Externalizarea serviciilor ar putea genera un nou val de crestere a pietei de outsourcing pe termen mediu in cazul companiilor mijlocii din Romania, se arata intr-o analiza a companiei americane CGS, nevoia de a-si acoperi deficitul de resurse specializate si de a-si reduce costurile fiind determinanta, se arata intr-o nota remisa marti HotNews.ro. Americanii de la CGS au in Romania circa 3.000 de angajati in trei centre de suport. Cei mai mari externalizatori sunt SUA, Germania si Japonia. India si China - doua tari care au fost descrise ca recipiente majore ale externalizarii - sunt ele insele externalizatoare de servicii de afaceri (aflate pe locul 11 si, respectiv, 18 in lume), se arata intr-o analiza a Comisiei Nationale de Prognoza.
"In perioada in care fenomenul de outsourcing lua amploare la nivel global, respectiv in anii 1980-1990, acesta reprezenta in primul rand un model prin care companiile mari urmareau sa isi scada costurile. Acum insa externalizarea este un mod de a face lucrurile mai eficient, la un nivel calitativ ce maximizeaza satisfactia clientilor si oferind acces la forta de munca specializata si flexibila. In plus, in prezent este randul firmelor mijlocii sa urmeze un proces de externalizare similar celui prin care au trecut majoritatea companiilor multinationale, desigur cu anumite diferente fata de cele din urma, diferente cauzate in primul rand de experienta diferita in ceea ce priveste tranzitia proceselor de business", a aratat Vladimir Sterescu, Country Manager CGS in Romania.
- Cine externalizeaza in lume?
Cei mai mari externalizatori de servicii de afaceri sunt SUA, Germania, Japonia, Olanda, Italia, Franta si Marea Britanie. Interesant este ca India si China - doua tari care au fost descrise ca recipiente majore ale externalizarii - sunt ele insele externalizatoare de servicii de afaceri (aflate pe locul 11 si, respectiv, 18 in lume), se arata intr-o analiza a Comisiei Nationale de Prognoza. In categoria computere si informatica, primii 5 importatori sunt Germania, Marea Britanie, Japonia, Olanda si Spania. SUA se situeaza pe locul 6, iar China pe locul 10. Desigur, economiile mari fac mai mult comert decat cele mici. De aceea, pentru a da un sens al importantei externalizarii pentru o economie locala, este important sa punem pe o scara valoarea importurilor, in functie de dimensiunea economiei. De exemplu, daca se face o ierarhizare a importurilor de servicii de afaceri ca pondere in PIB-ul local, nici una din tarile mentionate mai sus nu apare in primii 10. De fapt, economiile mici, ca Angola, Congo, Mozambic si Irlanda, par sa foloseasca mai intensiv externalizarea, ponderea serviciilor de afaceri importate in PIB depasind 10%.
Externalizarea unor linii specifice de business din cadrul organizatiei a devenit o activitate comuna multor companii din industrii diferite- telecomunicatii, IT, utilitati, financiar-bancar, asigurari, farmaceutic etc. Beneficiile principale ale firmelor care isi externalizeaza anumite activitati sunt reducerile de costuri si - de la caz la caz- centralizarea, standardizarea sau eficientizarea proceselor de business.
Unul din factorii din spatele recentei ingrijorari aparute in economiile avansate in privinta externalizarii serviciilor este teama de a pierde locuri de munca acasa. Daca forta de munca ar fi perfect mobila intre sectoare, atunci o slujba pierduta intr-un sector s-ar castiga in alt sector. Totusi, daca exista rigiditati pe piata muncii- cazul Romaniei- atunci externalizarea ar putea duce la pierderi nete in ocupare, cel putin pe termen scurt. In acest caz, chiar si o suma mica de externalizari ar putea duce la mari pierderi de locuri de munca. Dar externalizarea ar putea sa duca si la cresterea locurilor de munca. Pe de o parte, orice slujba pierduta este o slujba pierduta, noteaza autorii analizei CNP. De notat ca acest fapt ar fi adevarat si pentru externalizarea interna. Principala diferenta este ca locul de munca pierdut cu externalizarea interna este neaparat castigat intr-un alt sector din economia interna. In cazul externalizarii internationale, insa, aceasta slujba este pierduta pentru a fi castigata de alta tara, de aici interesul pentru externalizarea internationala.
Pe de alta parte, firmele care si-au externalizat serviciile pot deveni mai eficiente si isi pot extinde productia, ca si forta de munca angajata pe alte linii de munca. Daca firmele isi relocalizeaza partile lor relativ ineficiente ale procesului de productie in alta tara, unde acestea pot fi produse mai ieftin, isi pot extinde productia in stadii de productie la care au un avantaj comparativ. Aceste beneficii de productivitate se pot transforma in preturi mai mici, care sa genereze cerere suplimentara si, astfel, sa se creeze mai multe locuri de munca. Acest efect de creare de locuri de munca ar putea, in principiu, sa compenseze pierderea directa datorata externalizarii.
- Departamentele si activitatile externalizate de companii merg de la salarizare si contabilitate la suport tehnic, vanzari, relatiile cu clientii
In ultima perioada exista in piata un trend puternic de externalizare a vanzarilor catre centrele de suport, arata analiza CGS. Principalul motiv este ca un contact center ajunge sa cunoasca foarte bine anumite verticale sau industrii si dezvolta in consecinta procese, abordari si traininguri de vanzari care ajuta la obtinerea unor rezultate foarte bune. "Prin externalizare, performantele de vanzari pot fi mult mai bine controlate si se asigura continuitate: de exemplu, daca o firma are intern o echipa de vanzari care nu performeaza, managerul are varianta de a angaja inlocuitori pe care trebuie sa ii scolarizeze, urmand o curba de invatare; in schimb, prin externalizarea vanzarilor catre un contact center, firma are un contract cu criterii de performanta foarte clare, pe care furnizorul este obligat sa le respecte, luand masurile necesare pentru a asigura continuitatea performantei ", a precizat Vladimir Sterescu.
Trecerea anumitor servicii catre un furnizor extern nu implica pierderea transparentei privind business-ul propriu. Dimpotriva, externalizarea poate oferi acces la aceleasi informatii si va ajuta relatiile cu clientii, deoarece un centru de suport- fiind specializat in aceasta directie- are un set de proceduri mai bine structurate pentru identificarea corecta a climatului in care activeaza clientul. "In perioada curenta externalizarea reprezinta un trend de business, respectiv un punct esential in cadrul strategiei organizationale din cadrul multor companii, iar in urmatorii 2-3 ani firmele mijlocii vor fi cele care vor genera o mare parte din proiectele noi pe piata de outsourcing", a precizat Vladimir Sterescu.