Executivii BCR, BRD, Raiffeisen si UniCredit Tiriac Bank au depus actele constitutive pentru infiintarea primei organizatii patronale din sectorul bancar romanesc, cu intentia de a invita cat mai multe alte banci sa se alature acesteia. Cele patru banci, ale caror active insumeaza aproape jumatate din totalul activelor din sectorul bancar si peste o treime din totalul salariatilor, au depus cererea de infiintare a Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), o organizatie oarecum paralela cu Asociatia Romana a Bancilor conduse de seful CEC Bank, Radu Ghetea. Contactat de HotNews.ro, Ghetea a declarat ca au mai existat discutii in acest sens in cadrul ARB, dar votul majoritar a fost impotriva transformarii Asociatiei intr-o institutie patronala. "ARB are suficiente subiecte de care sa se ocupe in continuare", a mai explicat Ghetea.

Radu GheteaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

"Sunt anumite obiective pe care ARB nu le-a atins, nu pentru ca nu a putut ci pentru ca nu a vrut, ca de pilda relatia cu sindicatele, cu alte patronate.... Au mai fost discutii, ne-au trimis si noua o scrisoare in care spun ca vor colabora in continuare cu noi- ei sunt in continuare membri ai Asociatiei. Nu cred ca gestul lor e ceva ce contravine actualului statut al ARB. Au fost discutii si la noi sa devenim o asociatie patronala dar comunitatea a votat sa nu ne transformam- asta era acum doi ani", a mai spus Ghetea.

Se estimeaza ca procesul de inregistrare al noii organizatiei patronale ar putea sa se incheie pana la sfarsitul primului semestru al acestui an.

"Demersul nostru are in vedere intrunirea atributelor formale ale unei organizatii profesionale ce poate reprezenta interesele sectorului bancar la toate nivelurile, anume social, institutional si ca angajatori" a mentionat dl. Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank, care a fost desemnat Presedinte al Consiliului Director al CPBR. "Invitam toate bancile care au operatiuni in Romania sa se alature initiativei noastre", a adaugat dl. van Groningen.

Romania este una dintre putinele tari europene in care nu a fost infiintata o asociere care sa

intruneasca toate atributele oficiale ale unei organizatii patronale a sectorului bancar. CPBR isi propune sa promoveze interesele membrilor sai in relatiile cu autoritatile, sindicatele si alte

institutii intr-o maniera cat mai eficienta. Membrii fondatori ai CPBR subliniaza faptul ca infiintarea organizatiei patronale nu este o alternativa la Asociatia Romana a Bancilor (ARB), ci este o organizatie complementara acesteia, cu atat mai mult cu cat membrii fondatori ai CPBR sunt si membri ai ARB. Componenta initiala a Consiliului Director al CPBR este urmatoarea: dl. Steven van Groningen (Raiffeisen Bank) - Presedinte, dl. Rasvan Radu (UniCredit Tiriac Bank) - Vicepresedinte, dl. Philippe Lhotte (BRD- Groupe Societe Generale) - Director si dl. Tomas Spurny (Banca Comericala Romana) - Trezorier.