Miercuri dimineata randamentele titlurilor de stat denominate in lei au crescut cu cateva puncte de baza in timp ce lichiditatea a ramas modesta, se arata in Raportul de cercetare al Piraeus Bank remis miercuri clientilor bancii. Euro a scazut la USD 1.3790/EUR in contextul asteptarilor unui dolar SUA mai puternic, inaintea publicarii datelor de pe piata muncii de astazi. Valutele CEE4 continua sa fie tranzactionate la nivele neschimbate, in asteptarea deciziei BCE de maine. Leul romanesc se tranzactioneaza la 4.4645/EUR nu departe de nivelul de deschidere. Pretul aurului a ramas in jurul valorii minime din ultimele sapte saptamani, fiind la momentul editiei cotat in jurul nivelului de USD 1,280/oz

Pietele asteapta decizia de joi a BCE care va luata in sedinta de politica monetara. Saptamana va culmina vineri cu publicarea in SUA a numarului de locuri de munca nou create in toate sectoarele mai putin agricultura (NFP) in luna martie, care sunt prefigurate in oarecare masura de ADP Employment survey (numarului de locuri de munca nou create in sectorul privat) pentru care asteptarile sunt sa creasca cu 195,000 in martie in comparatie cu 139,000 in luna februarie. Astazi, in zona euro, cele mai semnificative evenimente economice sunt reprezentate de publicarea PIB pentru trimestrul IV 2013 (o crestere de 0.5% anual in comparatie cu scaderea de 0.3% in trimestrul anterior, si o crestere de 0.2% fata de trimestrul III in comparatie cu 0.1% crestere inregistrata in trimestrul III) si indicele preturilor productiei industriale pentru luna februarie (scadere de 1.7% anual comparativ cu scaderea de 1.4% din ianuarie si o scadere lunara de 0.2%).

In ceea ce priveste intalnirea de maine a BCE au existat, ieri, cateva comentarii ale vicepresedintelui bancii, semnaland o ramanere pe aceeasi pozitie maine a BCE, in ciuda inflatiei foarte scazute si a unei reveniri slabe a economiei, dublate si de o intarire puternica a monedei europene.

In Romania, Institutul National de Statistica a publicat a doua citire a PIB pentru trimestrul al IV-lea 2013, care a crescut cu 5.4% in termeni anuali, peste estimarile anterioare de 5.2%. In termeni trimestriali, economia a crescut cu 1.6% fata de trimestrul III, in timp ce pentru intreg anul 2013 PIB este la nivelul RON 631.13bn (~EUR142.8bn), inregistrand o crestere de 3.5%, confirmind estimarile anterioare.

PIATA VALUTARA

Dupa ce ieri indicatorii US ISM manufacturing PMI au iesit in afara estimarilor, crescand la 53.7 in martie de la 53.2 in februarie, euro a crescut la USD 1.3815/EUR si a fluctuat in continuare usor sub acel nivel.

La acest moment euro a scazut la USD 1.3790/EUR in contextul asteptarilor unui dolar SUA mai puternic, inaintea publicarii datelor de pe piata muncii de astazi. Valutele CEE4 continua sa fie tranzactionate la nivele neschimbate, in asteptarea deciziei BCE de maine. Leul romanesc se tranzactioneaza la 4.4645/EUR nu departe de nivelul de deschidere.

PIATA MONETARA

Astazi banca centrala a decis sa organizeze o operatiune repo, probabil in intentia de a asigura un nivel de lichiditate potrivit in piata in asteptarea licitatiilor de obligatiuni de maine, in valoare totala de 1.5mld lei. Au fost doi jucatori de piata care au participat la repo si au imprumutat 1.18mld lei la dobanda de politica monetara de 3.50%. Ultima opertaiune repo organizata de BNR a fost organizata in septembrie 2013, cu o valoare de 302.6mil lei. Astazi, ratele de dobanda sunt in principiu neschimbate, de altfel la fel ca si randamentele implicite ale swap-urilor valutare.

PIATA TITLURILOR

Miercuri dimineata randamentele titlurilor de stat denominate in lei au crescut cu cateva puncte de baza in timp ce lichiditatea a ramas modesta.

METALE PRETIOASE

Pretul aurului a ramas in jurul valorii minime din ultimele sapte saptamani, fiind la momentul editiei cotat in jurul nivelului de USD 1,280/oz. Preturile celorlalte metale pretioase sunt doar usor mai sus comparativ cu sesiunea anterioara: argintul la USD 19.85/oz, platina la USD 1,427.50/oz si paladium la USD 777.80/oz.

>