Cine aduce valuta in Romania? Judetele cu cele mai mari exporturi. Cel mai mare deficit comercial il are Capitala

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 17 aprilie 2014, 8:41 Economie | Finanţe & Bănci


deficit_judete
Foto: Hotnews
13 judete din tara noastra importa mai mult decat exporta, in vreme ce celelalte sunt pe excedent comercial, potrivit datelor furnizate de INS. Argesul de pilda e judetul cu cel mai mare excenedent comercial, in vreme ce Capitala este campioana deficitului, ea importand cu peste 612 milioane mai mult decat valoarea exporturilor. Problema noastra nu este insa deficitul ori excedentul, cat faptul ca exportam marfuri cu valoare adaugata mica si importam produse cu valore adaugata ridicata (cu foarte putine exceptii). De pilda exportam mere brute si importam gem de mere. Sau exportam lemn brut si importam produse fabricate din lemn si mobilier. Ce anume intra in tara, judet cu judet, ce iese din tara ca export si cum influenteaza cursul de schimb comertul exterior al judetelor Romaniei?

Mai intai sa ne uitam la datele deficitului comercial, judet cu judet. Pentru a mari imaginea, dati click pe ea.


Daca in cazul Argesului e clar ca exporturile vin din industria auto, in cazul ocupantului locului secund-Tulcea, incasarile din exporturi vin de pe piata navala, fonta, cereale s.a.
Vezi mai jos valorile exportului tulcean a principalelor produse scoase pe piata externa. Click pe imagine pentru a o mari.Revenind la deficitul comercial, spuneam ca Bucurestii sunt zona cu deficitul comercial cel mai ridicat. Ce anume se importa atat de mult in Capitala? Nu e greu de intuit: de toate, pentru ca aici e zona cu cel mai mare impact comercial. Mai jos aveti cifrele privind importurile din Bucuresti in decembrie 2013, asa cum au fost ele comunicate de Statistica. In total, ele au depasit 1,3 miliarde de euro. Click pe imagine pentru a o mari.


Acum sa ne uitam putin la harta importurilor si a exporturilor, defalcate pe judete.Click pe imagine pentru a o mari. Nu putem sa nu observam ca intreaga zona a Moldovei (judetele Neamt, Suceava, Vrancea, Galati, Vaslui, Bacau si Botosani) exporta mai putin decat judetul Constanta de pilda. Acest lucru este o consecinta a lipsei investitiilor in Moldova


Capitala, Argesul, Constanta si Timisul sunt singurele ale caror exporturi au depasit in decembrie 2013 cifra de 200 de milioane de euro. La capatul opus, Gorj, Mehedinti Giurgiu, Vaslui si Teleorman sunt judetele in care exporturile sunt ca si inexistente. Daca ne uitam la gradul ridicat de personal angrenat in agricultura in aceste judete mentionate mai sus , lucrurile nu trebuie sa ne mire.

La nivelul intregului an 2013, deficitul comercial la nivelul intregii tari a scazut cu 41,3% fata de 2012, la 25,21 miliarde lei (5,7 miliarde euro).

Cateva vorbe si despre cursul de schimb si legatura lui cu exporturile si importurile. Cand leul se apreciaza exporturile au tendinta de a-si reduce volumul, la fel ca in situatia in care raportul dintre preturile interne si cele de pe piata mondiala creste. In cazul importurilor fenomenele sunt mai complexe: intr-o analiza a Comisiei Nationale de Prognoza se arata ca importurile din restul lumii vor creste odata cu cererea interna, dar aceasta poate fi reprezentata de produsul intern brut in cazul anumitor grupe de produse, de consumul privat in cazul altor grupe (produse alimentare, bunuri de consum de folosinta indelungata) sau de investitii in unele cazuri (echipamente, masini, instrumente, in general bunuri de capital). Competitivitatea de pret actioneaza in sens opus cazului exporturilor, o apreciere a cursului determinand o tendinta de crestere a importurilor, ca si cresterea raportului dintre preturile interne si cele de pe piata mondiala. De mentionat ca in 2013 cursul s-a depreciat, in decembrie 2013 cursul mediu leu/eur fiind de 4.4633 unitati locale pentru un euro.

Mai jos, exporturile unui judet, la intamplare (nu e loc pentru graficele cu exporturile tuturor judetelor). Discutam de Botosani:Problema noastra nu este insa deficitul ori excedentul, cat faptul ca exportam marfuri cu valoare adaugata mica si importam produse cu valore adaugata ridicata (cu foarte putine exceptii). De pilda exportam mere brute si importam gem de mere. Sau exportam lemn brut si importam produse fabricate din lemn si mobilier. In plus, exporturile romanesti (45.9 mld euro) reprezinta doar putin peste o treime din PIB, asta insemnand ca economia noastra e bazata doua treimi pe cererea interna si o treime pe cea externa.

In absenta unui mecanism eficient de atragere a fondurilor europene (chiar daca mult imbunatatit fata de anii trecuti), dublata de o "seceta" pe partea de investitii straine directe, atragerea de valuta in tara  cade pe umerii exportatorilor. Desigur, ar fi utila o ofensiva a diplomatiei economice romanesti, in prezent  ea lipsind aproape cu desavarsire. Comertul exterior ar trebui sa devina una din prioritatile noului Guvern, mai ales in noile conditii geopolitice. Pana la urma, de intrarea valutei in tara depind nu doar indicatorii macro- deficit comercial, curs de schimb samd, ci chiar nivelul de trai si numarul locurilor de munca.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22854 vizualizari

 • +17 (27 voturi)    
  dar halatu, (Joi, 17 aprilie 2014, 9:09)

  vodatepes [utilizator]

  Vb din reclama dar halatu , halatu cat costa? Dar industria prelucratoare, care adauga plus valoare cine a distrus-o? Cine oare? Nu noi cu buna stiinta cu ajutorul FPS unde niste ticalosi au falimentat cu buna stiinta . Nu spun ca toate obiectivele industriale erau OK dar o parte puteau sa functioneze dar au fost interese sa le distruga. Avem o economie cum era pe timpuri COLONIE exportam forta de munca si materii prime si importam produse industriale Adica suntem varza.
  • +11 (17 voturi)    
   Nici macar interese (Joi, 17 aprilie 2014, 10:53)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Pur si simplu coruptia, incompetenta si lacomia manifesta ca o forta primara au distrus in anii 90 industria romaneasca.
   Si principalul patron al acestui fenomen a fost Ion Iliescu si camarila lui de fosti activisti de partid. Pt acest individ mi-as dori sa existe iadul... :(
 • +6 (12 voturi)    
  e adevarat (Joi, 17 aprilie 2014, 9:20)

  federal [utilizator]

  exportam pe preturi de nimic materii prime si importam tot felul de nimicuri obtinute din aceleasi materii prime.
  asta arata impotenta guvernantilor.

  decat sa accizez produse care influenteaza circulatia marfurilor....
  as impozita orice materie prima scoasa la export cu o taxa egala cu ce pot castiga daca ar fi produs finit, ca sa descurajez exportul de materii prime.
  as taxa importurile cu gandul sa descurajez importul de produse care pot fi facute aici( in limitele impuse de organizatiile din care facem parte).

  si ar trebui interzis exportul de lemn si de carne.
  cine are nevoie de ele sa vina sa-si faca fabrici aici si sa iasa cu produs finit din tara.
  sau sa plateasca taxe care sa echivaleze posibilul castig pe care il pierdem atunci cand exportam materie prima.

  la lemn as interzice orice taiere 25 de ani( ca sa mai creasca padurile alea taiate de verestoyii si complicii lor).
  25 de ani sa plateze pina le curge sange din palma, si sa refaca tot ce au distrus.
 • +4 (16 voturi)    
  realitate (Joi, 17 aprilie 2014, 9:39)

  nimrod [utilizator]

  Pe de o parte, nu FPS ci în primul rând Ceauşescu şi cozile lui de topor din economie au secătuit ţara prin proiecte megalomanice. Geaba combinatu' dacă n-ai pentru el gaz şi curent, de iei de la oameni şi piaţă de desfacere pe bune. Pe de altă parte, e la vedere că românii n-au vocaţia lucrului bine făcut, de unde fascinaţia, până la vârf, pentru China, unde totul e, aşa cum era la noi sub comunişti, un amestec de corupţie, stahanovism, nepricepere, replici neconforme şi licenţe de vechituri... Vezi şi implicarea pompieristică, de ageamii, a chinezilor, în căutarea avionului dispărut, care i-a întârziat şi înfuriat pe australieni.
  • 0 (12 voturi)    
   Ceausescu le a construit in 20 de ani (Joi, 17 aprilie 2014, 10:41)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   astia n au reusit sa le fure in 25. istoria ultimilor 25 de ani este o pata neagra. comunismul este vkinovat pentru tot, insa este inutil sa albim istoria recenta ca sa spunem ca ceausesc este tap ispasitor
 • -5 (19 voturi)    
  O singura observatie ! (Joi, 17 aprilie 2014, 10:00)

  banateanul. [utilizator]

  Tot BANATUL este Fruntea .............
  • +2 (12 voturi)    
   la ce? (Joi, 17 aprilie 2014, 11:04)

   vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui banateanul.

   La ce? Daca ai frunte si nu ai creier ai sanse sa dai cu fruntea in toate gradurile si zidurile
   • +2 (4 voturi)    
    si toate buricele (Joi, 17 aprilie 2014, 11:53)

    Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

    nu doar gardurile
  • +1 (3 voturi)    
   fruntea din buric (Joi, 17 aprilie 2014, 11:52)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui banateanul.

   :))
  • 0 (4 voturi)    
   DE ACORD!!! (Joi, 17 aprilie 2014, 22:19)

   romania_curata [utilizator] i-a raspuns lui banateanul.

   Nu-s banatean, ci regatean, insa acesta-i adevarul!!!
 • +5 (7 voturi)    
  Evaziunea salveaza Romania! (Joi, 17 aprilie 2014, 10:05)

  GoldStandard [utilizator]

  Vedeti ca statistica este facuta de statul roman,credeti ca astia stiu cat se exporta si importa pe judete ?:))
  Cu 30-40% din bani "nedeclarati",rata care variaza mult pe judete,statistica asta este aproape inutila.
  Mai utila ar fi si o statistica cu schimburile de marfuri intre judetele Romanei,dar nici de aia n-au habar(din fericire).
  Fara sectorul aceasta "negru"(care merita sa fie numit alb sau roz) am fi disperat de saraci,dar autostrada ar ajunge pana la Dragnea si votantii psd ar fi o noua clasa sociala superioara.
 • +10 (12 voturi)    
  statistica (Joi, 17 aprilie 2014, 10:21)

  sorin3 [utilizator]

  cite firma fac importul in Bucuresti si apoi distribuie marfa in toata tara?
  Statistica mai si minte, daca nu stii ce si cum s-a masurat.
  Poate ca de la Pitesti se exporta cauciucuri facute la Timisoara(montate pe masini)...
  • +8 (10 voturi)    
   corect (Joi, 17 aprilie 2014, 11:06)

   vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   Pe autoturismele de la Arges se regasesc component facute in alte judete ale tari pronind de la table, geamuri, cauciucuri, piese din mase plastic.
  • +2 (2 voturi)    
   exact! (Joi, 17 aprilie 2014, 12:24)

   mihaelaMM [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   f buna observatia. Exact la asta m-am gandit si eu cand am citit articolul. normal ca in bucuresti unde exista cel mai mare numar de firme, ponderea celor care importa va fi superior oricarui alt judet, la fel si volumul importurilor. M-ar interesa sa imi faca domnii de la Statistica un raportel cu volumul exporturilor de la bucuresti care apoi sunt preluate de catre firmele din alte judete prin tranzactii interne - acestea intra tot la categoria importuri, doar ca sunt indirecte. Intrebarea care se pune aici este cum exact au facut calculul? Daca nu intelegi cum a fost obtinute o informatie si sursele ei, nu iti este de prea mult folos.
   • 0 (0 voturi)    
    Ar mai fi interesant (Vineri, 18 aprilie 2014, 22:21)

    CristianG [utilizator] i-a raspuns lui mihaelaMM

    sa stim cat capital exporta multinationalele, foarte multe avand sediul in Bucuresti.
    Cred ca ponderea lor in "importuri" este masiva.
 • +20 (22 voturi)    
  interesant (Joi, 17 aprilie 2014, 10:43)

  demaGOGU [utilizator]

  Tulcea, majoritar luciu de apa, exporta cereale, in timp ce Teleorman - madar&fadar pe agricultura - nu exporta niciun bob de grau

  mai aveti asemenea "analize"?
  • -3 (3 voturi)    
   :) (Joi, 17 aprilie 2014, 12:26)

   mihaelaMM [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   asta pt ca la tulcea se fac matrapazlacuri... cu grau si din teleorman(printre altele)
 • +1 (1 vot)    
  o luna nu e relevant (Joi, 17 aprilie 2014, 12:01)

  OvidiuM [utilizator]

  faceti o statistica pe un an, pentru relevanta. in decembrie ai multe importuri pentru sarbatori si ai mai putine zile lucratoare, prin urmare productie mai mica si exporturi mai mici...
 • +2 (2 voturi)    
  bunuri materiale vs servicii (Joi, 17 aprilie 2014, 13:00)

  vali2 [utilizator]

  Serviciile nu sunt acoperite nicaieri.

  De asemenea se importa si se exporta servicii. Artrebui si acestea incluse pentru relevanta pe judete
 • +3 (5 voturi)    
  articol abramburistic ca de obicei (Joi, 17 aprilie 2014, 13:54)

  bogdan1477 [utilizator]

  1. Judetele din vest sunt mai dezvoltate in primul rind pentru ca mai aproape de autostrazi. Una e sa faci 2 ore pina-n Ungaria, alta e sa faci 12 ore.
  2. Repet a suta oara, e total irelevant sa raportam cifre precum total importuri, total exporturi, etc, raportat la entitati administrative (judete) care au populatie tota diferita... Ce sens are sa compari cit exporta bucurestiul, cu 2 mil locuitori, cu Iasi sau Prahova cu 7-800.000 si cu Tulcea care are 250.000. Daca dorim sa analizam cifre, hai sa analizam exportul pe cap de locuitor. Da' se pare ca vrem doar sa aruncam in articol un noian de cifre brute si sa tragem concluzia dinainte stiuta.
  3. E relativ irelevant cit importi si cit exporti.
  Daca intr-un judet vine Nokia cu asamblarea de telefoane si importa componente de 1.9 mld eur si exporta telefoane de 2 mld eur, nu inseamna ca ai cine stie ce activitate economica.
  Daca vine Dacia si importa de 0.5 mld eur si exporta de 3 mld eur, atunci da, ai activitate economica in spate. Dar, cum zice acineva, s-ar putea ca Dacia sa exporte cauciucuri facute la Timisoara, becuri de la Vaslui sau stargatoare de parbriz de la Salonta. Deci iar e irelevant. Relevanta e valoare adaugata a judetului. Adica TVA platit - TVA recuperat din suma exportata. Altfel, comparam mere cu pere si ne miram degeaba
  4. Daca vrem sa vedem structura importurilor si a exporturilor, hai sa o analizam la nivel de tara. Daca o comparam la nivel de judet bine ales la nimereala incit sa reieasa ca exportam materii prime, alegem Botosani. Daca alegem, tot la nimereala, judetul Arges, ajungem la concluzia ca exportam 3 masini pe cap de locuitor. si tot asha.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by