"Zona euro are o relevanta geopolitica sporita in contextul crizei din Ucraina, iar procesul de aderare ar trebui grabit, fiind o alegere strategica in termeni geopolitici, in conditiile in care exista riscuri si costuri suplimentare pentru statele din regiune", a declarat Daniel Daianu, prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara si fost ministru al Finantelor, la "Conferinta de Risc de Tara 2014" organizata de Coface si Mediafax.

Daniel DaianuFoto: Hotnews

"Cred ca daca nu ai o economie puternica, zona euro te sufoca. Se intoarce zona geopolitica in Europa odata cu criza din Ucraina. In opinia mea, zona euro are mai multa relevanta geopolitica in momentul de fata si vedem acum un motiv suplimentar de a grabi procesul de aderare la zona euro", a spus Daianu, citat de Mediafax.

El considera ca situatia din Ucraina ar putea genera o "erodare" cu 0,2-0,3 puncte procentuale a cresterii economice anticipate pentru statele din Europa Centrala si de Est in acest an, pe fondul costului incertitudinii, proximitatii geografice sau relocarii resurselor.

"Este costul incertitudinii, problema proximitatii economice, unii vor sta pe ganduri daca sa faca unele investitii. Vorbim de realocarea resurselor, poate trebuie sa alocam mai mult pentru aparare, nu numai intr-o tara, ci in toata zona. Este problema securitatii aprovizionarii, pentru ca aprovizionarea in orice tara are un cost", a conchis Daianu.