data asta au gresit.

Nu e de conceput sa generezi o politica fiscala ca sa atingi niste dorinte ale unor politicieni, asta inseamna taxe, taxe, taxe. Solutia corecta este revenirea la politica sanatoasa a asezarii cheltuielilor in functie de venituri certe", a declarat martiTraian Basescu

Pana si FMI si-a recunoscut propriile erori. Facute, drept este, pe pielea altora

Într-un document intern "strict confidenţial", FMI notează că a subestimat semnificativ pagubele care aveau să fie aduse economiei greceşti de măsurile de austeritate prescrise guvernului. Grecia este în recesiune de şase ani, potrivit Wall Street Journal citat de Mediafax. Totodată, FMI admite că şi-a încălcat propriile reguli astfel încât datoria publică uriaşă a Greciei să pară sustenabilă şi că, în retrospectivă, ţara nu respecta trei dintre cele patru criterii de calificare pentru finanţare

Marile erori ale politicilor Fondului sunt de ne-ocolit atunci cand discutam despre utilitatea sau despre cat de oportune sunt relatiile cu FMI.

"Cand FMI imprumuta bani, cum se intampla acum, impune dobanzi ridicate si o politica monetara restrictiva. Statele indatorate trebuie sa treaca prin furcile planurilor lui de ajustare structurala. Rezultatul? Banii imprumutati in asemenea conditii vor duce probabil la slabirea economiei acestor tari, care vor inapoia tot mai greu datoriile", a explicat economistul american Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, in 2001 Stiglitz, cunoscut pentru pozitia sa critica la adresa Fondului, nu doar in contextul crizei financiare internationale. Joseph Stiglitz, consilier al presedintelui Obama - dupa ce a fost si seful consilierilor economici ai presedintelui Clinton - este profesor la Columbia University. A ocupat de asemenea fotoliul de vicepresedinte al Bancii Mondiale, institutie la care a detinut si functia de economist-sef.

Mojmir Hampl, viceguvernatorul Bancii Centrale a Cehiei, intr-un interviu preluat de Reuters declara: "Fondul Monetar International a alimentat criza economica din Europa emergenta, pentru a crea o situatie care sa determine statele din regiune sa-i ceara ajutorul. Este ridicol, dar tocmai FMI a accelerat criza, fiindca, practic, nu avea niciun client. Odata cu aceasta criza si cu noua conducere, Fondul si-a gasit de lucru si a obtinut mai multi bani".

Argentina a fost considerata o tara model pentru aplicarea politicilor propuse de Fond; numai ca restrictiile bugetare au dus la imposibilitatea guvernului de a sustine infrastructura nationala in zone critice cum sunt sanatatea, educatia si securitatea. Efectul? Argentina a fost lovita in 2001 de o grava criza economica. Argentina refuză de peste șase ani evaluările economice pe care FMI le efectuează anual în țările membre, potrivit AFP. Buenos Aires-ul, care consideră că Fondul este în parte responsabil de falimentul țării în 2001, întreține relații tensionate cu instituția și refuză ca echipe ale FMI să evalueze în detaliu politica sa economică.

Irlanda. In septembrie 2007, FMI a declarat: "avand in vedere ca Irlanda are indicii fundamentali si motivatia autoritatilor pentru politici fezabile, asteptam o crestere economica robusta pe term mediu". Un an si jumatate mai tarziu, Irlanda devenea "cel mai grav scenariu pentru economia globala".

Jamaica. In anul 1979, cand autoritatile au demarat programul de sprijin al FMI, un dolar jamaican era cotat mai sus decat un dolar SUA, ca in 1995, cand s-a incheiat colaborarea cu Fondul, un dolar jamaican sa fie cotat la mai putin de 2 centi!

Tunisia. In noiembrie 2008, Dominique Strauss Kahn lauda Tunisia si o dadea ca exemplu in regiune pentru reformele economice pe care le facuse: "Ma astept la o crestere puternica a economiei tunisiene". Si intr-adevar, in acel an economia a crescut cu peste 6%. Dupa care a urmat colapsul.

Revolta ciclica a unor lideri de-ai nostri impotriva FMI arata insa altceva: ipocrizia si incapacitatea autoritatilor romane de a gestiona corect economia

In fond, ce ne cere FMI? Sa nu cheltuim mai mult decat ne putem permite, sa nu permitem companiilor de stat sa nu-si achite facturile, sa nu umflam cu nesimtire numarul salariatilor publici, sa nu politizam economia punand niste idioti care nu vad decat surse de imbogatire (a lor sau a altora) din banii publici si alte asemenea lucruri de bun simt. Exact lucrurile pe care nu le vom face niciodata. Fiindca daca le-am face, unii nu ar avea bani pentru partidul lor, altii nu si-ar construi niciodata vile de neam prost in cateva luni, iar zonele off-shore ar deveni brusc ne-atragatoare pentru afaceri.

Politicienii din TOATE partidele tuna si fulgera impotriva coruptiei, dar sunt primii care incearca sa isi "optimizeze" fiscal afacerile. Toti ne plangem de Invatamant precar si de Sanatate cariata, dar fiecare incearca sa dea cat mai putin- de preferinta deloc, Statului.

Una peste alta,

Si, de fapt, nu stiu daca in loc sa discutam despre un eventual esec al FMI in relatia cu Romania, sa vorbim si despre un eventual esec al Romaniei in relatia cu Fondul.