Domnul Ionescu a aflat aseara, uitandu-se la televizor, ca anul acesta va plati la Stat mai multe taxe si impozite decat anul trecut. Stirea a fost data imediat dupa o alta, in care un baron local fusese arestat pentru coruptie. Domnul Ionescu nu a facut legatura dintre cele doua stiri, desi ea e una foarte foarte stransa.

Potrivit Transparency International Romania, in 2013 sanatatea, justitia, politia si educatia erau cele mai mari consumatoare de mita din partea populatiei. Astfel, 1 din 7 romani confirma ca in ultimele 12 luni a platit mita in sistemul medical si 1 din 50 de romani a platit mita in sistemul de invatamant, in conditiile in care tinerii scolarizati reprezinta 20% populatia tarii. Acelasi studiu arata ca cel putin unuia din patru romani i s-a cerut mita in ultimul an. Sursa datelor si a graficelor :Transparency International Romania.

  • Trei forme de coruptie

1. Umflarea cheltuielilor. Guvernul prin intermediul unui minister, incheie un contract cu o firma, fara a permite altor companii concurente sa liciteze. Pretul poate fi astfel artificial marit, crescand



cheltuielile de la buget sau lasand la dispozitia autoritatii locale bani mai putini. Rezultatul? Un deficit fiscal mai mare. Sau se pun conditii pe care doar firma agreeata le indeplineste. E coruptia prin cresterea cheltuielilor. Contractele obtinute de Bechtel si EADS in Romania anilor 2003 si 2004 sunt perfect legale dar, probabil, in cazul unor licitatii transparente, cheltuielile Statului ar fi putut fi mai mici, iar banii economisiti ar fi permis luarea altor masuri (gen reducerea CAS)

2. Inspectorul care vine sa iti controleze firma si care iti gaseste el ceva, daca nu esti suficient de "atent". Este asa numita coruptie "mica". De la politistul de la rutiera la inspectorul de la Mediu, Fisc sau alta agentie guvernamentala (care s-a trezit cu salariul taiat de Boc si care are de tinut copilul la facultate, basca ratele la banca samd), toti ar vrea ceva. Firmele de la care luasera pana acum au dat faliment sau au iesit din piata, drept pentru care se re-orienteaza si ei. La fel de mica e si coruptia din spitale, din diferitele birouri ale functionarilor de stat sau chiar din banci

3. Privatizarile. Coruptia prin micsorarea veniturilor. Vinzi o mare firma de stat iar in contract te multumesti cu incasari mai mici decat ai putea obtine. Vanzatorul isi ia partea lui si e multumit. Statul incaseaza bani mai putini, dar cui naibii ii mai pasa? Exemple de privatizari nereusite se pot da cu duiumul, nici nu stiu la care sa ma opresc. Vezi cazurile Petrom, ALRO, Rodipet, SNTR.

4.Sa ne oprim si la cazul sefului CJ Mehedinti. DNA a precizat ca el si cu seful Politiei au intervenit pentru a influenta "numiri si mentineri in functii de conducere la unele institutii publice sau numiri ale unor apropiati in functii de conducere".

Acestia ar fi intervenit si pentru aprobarea scoaterii din domeniul public si concesionarea catre apropiati la un pret "convenabil", de suprafete de teren intravilan situate in centrul municipiului Orsova, in conditiile in care erau inscrise in cartea funciara a localitatii Orsova ca apartinand domeniului public al statului roman si astfel nu puteau fi trecute in domeniul privat si nici concesionate, a mai aratat DNA.

Totodata, cei doi si-ar fi folosit influenta pentru a determina "functionari de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mehedinti sa deconteze catre anumite societati comerciale servicii medicale presupus neefectuate" sau pentru a determina unii agenti economici din Mehedinti "sa incheie contracte de publicitate sau sponsorizare, in conditii favorabile unui post de televiziune local".

Acestia si-ar fi folosit influenta si pentru a permite unor persoane neautorizate sa aiba acces la informatii care, la acel moment, nu erau destinate publicitatii, "astfel incat anumiti agenti economici sa obtina folos necuvenit si conditii financiare avantajoase si impiedicarea altor agenti economici sa participe la o licitatie publica". Toate aceste inseamna bani publici. Multi bani publici, cu care s-ar fi putut orienta catre scopuri mai nobile, gen reducerea taxelor.

  • Trecerea falimentelor in contul Statului, adica in buzunarul fiecaruia

In fine, acestea sunt doar cateva situatii ipotetice care impreuna fac ca cel putin 24% din impozitele pe care le platesti statului sa mearga direct si fara oprire in buzunarele celor corupti. Un leu din patru, cam atat e "taxa" coruptiei in Romania.

O alta forma de coruptie: trecerea falimentului unor firme in contul statului. Si asta iti ia bani din buzunar, fara sa simti. Bancorex, FNI, si toate celelalte banci care s-au prabusit in Romania si care au "costat" cateva zeci de miliarde de dolari.

Mai e apoi coruptia politica. Cea care ii fereste pe parlamentari sa raspunda in fata legii inclusiv dupa ce ei si-au terminat mandatul. Chirac a fost anchetat imediat dupa ce nu a mai fost presedinte. Vorba unui raport publicat de The Economist: asa ceva clar n-o sa vedeti in Romania.

  • Am uitat sa vorbesc despre costul descoperirii coruptiei

Cheltuielile facute cu dosarele de "mare coruptie" duc la circa 40 de milioane de euro anual. Asa incat limitarea acestui fenomen ar usura mult cheltuielile de la buget si teama de taxe si impozite mai mari.

Cum se poate scapa de asta? Relativ usor. Ai insa nevoie de un Fisc puternic, de transparenta si de o Justitie puternica.

Pentru calculul "facturii" coruptiei, exista o aparatura matematica stufoasa, insa nimeni nu poate calcula riguros costul coruptiei. Poti in cel mai fericit caz, aproxima si compara. S-a demonstrat de pilda ca o parte din inflatia de datoreaza coruptiei. Revenind, mai spunem ca potrivit acelei metodologii, Romania este "usurata" anual de circa 30 miliarde de euro, provenind din banii dati ca spaga, banii calculati ca pierdere a Statului, banii reprezentand costul neachitarii taxelor si impozitelor prin amanarea la plata sau alte tertipuri, investitii amanate in Romania din cauza acuzatiilor de coruptie, economia subterana si evaziune fiscala.