In 2014 este anticipata o crestere a PIB-ului de 2,6%, o inflatie care ar putea urca pana la 3,8% si un curs leu/eur de 4,5 in prima jumatate a anului si 4,55 in cea de-a doua jumatate, spune economistul sef al Garanti Bank, Rozalia Pal, in Raportul trimestrial al bancii. Pal mai adauga la tabloul economic o crestere a importurilor si redresarea segmentului constructiilor. Consumul privat arata primele semnale de imbunatatire, pe masura ce puterea de cumparare creste, datorita inflatiei scazute si a finantarii mai ieftine in moneda locala, se mai arata in document (vezi atasament).

Rozalia Pal - Garanti BankFoto: Hotnews

In prezent, o serie de sectoare prezinta indici favorabili privind evolutia intregii economii. Spre exemplu, se estimeaza redresarea segmentului constructiilor, care beneficiaza si de cresterea absorbtiei fondurilor europene pentru proiectele de infrastructura. Comertul este un alt sector care ar trebui sa aduca o contributie pozitiva in 2014.

"Indicele increderii in economia romaneasca (ESI - Economic Sentiment Indicator) a urcat in luna februarie a acestui an cu 3 puncte, atingand 97.7, cel mai mare nivel din mai 2012, urmand de altfel trendul pozitiv european. Desi rata anuala a inflatiei a atins in februarie 2014 un minim istoric de 1,1%, estimam ca aceasta va creste in a doua jumatate a anului pana la 3,5 - 3,8%. Majorarea semnificativa a preturilor din 2014 va fi cauzata de indexarea accizelor cu 4,77% incepand din ianuarie si de cresterea accizelor la carburanti incepand cu aprilie (cu o crestere de 18% a accizelor si pret final mai mare cu 5,5%). Alti factori care ar putea influenta semnificativ dinamica inflatiei sunt evolutia preturilor la produsele alimentare din a doua jumatate a anului (in stransa legatura cu recolta) si posibila crestere a preturilor energiei electrice, pe fondul disputei privind schema de sprijin a proiectelor de energie verde", a declarat Rozalia Pal, Economist-Sef Garanti Bank.

Specialistii Garanti Bank sunt optimisti in ceea ce priveste relansarea investitiilor publice si private. Pe parcursul anului 2013, investitiile straine directe (ISD) au urcat la valoarea de 2,7 miliarde euro (o crestere cu 27% fata de anul anterior), in timp ce in ianuarie 2014 s-au investit 244 milioane euro, o crestere de 8% fata de anul trecut. In 2014, se estimeaza o valoare a ISD de 3 miliarde euro (2% din PIB).

Anul acesta, cea mai mare provocare ramane rambursarea imprumutului de 4,7 miliarde euro contractat de la Fondul Monetar International (FMI). Avand insa in vedere ca anul trecut s-a rambursat o transa cu o valoare similara, nu ar trebui sa apara nicio problema in aceasta privinta.

In ceea ce priveste sectorul bancar romanesc, se asteapta in continuare un nivel de lichiditate sporit pe piata interbancara, datorita relaxarii politice monetare, iar dobanzile bancare ar trebui sa se mentina sub dobanda cheie. Estimam ca Banca Nationala a Romaniei va pastra dobanda cheie la nivelul actual de 3,5% pana la sfarsitul anului si ca ratele dobanzilor in moneda locala practicate de banci nu se vor modifica semnificativ pe parcursul anului in curs. Ramane insa posibila inca o reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii.

In plus, luand in considerare un raport credite-depozite apropiat de 1, reducerea gradului de indatorare ar trebui sa se tempereze si estimam un trend ascendent al creditarii. Conditiile favorabile de finantare in moneda locala ar trebui sa sustina aceasta redresare.

In Raportul Macroeconomic citat, Garanti Bank estimeaza si evolutia cursului de schimb EUR/RON, care ar trebui sa se stabilizeze la 4,5 in prima parte a anului si sa se deprecieze spre 4,55 (+1%) in a doua jumatate, in special din cauza miscarilor de capital strain pe termen scurt determinate de evenimentele internationale.

Citeste documentul integral in atasament.