Taxa de divort este in medie intre 500-600 de lei. Bani multi pentru o familie cu un singur salariat (celalalt somer), care mai au si doi copii de intretinut. Mai sunt avocatii care trebuie si ei platiti, dupa care incepe nebunia impartirii casei ori apartamentului. Pentru cei cu bani, decizia de a se separa nu e o problema atat de mare. Dar cand esti somer cu unul sau doi copii si mai ai si rate la banca, te gandesti de doua ori inainte de a a o lua de la zero pe cont propriu.
Somajul influenteaza invers proportional rata divortialitatii. Literatura de specialitate arata ca o crestere cu un punct procentual a ratei somajului duce la o scadere cu 1,7% ratei divorturilor si cu 1,5% a ratei casatoriilor.
In graficul de mai jos, aveti cu linia albastra numarul divorturilor (medie anuala totala), cu rosu numarul divorturilor din zona rurala) iar cifra trecuta cu neagra reprezinta cresterea economica (sau scaderea) fata de anul anterior. Click pentru marirea imaginii.

Se observa ca incepand din a doua parte a anului 2008, cand criza isi facea deja simtite efectele in Romania, numarul divorturilor incepe sa scada iar pe masura ce economia recupereaza, numarul divorturilor incepe iar sa creasca.
Desigur, daca defalcam divorturile dupa veniturile inregistrate de cupluri, intuitia se confirma: numarul celor cu venituri peste medie care divorteaza este mai redus decat al celor cu venituri sub salariul mediu net.
In 2012, numarul romanilor care au optat pentru divort a scazut, dupa ce in timpul crizei, cei care divortau erau tot mai multi. Avocatii costa bani . Multe cupluri doresc sa vanda casa lor, atunci cand se despart, dar cum sa vinzi cand piata imobiliara e la pamant? Nemaivorbind de faptul ca in perioade cu somaj ridicat, cum sa risti sa iei viata de la capat cand esti somer si nu ai nicio sursa de venit?

Mai sus aveti un grafic care indica numarul divorturilor in functie de numarul de copii. Evident, decizia de a o lua pe drumuri separate este mult mai mare in cazul cuplurilor fara copii si scade pe masura ce cuplul are din ce in ce mai multi urmasi.
Click pe imagini pentru a le mari.

Dupa durata casatoriei, cele mai multe divorturi apar in intervalul de 5-9 ani de casnicie. Iar daca ne uitam la judetele care inregistreaza cele mai multe divorturi, situatia sta ca in graficul de mai jos:

Dan Popa
Best regards.
http://www.bloomberg.com/news/2014-02-18/worsening-u-s-divorce-rate-points-to-improving-economy.html
http://www.economist.com/blogs/blighty/2013/08/divorce
http://people.virginia.edu/~sns5r/resint/marriagestf/econuncut.pdf
http://www.jeremyfreese.com/docs/Peterson-Weitzman-Peterson%20-%20FullASRDebate.pdf
samd.... :)
raspunsul vine din partea unui traducator al acestor surse de presa internationala, din pacate nu vine din partea unui jurnalist care trebuie singur sa filtreze ce scrie si ce valoare de informatie ofera prin ceea ce scrie. Ok, am priceput - Citim mult din ce scriu altii, intrebarea e de ce nu pui mai mult efort sa sapi dupa lucruri noi, interesante, sa scrii ce se intampla important in Romania in orice domeniu, sa lasam lucrurile caldute deoparte, nu sa vii cu statistici de zici ca lucrezi la INS. Nu o lua personal, dar un feedback de la cititori te ajuta, iar daca te lupti cu cititorii pt ca tu crezi ca esti mai destept decat ei, nu ai fi primul sa afli de ce se inchid sau nu au viitor publicatiile cu destepti.
Daca doriti sa citit doar articole legate de saptamana patimilor, puteti sa cititi alte stiri. E plin!
Nu e vorba aici de juraminte sau de solutii pentru a creste numarul de divorturi.
Daca astea sunt concluziile pe care le trageti inseamna ca nu ati inteles nimic.
Va doresc o mai mare deschidere, inclusiv in aceasta saptamana.
bunul simt pare-se ca functioneaza mai greu...in fine .. un truism cu titlu cinic, cam asta ar fi .
apropos .. si ceva statistica despre cum cei care ar vrea sa divorteze( dar nu-si pot permite financiar) se cearta mai mult .. n-aveti in stoc?