Guvernul a pus in dezbatere publica schema de ajutor pentru companiile care angajeaza cel putin 20 de persoane si carora le va plati timp de doi ani jumatate din costul cu forta de munca. Schema a fost convenita cu FMI si Comisia Europeana si, calculele Finantelor estimeaza ca ar putea fi create 140.000 de locuri de munca, pe durata celor sapte ani in care se va derula proiectul. "Urmarim atat investitiile de la zero cat si dezvoltarea unor investitii deja existente. Obiectivul este crearea de locuri de munca- unul dintre cele mai importante obiective ale Guvernului. Concret, proiectul isi propune sa plateasca jumatate din costurile de munca salariale firmelor care infiinteaza cel putin 20 de locuri de munca", a spus ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. (vezi documentul in atasament)

Liviu VoineaFoto: Agerpres

"Noua schema de ajutor de stat are in vedere finantarea sub forma de sume nerambursabile, in limita intensitatii maxime admise, a costurilor salariale, la nivelul maxim al salariului mediu brut, inregistrate pe o perioada de 2 ani consecutivi, ca urmare a crearii de minimum 20 de locuri de munca determinate de realizarea unei investitii initiale. Perioada de derulare a schemei pentru emiterea de acorduri pentru finantare este 01.07.2014 - 31.12.2020. Plata ajutorului de minimis se efectueaza in perioada 2015-2025, in limita bugetului anual alocat schemei", se arata in Nota de Fundamentare care insoteste proiectul.

"De ce am optat pentru 20 de noi angajati si nu 10 sau 30? Cifra de 20 de locuri de munca a fost un compromis intre mai multi factori: intre capacitatea de monitorizare, necesitatea de a avea un efect de antrenare in economie...dar haideti sa calculam invers: daca la 20 de angajati noi le platim toate taxele, ca jumatate din costul total al fortei de munca asta inseamna, e ca si cum din cei 20 de angajati pe 10 dintre ei ii platim noi integral si pe 10 ii plateste angajatorul. Este o schema intermediara intre schemele de minimis si cele pentru ajutoare mari", a mai explica Voinea.