Banca Centrala Europeana (BCE) este decisa sa mentina o politica monetara ultra-acomodanta si sa reactioneze rapid daca situatia din zona euro reclama acest lucru, a declarat joi presedintele institutiei, Mario Draghi, la finalul reuniunii lunare a consiliului guvernatorilor.

"Nu excludem o noua relaxare" a politicii monetare, respectiv o reducere a nivelului dobanzii, a adaugat Draghi, in conditiile in care BCE a decis joi sa mentina neschimbata principala sa dobanda, la 0,25%, cel mai redus nivel istoric, in ciuda unei inflatii care se indeparteaza periculos de obiectivul de mentinere in apropiere de 2%.

In martie, cresterea preturilor s-a ridicat la 0,5%, dupa 0,7% in februarie.

Draghi a reafirmat ca nu vede niciun risc de deflatie, sinonim cu o scadere generalizata a preturilor. "Previziunile de inflatie raman ancorate pe termen mediu", a spus el, in conditiile in care BCE se asteapta la o inflatie de 1% in acest an, urmata de 1,3% in 2015 si 1,5% in 2016.

"Dar acest lucru nu este un motiv sa ramanem indiferenti", a precizat el, subliniind ca BCE supravegheaza evolutia preturilor si este pregatit sa utilizeze, in afara de dobanzi, instrumente neconventionale aflate la dispozitia sa pentru a mentine stabilitatea preturilor, inclusiv prin relaxarea cantitativa (quantitative easing), fie printr-o extindere a bilantului prin intermediul achizitiilor de active.

Pe de alta parte, Mario Draghi a ironizat Fondul Monetar International, care a cerut miercuri BCE sa isi relaxeze politica monetara, pentru a majora inflatia.

"FMI a fost, recent, extrem de generos in sugestiile sale despre ce ar trebui sau nu ar trebui sa facem, si suntem recunoscatori pentru asta", a spus Draghi, citat de Reuters.

"Sincer, mi-as dori ca FMI sa fie la fel de generos cum au fost fata de noi si fata de alte jurisdictii monetare, spre exemplu sa publice o declaratie chiar in ziua precedenta unei reuniuni" a Federal Reserve, banca centrala americana, a spus acesta.