Datele privind inflatia in martie raportate in Romania joi au surprins din nou fiind sub asteptarile pietei, se arata in raportul zilnic al Piraeus Bank. Rata lunara a inflatiei a fost 0.03% ducand rata anuala la 1.04%. Preturile alimentelor au scazut cu 0.12% MoM o importanta contributie avand preturile la legume, in timp ce preturile pentru marfuri nealimentare si pentru servicii au crescut cu 0.10% respectiv cu 0.13%. Inflatia core 2 ajustata a crescut cu 0.1% MoM dar rata anuala a ramas, conform calculelor noastre, in zona negativa.

Autoritatile chineze au anuntat ca nu au in vedere masuri de stimulare a economiei desi tot mai multe semne indica faptul ca aceasta creste in ritmuri tot mai lente. Datele comertului international din martie au crescut nelinistea investitorilor dupa ce au aratat o scadere a exporturilor pentru a doua luna consecutiv (prima oara din 2009) si o scadere neastepta a importurilor cu 11.3% YoY. In trimestrul intai al anului exporturile au scazut cu 3.4% YoY in timp ce importurile au crescut cu un modest 1.6% YoY semnaland o economie in reducere de viteza.

  •  Piata Valutara

Dupa publicarea minutei ultimei sedinte a Fed din care reiesea ca oficialii ezita sa ridice ratele prea curand, dolarul american a pierdut teren fata de celelalte valute majore. Euro a atins un maxim al ultimelor doua saptamani la USD 1.3862/EUR iar joi dimineata si-a extins castigurile la USD 1.3874/EUR. In momentul redactarii perechea se tranzactiona in apropierea noului varf.

Valutele Europei emergente sunt mai slabe fata de euro in dimineata de joi. Leul a deschis la 4.4580/EUR si s-a tranzactionat in intervalul ingust 4.4577 – 4.4600/EUR ignorand anuntul surpriza al IPC. Ne asteptam la o alta sesiune linistita pentru EURRON.

  • Piata Monetara              

Nivelul ridicat de lichiditate din piata monetara a dus la o usoara scadere a randamentelor implicite in sesiunea de joi. In ciuda surprizei oferite de inflatia care a atins un nou minim in luna martie nivelul dobanzilor s‑a mentinut la nivelul anterior, contracarand momentan influentele de scadere.

  • Piata Titlurilor

Ministerul Finantelor a vandut azi cinci sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate reziduala de doi ani platind conform asteptarilor un randament mediu de 3.84% si un randament maxim de 3.86%. Raportul dintre ofertele de cumparare si obligatiunile vandute este de 2.80.

  •  Metale Pretioase

Pretul aurului a continuat sa creasca joi dimineata atingand un nou maxim al ultimelor doua saptamani la 1,322.36 dolari pe uncie dupa publicarea ieri a minutei de la cea mai recenta sedinta a Fed in care se putea detecta ezitarea membrilor comisiei de a ridica ratele in viitorul apropiat.

Metalul galben se tranzactioneaza in jurul a 1,322.00 dolari pe uncie, pretul argintului a urcat la 20.26 dolari pe uncie, platina este cotata la 1,445.24 dolari pe uncie iar pretul paladiului fluctueaza in jurul a 781.25 dolari pe uncie.