Viata pe deficit. Veniturile banesti lunare/gospodarie: 2.186 de lei. Cheltuielile: 2.394 lei. Deficitul  e acoperit de prestatii sociale, venituri din agricultura sau vanzari de bunuri din gospodarie

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 8 aprilie 2014, 10:03 Economie | Finanţe & Bănci


Daca s-ar baza numai pe salarii, romanii ar fi luna de luna pe deficit, incasand mai putin decat cheltuie, se arata intr-o ancheta comunicata marti de Statistica. Desigur, discutam de medii nationale, dar potrivit datelor INS, veniturile lunare banesti medii au fost de 2.186 lei pe gospodarie, iar cheltuielile totale au fost cu peste 200 de lei mai mari- 2.394 lei lunar pe o gospodarie. Noroc cu veniturile din prestatii sociale, cele din agricultura sau cu vanzari de active din patrimoniul gospodariei, care au mai completat sursele de venituri ale familiilor.

 • VENITURILE GOSPODARIILOR

Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in trimestrul IV 2013, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.624 lei pe gospodarie si 920 lei pe persoana, mai transmite INS. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2186 lei lunar pe gospodarie (766 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 439 lei lunar pe gospodarie (154 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (49,1% din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul I 2013, 51,2% in trimestrul II, 53,1% in trimestrul III, respectiv 51,3% in trimestrul IV 2013).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (22,2%), veniturile din agricultura (3,1%), veniturile din activitati neagricole independente (2,8%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,8%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (16,7%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (15,0%).
Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta.

Astfel, in trimestrul IV 2013, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 31,6% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 11,5% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 64,6% din salarii, de 21,6% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,7% din total.  In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 39,1% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (31,2% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 7,9% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (28,2%) si celor din prestatii sociale (23,4%).

 • CHELTUIELILE GOSPODARIILOR

Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul IV 2013, in medie, de 2394 lei lunar pe gospodarie (839 lei pe persoana) si au reprezentat 91,2% din nivelul veniturilor totale.
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,6%).


Unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta. Astfel, in timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodarie al cheltuielilor totale de consum, este mai mare in urban fata de rural cu 445 lei, cel  pentru consumul  alimentar este mai mare cu numai 44 lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 48,7% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 19,8% din cheltuielile pentru consumul alimentar.
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul IV 2013, in medie, 40,1% din consumul gospodariilor.


O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In trimestrul IV 2013, aceasta a reprezentat 21,1% din cheltuielile totale de consum. In cadrul cheltuielilor cu locuinta cea mai mare pondere a detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (17,1%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (2,1%) si cele pentru educatie (0,5%).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1834 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 8 aprilie 2014, 11:16)

  polonyca [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   Numai un prost ar spune ca o ducem mai bine (Marţi, 8 aprilie 2014, 11:50)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   dupa 2 ani de guvernare a acestei clici corupte si incompetente.

   Puterea de cumparare a scazut...am o singura satisfactie daca-i pot spune asa: exact majoritatea celor care i-au votat vor simti cel mai tare acest lucru.
   • 0 (0 voturi)    
    De acord! Dar... (Marţi, 8 aprilie 2014, 14:30)

    Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Pariez că dacă-i întrebăm de ce a scăzut puterea de cumpărare vor răspunde că a fost vina lui Băsescu și că vor vota în continuare cu aceeași clică. Degeaba îi doare dacă nu pricep cine i-a lovit.
  • +2 (2 voturi)    
   De fapt, chestia e un pic altfel (Marţi, 8 aprilie 2014, 12:26)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   O buna parte din salarii sunt la negru. Si asa se explica cum cheltuielile apar mai mari decat veniturile din salarii inregistrate.
   Si de ce este oare asa, daca nu pt ca taxele sunt foarte mari?
   Hai la pushkarye cu toata clasa politica!
   Daca in 1866 a fost adus Carol din Germania ca rege, acum in schimb cred ca ar trebui sa aducem din Germania tot Bundestagul ca sa inlocuiasca Parlamentul penal al Romaniei!
  • +1 (1 vot)    
   ha? (Marţi, 8 aprilie 2014, 12:30)

   asdff [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Tu ai impresia ca n-a fost mereu asa, sau cum?
 • +2 (2 voturi)    
  deficit (Marţi, 8 aprilie 2014, 12:44)

  asdff [utilizator]

  PS: In toata lumea se traieste pe deficit, adica pe credit, inclusiv la nivel de stat. Daca tot ai chef sa bati obrazul cuiva, iti recomand Grecia, dar am o banuiala ca o sa-i afecteze profund :)
  • 0 (0 voturi)    
   hmm (Marţi, 8 aprilie 2014, 13:54)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui asdff

   Dacă vorbești de deficit și nu pomenești de SUA este ca și cum ai vorbi despre draci fără să pomenești de diavol.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by