Pntru perioada aprilie - iunie 2014 se contureaza o tendinta de crestere in industria prelucratoare, constructii si comert, precum si o crestere moderata in servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, a transmis luni Statistica. INS masoara periodic soldul conjunctural, indicator care indica perceptia asupra dinamicii unui fenomen. El nu trebuie insa confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

  • Industrie prelucratoare- Tendinta de crestere a activitatii

In cadrul anchetei de conjunctura din luna aprilie 2014, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere a volumului productiei (sold conjunctural +19%).

In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere mai mare decat pe total industrie prelucratoare si anume: fabricarea bauturilor (sold conjunctural +57%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice si fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale +34%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +5% pe total industrie prelucratoare.

  • Constructii-  Tendinta de crestere a activitatii  

Potrivit estimarilor din luna aprilie 2014, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, crestere a volumului productiei (sold conjunctural +30%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +23%).

Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +10%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +14%).

  • Comert cu amanuntul- Tendinta de crestere a activitatii  

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +31%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +13%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +5%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +35%).

  • Servicii-  Tendinta de crestere moderata a activitatii  

Conform estimarilor din luna aprilie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +7%). In sectorul de servicii, se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -5%) si a preturilor (sold conjunctural +5%).

Urmatoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):

pana la +/- 5% relativa stabilitate;

de la +/- 6% pana la +/-15% crestere moderata, respectiv scadere moderata;

de la +/-16% pana la +/- 40% crestere, respectiv scadere;

peste +/-40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2029 agenti economici), constructiilor (1573), comertului cu amanuntul (2099) si serviciilor (2520). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.