Desi BNR face apel chiar prin vocea Guvernatorului la necesitatea reluarii creditarii, la o conferinta desfasurata miercuri, economistul sef al institutiei conduse de Mugur Isarescu a venit cu date care arata ca intre cresterea economiei si volumul creditarii nu exista o legatura direct proportionala. "Romania a avut ani in care creditarea a scazut, dar in care a inregistrat crestere economica", a sustinut miercuri Valentin Lazea la "Conferinta de Risc de Tara Coface 2014", organizata miercuri de Coface si Agentia de presa Mediafax. Lazea a tinut sa precizeze ca vorbeste in nume personal, nu in numele BNR.

Valentin Lazea Foto: Rompres

"In anul 2012, in pofida cresterii negative a creditului neguvernamental real (-3,5 la suta), PIB a crescut (+0,7 la suta). In 2013, desi creditul neguvernamental a continuat sa scada in termeni reali (-4,8 la suta), PIB real a crescut cu 3,5 la suta", a explicat Lazea.

In opinia acestuia, creditul acordat populatiei pare sa influenteze in mica masura cresterea PIB, pentru ca a avut drept destinatie principala achizitionarea de bunuri din import, acestea contribuind negativ la formarea PIB.

De asemenea, creditul pentru locuinte a generat putina valoare adaugata bruta (VAB), intrucat:

- Raportul dintre numarul total al tranzactiilor imobiliare si numarul total al creditelor imobiliare a fost de circa 9:1. Cu alte cuvinte, din 9 tranzactii inregstrate, doar una era pe credit.

- Majoritatea creditelor imobiliare au avut drept destinatie achizitionarea de imobile vechi, negeneratoare de VAB, marturie stand valoarea mica a creditelor

- Contributia firmelor din domeniul imobiliar la valoarea adaugata generata de banci este modesta (circa 2,5%, inclusiv in perioada de boom).

Mai exista o constrangere, a aratat Lazea: In conditiile in care serviciul datoriei pentru populatia Romaniei a ajuns la niveluri similare cu cel din zona euro, o "fortare" a reluarii creditarii pe acest segment nu pare o masura optima.

Pe partea companiilor, creditul acordat firmelor, desi cu efecte mai puternice asupra cresterii PIB, nu a avut totusi efectul scontat intrucat:

- doar 12-14% din firme au apelat in mica masura la credit bancar pentru a-si finanta activitatile. Surse mult mai importante de finantare le-au constituit creditul comercial si datoriile fata de actionari.

- importanta creditului bancar difera in functie de ramura de activitate. De exemplu, companiile din agricultura care au credite bancare contribuie cu circa 70% la valoarea adaugata produsa in agricultura; in sectorul serviciilor, firmele care au credite bancare genereaza doar 44 % din VAB a sectorului servicii