Dumitru, Raiffeisen: Gradul de indatorare este inalt si la populatie si la firme. Companiile au nevoie de capitalizare

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:39 Economie | Finanţe & Bănci


Ionut Dumitru
Foto: Hotnews
"Gradul de indatorare  al firmelor romanesti este ridicat, ca si la nivelul populatiei- unde serviciul datoriei in venitul disponibil este printre cele mai inalte din UE-,circa o treime din firmele profitabile avand credite bancare, a declarat miercuri Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank. Din cele circa 650.000 de firme inregistrate,  450.000 sunt companii active, iar dintre acestea doar 250.000 raporteaza profit, cu alte cuvinte sunt bancabile. Daca ne raportam la aceasta cifra, ponderea firmelor cu credite bancare este de circa 30%. El i-a raspuns economistului sef a BNR Valentin Lazea, care afirmase ca doar 12-14% din firmele romanesti au credite bancare.

"La companiile mari, cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro, 75% din acestea au deja credite. Conditia esentiala e sa faci profit. Pentru a merge mai departe si a face accesul mai facil, trebuie sa gasim solutii de capitalizare", a adaugat Dumitru, citat de Mediafax.

 "La populatie, serviciul datoriei ca procent din venituri este mare, si suntem in top, a doua tara la nivel european dupa Cipru. Explicatia rezulta din structura creditului, credit de consum cu scadente medii de cinci ani, si dobanzi semnificativ mai mari decat la ipotecar, deci un serviciu al datoriei destul de inalt a facut ca gradul de indatorare sa fie inalt. In Romania avem un grad de indatorare destul de mare in zona de venituri mici. Serviciul datoriei in acea zona este de peste 60%. Daca ne referim doar la cei indatorati, pentru ca 18% e pe total populatie activa, gradul de indatorare este peste 35%", a explicat Dumitru la "Conferinta de Risc de Tara Coface 2014", organizata miercuri de Coface si Mediafax.

Dumitru a explicat ca si la companii, daca se face raportul intre datorii si capitaluri, se observa ca gradul de indatorare este destul de ridicat fata de celelalte state europene.

"In zona de indatorare bancara avem potential cu o singura conditie, daca va creste capitalizarea. Ceea ce lipseste, de fapt, companiilor romanesti este capitalizarea, nu indatorarea. Degeaba ne chinuim la solutii de garantare sau colateralizare, pentru ca nu avem solutii pentru capitalizare. Piata de capital probabil ca va juca un rol crucial. O alternativa de studiat cu mare atentie sunt venture capital. Sunt state care au redirectionat fonduri UE si au creat venture capital funds pentru a participa la capitalul unor companii", a continuat Dumitru.

El a aratat ca din cele 450.000 companii active, doar 250.000 raporteaza profit, iar daca se raporteaza la aceasta cifra, ponderea firmelor cu credite bancare depaseste o treime.

"La companiile mari, cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro, 75% din acestea au deja credite. Conditia esentiala e sa faci profit. Pentru a merge mai departe si a face accesul mai facil, trebuie sa gasim solutii de capitalizare", a adaugat Dumitru.

El a mai aratat ca in Romania insolventa este un "abuz" la care fac apel foarte multe companii, peste 5% dintre firmele active, in timp ce media celor din Europa Centrala si de Este este de zece ori mai mica, de 0,5%.

"Avem o problema, acest raport ingreuneaza accesul la finantare", sustine Dumkitru.

Problema insolventelor frecvente a fost ridicata si de Mihai Patruleasa, senior economist la UniCredit Tiriac Bank, care a aratat ca firmele fara credite trebuie sa suporte filtre suplimentare atunci cand incearca sa se califice pentru noi finantari.

Economistul UniCredit a evidentiat ca, dincolo de influenta finantarilor neperformante, noile criterii de creditare trebuie interpretate si prin faptul ca bancile au trecut in ultimii ani printr-o serie de noi reglementari atat interne, cat si la nivel european, mentionand noile reguli de creditare in valuta si introducerea Basel III.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1598 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  confuzii (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:44)

  James Bond [utilizator]

  Domnule Ionut Dumitru, ramaneti in segmentul politicilor macro economice, pentru ca la micro economie nu prea excelati..

  1.
  "Din cele circa 650.000 de firme inregistrate, 450.000 sunt companii active, iar dintre acestea doar 250.000 raporteaza profit, cu alte cuvinte sunt bancabile. Daca ne raportam la aceasta cifra, ponderea firmelor cu credite bancare este de circa 30%. "

  In primul rand, valorile astea nu sunt "cifre"... Cifrele sunt de la 0 la 9, iar ceea ce ati prezentat mai sus sunt valori, numere, volume, etc, dar nu "cifre".

  In al doilea rand, este gresit sa spuneti ca profitabilitatea este conditie necesara si suficienta pentru ca o companie sa fie bancabila.
  Degeaba ai profit, daca nu ai un management al cash-flow-ului suficient de performant cat sa iti asigure lichiditati pentru rambursarea datoriei creditorilor, a furnizorilor, a actionarilor (daca este cazul)...
  Nu uitati ca profitul reprezinta promisiunea de viitor a transformarii in cash, insa "cash is king"...

  2.
  "In zona de indatorare bancara avem potential cu o singura conditie, daca va creste capitalizarea. Ceea ce lipseste, de fapt, companiilor romanesti este capitalizarea, nu indatorarea"

  Nu amestecati in aceeasi oala toate companiile...
  Distribuitorii, retailerii, engross-istii nu au nevoie de capitaluri.
  Inca odata, confundati notiunile, ceea ce este impardonabil pentru un economist ca dvs.
  Poti avea cel mai mare grad de solvabilitate, poti avea asadar un raport CAPITALURI/ DATORII de 10:1, daca nu generezi cash pentru ca ti-au intrat in faliment clientii, pa!
  Nu ai bani sa rambursezi creditorii (Senior debt), furnizorii (Junior debt), actionarii.
 • 0 (0 voturi)    
  continuare (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:55)

  James Bond [utilizator]

  Ca opinie personala (desi nu am sansa de a sta pe pozitia dlui Dumitru), ceea ce lipseste companiilor romanesti sunt:

  1. un cadru legislativ complex, care sa inglobeze sistemul bancar, dreptul comercial;
  Situatia din prezent este cauzata de BNR si de bancile comerciale, care au permis creditarea clientilor cu serviciu al datoriei exagerat. Acum se plang, dar este vina voastra.
  Cadrul legislativ trebuie sa penalizeze abuzurile celor care franeaza fluxurile de numerar, in special clientii care nu isi platesc datoriile furnizorilor, dar mai ales institutiile statului care nu ramburseaza TVA (o mare sursa de cash);

  2. un rating de tara mai bun, care sa scada si costul indatorarii; in prezent, bancile (inclusiv Raiffeisen) abuzeaza de modelele de atribuire a ratingului de creditare, in asemenea maniera incat sa justifice costul ridicat al creditarii... Daca ai un portofoliu de clienti cu un rating slab, este necesar sa soliciti un cost mai ridicat; nu este cazul, avand in vedere ratele de default inregistrate in portofolii;

  3. profesionisti adevarati in Risc de credit, nu amatori; in prezent, riscul de credit este analizat asa cum analizeaza dl Dumitru: "ai profit, primesti credit; nu ai profit, nu primesti credit";

  4. un mecanism de garantare a creditelor de catre stat, insa lipsit de birocratie; asta este imposibil, avand in vedere faptul ca institutia de garantare ar fi condusa politic, si plina ochi de incompetenti care nu ar sti sa citeasca un Cont de profit si pierdere, sau nu ar putea interpreta un cont analitic;

  5. simplificarea birocratiei

  Capitalizarea are rolul ei, dar nu este cea mai mare problema a economiei.
  Cu ce ajuta capitalizarea mai ridicata a unui producator, daca analistii de risc ai bancii colateralizeaza excesiv creditele? Au motive sa ceara mai mult la colateral, dar problema de fond nu se rezolva, si anume managementul eficien al cash-ului...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by