Leul s-a depreciat miercuri usor in fata monedei europene, fiind cotat de BNR la 4,4762/EUR (marti, cotatia bancii centrale fusese de 4,46/eur), dealerii punand aceasta depreciere (modica, totusi) pe seama contextului geopolitic. "Tensiunile in crestere din Ucraina au fost probabil in spatele deprecierii usoare de marti a monedei nationale. Aceasta a inchis sesiunea la 4,47/EUR si a pierdut inca 50 de puncte in aceasta dimineata", spun economistii ING intr-o nota adresata clientilor.

In acelasi timp, rata de referinta leu/dolar american a scazut nesemnificativ, de la 3,2342 lei/dolar la 3,2340 lei/dolar, noteaza si Mediafax. Paritatea leu/franc elvetian a crescut de la 3,6714 lei/franc la 3,6797 lei/franc. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. La deschiderea sedintei interbancare, euro a fost schimbat pentru 4,4720 lei, usor mai sus fata de nivelul de la finalul sesiunii precedente, cand bancile au cotat euro la 4,4680 - 4,4705 lei.

Potrivit Mediafax, cursul a continuat sa urce in prima ora de tranzactionare si a atins un maxim de 4,48 lei/euro.

Ulterior, piata s-a stabilizat, iar in jurul orei 13:00 bancile cotau euro usor peste 4,4750 lei/euro.

Dealerii spun ca volumele transferate au fost mai ridicate decat cele inregistrate in sesiunile precedente, iar cererea de valuta a provenit in special de la clientii corporate.

De asemenea, in nota ING se mai arata ca randamentele implicite ale swap-urilor valutare nu au inregistrat modificari vizibile in sedinta de marti, cele pe termen foarte scurt fiind cotate la 2,10% iar segmentul 1M-3M fiind tranzactionat la 2,20-2,50%.

Randamentele cu scadenta 1Y au inregistrat totusi o scadere, pierzand 10pb catre 2,70%.

Aceasta s-a datorat probabil stirii conform careia MF urma sa emita un nou eurobond. Dupa finalul orelor locale de tranzactionare am aflat ca Romania a emis instrumente cu scadenta 10Y in valoare de 1,25 miliarde de euro la 200pb peste cotatiile swap respective, aproximativ 3,70%. Ministrul bugetului a anuntat indeplinirea planului de emisiuni externe cu aceasta operatiune (dupa calculele noastre Romania a atras anul acesta 2,7 miliarde euro din piata externa si aproximativ 0,7 miliarde euro din cea interna) insa a mentionat ca ar putea emite

din nou anul acesta, pentru a acoperii nevoiile anului urmator. Avand in vedere ca suma titlurilor in lei pe care estimam ca le vor emite in primele patru luni ale acestui an abea acopera suma titlurilor ajunse la scadenta in aceasta perioada iar deficitul bugetar din perioada respectiva este probabil in zona a 7 miliarde de lei, credem ca MF va schimba la banca nationala o buna parte din rezultatul emisiunii anuntate ieri. Aceasta este comparabila cu o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii insa are un impact negativ mai mic asupra cursului datorita modului mai putin vizibil prin care actioneaza asupra ratelor de dobanda. Ne

asteptam ca in curand ratele de dobanda ale swap-urilor valutare sa reinceapa sa inchida ecartul deschis la finalul lunii ianuarie.