Desi in repetate randuri premierul Victor Ponta declara ca nu se maresc taxele si impozitele, datele furnizate marti de Institutul National de Statistica il contrazic pe primul ministru. Cheltuielile medii cu plata taxelor, impozitelor si a contributiilor cresc de la trimestru la trimestru. Datele din graficul de mai jos reprezinta cheltuieli totale medii lunare pe persoană si sunt exprimate in lei. In cazul unui salariat, cheltuielile cu taxele si impozitele au crescut in ultimul an de la 252.43 la 266.47 lei/luna. Cea mai mare crestere o resimt somerii, care de la 51.35 de lei lunar, au ajuns la finele anului trecut sa plateasca pe taxe, impozite si contributii 73.5 lei.

cheltuieli cu impozite si taxeFoto: Hotnews

Agricultorilor le-au crescut cheltuielile cu plata impozitelor de la 11 la 16 lei lunar, in vreme ce pentru pensionari, efortul financiar cu plata taxelor a urcat de la 59,39 lei/luna la 65.52.

Desigur, se pot face speculatii privind faptul ca din moment de veniturile au crescut era normal sa creasca si impozitele in suma bruta. Numai ca ritmul de crestere al veniturilor banesti este devandat de ritmul de crestere al cheltuielilor.

Click pe grafic pentru marire. Datele sunt preluate de INS din Anchetele trimestriale privind Bugetele de Familie (ABF). Prelucrarea apartine autorului.

Este de asteptat ca, dupa intrarea in vigoare a accizei suplimentare la carburant, ponderea cheltuielilor de consum in total venituri sa creasca, la fel cu cea privind taxele si impozitele. Mai pe romaneste, venitul disponibil al la nivel de gospodarie sa scada. Restul sunt declaratii politice.