Exporturile catre Rusia si Ucraina echivaleaza cu numai 4,7% din totalul exporturilor Romaniei, iar o reducere a acestora cu 10%- presupunand ca nu sunt compensate de cresteri ale exporturilor in alte regiuni- ar taia 0,16 puncte procentuale din cresterea economica, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu la la intalnirea grupului Ambasadorilor tarilor asiatice. Isarescu a vorbit despre riscurile economice la adresa Romaniei ca urmare a tensiunilor din Ucraina, despre sistemul bancar si asteptarile pentru 2014. Vezi in atasament prezentarea Guvernatorului BNR.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Potrivit lui Isarescu, Romania este intre ultimele 3 tari din UE dupa criteriul dependentei de energia importata, in 2013 volumul importurilor acoperind doar 15% din consumul total. Chiar si in ideea inchiderii complete a robinetului de catre Rusia, am fi acoperiti pana in noiembrie-decembrie, sustine Isarescu.

Capitalul rusesc are o prezenta semnificativa in Romania, in mod direct sau prin intermediul unor holdinguri cu sediile centrale in state membre ale UE. Aceasta prezenta se concretizeaza in domeniul fierului sau otelului (TMK), metalurgiei (ALRO Slatina) sau in cel al rafinarii (Lukoil). Cu toate acestea, niciuna dintre companii nu este de importanta sistemica, spune Isarescu.

  • expunerea bancilor locale asupra companiilor rusesti sau ucrainiene este neglijabila

Guvernatorul a mai abordat si situatia sistemului bancar din Romania, precizand ca nu exista legaturi directe intre sistemele financiare din Romania si cele din Rusia sau Ucraina si nu exista nicio prezenta a capitalului rusesc in bancile din Romania. De asemenea, expunerea bancilor locale asupra companiilor rusesti sau ucrainiene este neglijabila, a mai adaugat Isarescu. "In mod indirect, prin intermediul canalului creditarii, ar putea exista repercursiuni ca urmare a expunerii bancilor austriece si cele franceze asupra Rusiei si Ucrainei. dar indicatorii sistemului bancar romanesc sunt la un nivel confortabil, putand absorbi un asemenea risc, daca s-ar materializa", crede Isarescu. Pana in prezent, a mai aratat el, impactul tensiunilor regionale pe piata de capital si pe cea valutara a fost moderat si de scurta durata.

  • Bancile straine care au luat parte la Initiativa Viena, si-au redus expunerea pe Romania cu 19% in perioada martie 2009-februarie 2014

Potrivit Guvernatorului, bancile straine care au luat parte la Initiativa Viena, si-au redus expunerea pe Romania cu 19% in perioada martie 2009-februarie 2014. Initiativa de la Viena a fost creata la inceputul anului 2009, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pietele est-europene in urma crizei financiare mondiale declansata de falimentul Lehman Brothers Holdings. In prima parte a anului 2009, grupul Initiativa de la Viena a obtinut angajamente din partea marilor banci prezente in Europa Centrala si de Est ca isi vor mentine expunerea pe pietele din regiune timp de cel putin un an, in conditiile in care un val de retrageri de capital ar fi adancit impactul crizei mondiale asupra economiilor din regiune.

Imprumuturile neperformante au continuat sa creasca in 2013 si in prima parte a anului 2014, chiar daca intr-un ritm mai lent, a mai spus Isarescu la intalnirea mentionata la inceput.

  • 2014, un an de crestere dar in care agricultura poate misca PIB in orice directie

2014 pare sa fie un alt an de crestere economica, prognozele actuale indicand un ritm de 2,8%, existand date care sa indice posibilitatea unui avans de peste 3%. "Ca intotdeauna, rezultatele din agricultura pot misca aceasta evolutie a PIB in orice directie", a mai adaugat Isarescu. Inflatia medie anuala este estimata la 2%, deficitul fiscal va ramane in limitele Tratatului de la Maastricht, sub 3% din PIB.

Vezi in atasament prezentarea integrala a Guvernatorului