Desi termenul initial stabilit pentru vanzarea Marfin Bank fusese 31 ianuarie 2013, "impins" apoi pana la 28 februarie 2014, in urma discutiilor si negocierilor care au avut loc, termenul a fost re-setat pentru 31 decembrie 2014, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor. "Este un proces de durata. S-a facut un road-map (un plan cu pasii care trebuie urmati-n.red.), iar partile implicate au cazut de acord sa se mareasca termenul pana la sfarsitul acestui an. Exista interes puternic pentru aceasta banca, dar lucrurile nu pot fi facute de pe o zi pe alta", au mai spus sursele citate.

Citeste aici un interviu acordat de Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR pe tema Marfin

"La Marfin e o chestiune mai speciala. Ea are atrasa de la banca mama o suma destul de mare. Si de asta autoritatile din Cipru au si acceptat masurile propuse de noi. Discutam de cateva sute de milioane de euro. Personal cred ca s-au temut ca o nerezolvare a problemelor Bank of Cyprus ar atrage si caderea Marfin. Pentru ca Marfin ar fi cazut daca nu rezolvam Bank of Cyprus. Ideal era sa fi facut un bail in aplicat numai pentru depozitele actionarului, dar nu aveam baza legala. Eu cred ca nu e bine sa salvezi o banca cu banii deponentilor, Dar cu banii actionarilor, ideea e binevenita", spune Cinteza. "Le gasisem cumparator, dar au tot lalait-o pentru ca nu le-a placut pretul. Asta pana le-a impus Troica sa vanda. Termenul limita initial, de 31 ianuarie, a fost prelungit pana la sfarsitul acestei luni, cumparatori sunt. Portofoliul preluat de Marfin de la Bank of Cyprus este curat, nu are credite neperformante", a explicat in luna februarie Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.

Asculta mai jos declaratiile lui Cinteza despre cum a fost salvata Marfin:

Descarca fisierul audio in format MP3

"Au tot lalait-o pana cand le-a impus troica s-o vanda", a mai afirmat Cinteza.

El a aratat ca a recomandat achizitia Marfin celor interesati de preluari in Romania si chiar a trimis investitorii in Cipru.

"Am discutat si chiar le-am trimis investitori sa le vanda banca. Au privit problema cam de sus, sperand si la un pret mai mare (...) Este exclus sa faca majorare de capital pentru ca decretul din Cipru interzice orice majorare de participatie in exteriorul tarii. Cand am vrut sa facem transferul intre Bank of Cyprus si Marfin, lichiditatile n-au venit din Cipru, ci din Germania", a explicat Cinteza. Potrivit sefului supravegherii de la BNR, banca are o situatie buna, fiind in negociere cu Cipru sa obtina un discount pe linile de finantare si sa esaloneze rambursarea pe cinci ani.

"Categoric, o banca avand un actionar de calitatea celui pe care il are acum Marfin nu are acces la creditele BNR in caz risc de lichiditate (...) Conducerea bancii negociaza cu bank of cyprus, care a devenit titular al depozitelor facute inainte de Laiiki. Marfin negociaza un discount destul de bun, care s-ar reflecta in solvabilitatea bancii", a mai aratat Cinteza.

In Romania, Cyprus Popular Bank detinea filiala Marfin Bank Romania, in timp ce Bank of Cyprus opera prin intermediul unei sucursale.

Marfin Bank Romania a preluat de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus depozite in valoare totala de 77 de milioane euro si active brute de 82 de milioane euro.

Banca Centrala a Ciprului a aprobat in 25 aprilie 2013 transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din Romania, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail si pentru IMM-uri care sa acopere valoarea pasivelor, in bilantul filialei Cyprus Popular Bank, Marfin Bank, institutie de credit inregistrata in Romania si supravegheata de BNR.

Marfin Romania a fost capitalizata de catre Cipru cu 20 de milioane de euro.

In cazul in care negocierile ar fi esuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea taieri din sumele care depasesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populatie si IMM-uri.