Euro s-a intarit din nou fata de dolarul american sustinut de anunturile Ifo privind Germania (vezi mai jos in text detalii) relaxandu-se putin dupa discursul presedintelui BCE, scriu economistii Piraeus Bank intr-o nota remisa joi. In momentul redactarii perechea se tranzactiona in jurul valorii de 1.3827. Valutele Europei emergente continua sa piarda teren in fata euro joi dimineata conduse de forint dupa ce Banca Centrala Maghiara a anuntat ca va exclude bancile straine de la facilitatea de doua saptamani. Leul este cotat in intervalul 4.4620 – 4.4669/EUR si ne asteptam ca sa inchida sesiunea de joi in aceeasi zona.

Joi, institutul bavarez Ifo a publiat rezultatele sondajului din luna aprilie privind climatul de afaceri in Germania. Valoarea indicelui climatului de afaceri a crescut la 11.2 puncte de la 110.7 puncte in martie in timp ce indicele ce masoara asteptarile economice a crescut la 107.3 puncte de la 106.4 cu o luna inainte. Chiar si indicele conditiilor curente (singurul a carui valoare a fost sub cea asteptata de piata) a marcat o crestere la 115.30 de la 115.20 puncte in martie. Rezultatele dau de inteles ca economia Germana nu este prea afectata de tensiunile create in jurul Ucrainei.

Presedintele BCE a declarat joi la Amsterdam ca membrii consiliului de conducere sunt in unanimitate de acord sa recurga la masuri neconventionale pentru a lupta cu riscurile unei inflatii scazute dar ca deocamdata nu este cazul. Draghi a prezentat trei scenarii de baza in urma carora BCE ar putea actiona: o deteriorare a perspectivelor pe termen mediu ale inflatiei ar fi intampinata cu o intensificare a programului de achizitii de active financiare; in conditiile in care piata obligatiunilor suverane devine tensionata, BCE ar putea raspunde prin ingustarea coridorului ratelor de inflatie, inclusiv prin adoptarea unor rate negative la depozite; daca procesul de transmitere a politicilor catre piata esueaza atunci BCE poate recurge la un nou program de refinantare a bancilor pe termen lung. Presedintele a subliniat din nou ca rata de schimb este un factor important la baza deciziilor ECB.

PIATA VALUTARA

Euro s-a intarit din nou fata de dolarul american sustinut de anunturile Ifo privind Germania relaxandu-se putin dupa discursul presedintelui BCE. In momentul redactarii perechea se tranzactiona in jurul valorii de 1.3827. Valutele Europei emergente continua sa piarda teren in fata euro joi dimineata conduse de forint dupa ce Banca Centrala Maghiara a anuntat ca va exclude bancile straine de la facilitatea de doua saptamani. Leul este cotat in intervalul 4.4620 – 4.4669/EUR si ne asteptam ca sa inchida sesiunea de joi in aceeasi zona.

PIATA MONETARA

In piata monetara situatia este mai linistita in sesiunea de joi, ratele de dobanda pentru termene scurte fluctuand in jurul 3.0%-4.0%, iar curba randamentelor implicite pentru swap-urile valutare inregistrand corectii negative pe segmentul termenelor scurte.

PIATA TITLURILOR

Astazi, Ministerul Finantelor planuieste sa vanda opt sute milioane lei in certificate de trezorerie cu maturitate de sase luni si cinci sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate reziduala de sapte ani. Ne asteptam ca guvernul sa plateasca randamente in jurul a 2.85% pentru certificate si aproape de 4.95% pentru obligatiuni.

Miercuri, JP Morgan a anuntat ca a adaugat bondul DBN034 care va ajunge la maturitate pe 28 noiembrie 2018 in indicele GBI-EM incepand cu intai mai. Randamentul bondului pe piata secundara nu s-a modificat ca urmare a anuntului, acesta fiind anticipat de piata.

METALE PRETIOASE

Preturile metalelor pretioase se tranzactioneaza in intervale inguste joi dimineata, sentimentul pietei ramanand neschimbat. Aurul se tranzactioneaza in jurul valorii de 1,283.00 dolari pe uncie; argintul stationeaza la 19.30 dolari pe uncie, platina este cotata la 1,397.25 dolari

pe uncie in vreme ce paladiul se tranzactioneaza la 781.40 dolari pe uncie.