Carta Drepturilor si Obligatiilor romanilor supusi verificarii fiscale. Pot refuza sa dea informatii: rudele pana la gradul al III-lea, preotii, avocatii, consultantii fiscali s.a.

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 14 aprilie 2014, 9:09 Economie | Finanţe & Bănci

Finantele au publicat vineri dupa amiaza Carta drepturilor si obligatiilor persoanei fizice supuse verificarii fiscale. La inceperea  acestei inspectii, contribuabilul verificat poate numi persoane care sa dea informatii. Pot refuza sa dea informatii catre autoritatile fiscale sotul/sotia sau alte rude ale persoanei fizice verificate, pana la gradul al III - lea. De asemenea, pot refuza sa furnizeze informatii preotii, avocatii, notarii publici, consultantii fiscali, executorii judecatoresti, auditorii, expertii contabili, medicii si psihoterapeutii si asistentii acestor persoane, se arata in documentul publicat.   Autoritatile fiscale au dreptul sa examineze elementele de natura patrimoniala, fluxurile de trezorerie si alte elemente relevante, pentru a stabilii daca o persoana fizica si-a indeplinit obligatiile de plata cu privire la impozitul pe venit.
In acest scop, autoritatile pot solicita informatii de la alte autoritati, vor analiza documentele si alte mijloace de proba cu privire la situatia persoanei fizice si vor putea cere clarificari, explicatii suplimentare sau alte mijloace de proba de la persoana fizica verificata sau de la persoane cu care aceasta a avut sau are raporturi economice sau juridice.
Daca este cazul, autoritatea fiscala va calcula impozite suplimentare, prin metodele indirecte prevazute de Codul fiscal si va dispune masuri asiguratorii.
Durata maxima a unei verificari fiscale nu poate fi mai mare de 6 luni, respectiv 12 luni, cand sunt necesare informatii din strainatate.


Ce drepturi are un contribuabil persoana fizica supus verificarii fiscale?
 • Persoana fizica supusa verificarii fiscale are dreptul sa fie instiintata de existenta procedurii, printr-un aviz de verificare transmis in scris cu cel putin 15 zile inainte de inceperea verificarii.
 • Prin aviz, contribuabilul va fi instiintat de temeiul juridic al verificarii, de data inceperii verificarii, perioada ce va fi supusa verificarii, de posibilitatea de a solicita o singura data amanarea inspectiei si de locul desfasurarii verificarii sau alte documente relevante necesare verificarii.
 • Contribuabilul are 60 de zile la dispozitie de la comunicarea avizului de incepere a inspectiei, sub sanctiunea decaderii, sa prezinte documente justificative in vederea clarificarii situatiei fiscale.
 • La cererea scrisa a contribuabilului, verificarea fiscala se poate face si la domiciliul persoanei fizice, cand aceasta este in imposibilitatea fizica de a se deplasa sau la domiciliul persoanei ce acorda asistenta juridica daca contribuabilul este consiliat.
 • Daca contribuabilul considera insuficient termenul de 60 de zile pentru prezentarea documentelor justificative sau pentru alte clarificari relevante, acest termen poate fi prelungit cu 30 de zile o singura data.
 • Contribuabilul are dreptul de a colabora la stabilirea starii de fapt fiscale, iar la inceperea verificarii, are dreptul sa numeasca persoane care sa dea informatii.
 • Pot refuza sa dea informatii catre autoritatile fiscale sotul/sotia sau alte rude ale persoanei fizice, pana la gradul al III - lea.
 • De asemenea, pot refuza sa furnizeze informatii cu privire la datele pe care le detin in legatura cu persoana fizica verificata, preotii, avocatii, notarii publici, consultantii fiscali, executorii judecatoresti, auditorii, expertii contabili, medicii si psihoterapeutii si asistentii acestor persoane. Cu exceptia preotilor, celelalte categorii profesionale pot furniza informatii cu acordul contribuabilului.
 • Contribuabilul are dreptul sa fie verificat numai pentru impozite si taxe aflate in perioada de prescriptie.
 • Are dreptul sa fie informat pe parcursul desfasurarii verificarii fiscale, asupra constatarilor facute de autoritatile fiscale, iar la finalizarea verificarii, va prezenta si consecintele fiscale asupra persoanei fizice, permitand acestuia sa isi exprime un punct de vedere.
 • Data si ora prezentarii concluziilor autoritatii fiscale vor fi comunicate in scris.
 • Daca persoana fizica nu este de acord cu concluziile autoritatii fiscale, are dreptul sa prezinte in termen de 3 zile lucratoare, un punct de vedere.
 • Daca in urma verificarii, rezulta o decizie de impunere, persoana fizica are dreptul sa conteste aceasta situatie in 30 de zile de la comunicare.

Ce obligatii are contribuabilul persoana fizica supus verificarii fiscale?

 • Persoana fizica are obligatia sa se prezinte in locul si data precizata in avizul de verificare.
 • Contribuabilul verificat are obligatia sa furnizeze informatii, pentru determinarea starii de fapt fiscale.
 • Persoana fizica are obligatia sa prezinte documentele si inscrisurile pe care le detine, relevante pentru clarificarea starii fiscale.
 • Autoritatea fiscala are dreptul sa efectueze cercetari la fata locului, in masura in care acest lucru este necesar pentru a face constatari in interes fiscal.
 • Insa, dreptul de patrunde in domiciliul sau in resedinta unei persoane se poate face doare cu acordul persoanei fizice sau cu autorizatia instantei de judecata.
 • Persoana fizica are obligatia sa indeplineasca masurile dispuse de organul fiscal, in actul intocmit cu ocazia verificarii fiscale, respectand termenele si conditiile acestuia.
Desigur, daca in urma verificarii rezulta diferente de impozit, acestea trebuie achitate impreuna cu dobanzi si penalitati de intarziere. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

5062 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  corectie (Luni, 14 aprilie 2014, 9:26)

  federal [utilizator]

  Insa, dreptul de patrunde in domiciliul sau in resedinta unei persoane "NU" se poate face decat cu acordul persoanei fizice sau cu autorizatia instantei de judecata.

  Trebuia adaugat un NU.
  • +1 (3 voturi)    
   Poate NU trebuia :)) (Luni, 14 aprilie 2014, 10:20)

   kreatorxxxx [utilizator] i-a raspuns lui federal

   Dreptul de intrare...se realizeaza... cu acordul persoanei fizice !

   Insa n-am vazut un drept al persoanei fizice: Dreptul de a fi verificat de o echipa competenta si integra ! Asta nu se pune :)) hi:))hi:))
 • +2 (2 voturi)    
  Sa-nceapa Olimpiada Spagii! (Luni, 14 aprilie 2014, 11:41)

  Matrafirefox [utilizator]

  Nu era suficient sa scoata spagi de la firme, acum inspectorii vor stoarce bani direct de la cetateni! O, in ce tara magnifica traiesc! Si atat de bine condusa de tradatori lacomi!
 • 0 (0 voturi)    
  si daca e invers? (Luni, 14 aprilie 2014, 14:53)

  cinic [utilizator]

  ce obligatii are statul, in ce termene si cu ce dobanzi, cand e vorba de retistuire?
 • +1 (1 vot)    
  IRS (Luni, 14 aprilie 2014, 15:31)

  Airwaves [utilizator]

  Daca nu ati inteles, acum este limpede. Oaia trebuie sa se supuna si sa dea, obligatiriu, lana de pe ea, branza, lapte, masline si carne.

  Oaia are doar dreptul sa execute ce i se cere. Este dreptul suprem al oii. Libertatea a disparut, daca mai aveati vreo urma de indoiala. Cei cu averi imense oricum nu vor avea nicio problema.

  Restul oilor, vor trebui sa umble pe drumuri pentru orice, pentru ca au dreptul sa:

  - sa stea cu orele la cozi ca sa plateasca birurile din ce in ce mai mari
  -sa plateasca biruri pe orice le ce trece prin minte "pastorilor"
  -sa nu mai aiba intimitate prin urmarirea tuturor convorbirilor si activitatilor online
  -sa nu comenteze cand pastorul jupoaie si pielea de pe ea

  Tara asta se duce naibii, incet incet.
  Nu, nu am nimic de ascuns, dar nu am chef sa fiu purtat pe drumuri pentru orice nea caisa caruia i-a casunat pe mine.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version