Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care permite utilizarea unor sume obtinute din vanzarea certificatele de emisii de gaze cu efect de sera pentru o serie de proiecte ale autoritatilor locale. Astfel, pentru implementarea unui sistem de transport cu bicicleta in zona centrala a municipiului Bucuresti vor putea fi folosita suam de 44,63 milioane de lei.

Pentru trecerea autobuzelor pentru transportul in comun din municipiul Ploiesti pe functionare cu GPL vor fi alocate 22,3 milioane lei. Alte 90,3 milioane de lei se vor aloca pentru achizitionarea de microbuze si autobuze pentru transportul elevilor din comunitatile rurale si a sportivilor din unitatile din invatamantul preuniversitar la competitiile interne si internationale. De asemenea, a fost aprobata alocarea catre Ministerul Tineretului si Ministerului Educatiei a sumei de 40,7 milioane lei (20,6 milioane lei, respectiv 20,1 milioane lei) pentru achizitionarea in conditiile legii a unor microbuze si autocare.

Ordonanta de Urgenta completeaza Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finantelor Publice, de a scoate la licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene.

Actul normativ adoptat de Guvern instituie un mecanism de finantare, astfel incat sumele obtinute din comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera sa poata fi utilizata pentru proiecte urgente care se incadreaza in prevederile Directivei 2003/87/CE, sustine Guvernul.