Potrivit calculelor acestora, un restaurant aflat in centrul Capitalei, care are o suprafata de 301 mp va plati un impozit de aproximativ 22.680 de lei, in timp ce un restaurant de la periferie care are aceeasi suprafata va trebui sa achite la stat 21.420 de lei. Totodata, daca luam exemplul unei unitati din provincie, de aceleasi dimensiuni, aceasta va plati 13.860 de lei.
“Este o mare diferenta intre un restaurant precum Capsa si unul de la Dalga. Noi propunem ca impozitul forfetar luandu-se in calcul si variabile precum rangul localitatii, a zonei in care este amplasata unitatea. Concret, vrem reducerea cu cel putin jumatate a valorii variabilei in functie de suprafata”, a declarat vicepresedintele CNPIMMR, Liviu Rogojinaru.
- Aceeasi regula si pentru IMM-urile din domeniul auto
Totodata, o spalatorie auto, o vulcanizare sau un service auto, care isi desfasoara activitatea pe o suprafata de circa 200 mp, vor plati, incepand cu acest an, un impozit forfetar de 18.000 de lei, 14.400 lei si respectiv 24.000 de lei.
Potrivit actului normativ propus de CNPIMMR, particularitatile luate in calcul la determinarea coeficientilor necesari pentru impozitul forfetar al celor din acest domeniu auto provin din faptul ca, atat service-urile, vulcanizarile, cat si spalatoriile auto au acelasi cod CAEN. In plus in cadrul unei societati comerciale se pot desfasura toate activitatile precum vulcanizarea, vopsitoria, mecanica, atat individual cat si cumulate.
„Pentru a elimina aceste particularitati s-au luat in calcul drept coeficienti, suprafata utila in metri patrati pentru fiecare unitate, activitatile desfasurate in aceste unitati si perioada la care se aplica impozitul forfetar, care este anul calendaristic”, a mai declarat Rogojinaru.
Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, in 7 din cele 8 regiuni ale Romaniei, 90% din IMM-uri vor avea de suferit de pe urma acestor masuri, daca nu sunt elaborate cum trebuie.
- Bogatii devin mai bogati, saracii mor financiar
In forma actuala, propusa de Guvern, impozitul forfetar ar ajunge sa omoare incet, dar sigur, si IMM-urile din turism precum pensiunile si hotelurile cu capacitate redusa de cazare.
Oficialii mediului de afaceri din Romania au studiat tebelele cu impozitul forfetar propus pentru hoteluri si pensiuni si au observat ca acesta este echivalentul a aproximativ 2 nopti de cazare/pe loc de cazare pe an. In opinia lor, acesta este inechitabil fata de impozitarea propusa pentru service-uri pe care o considera a fi foarte mare, in formula actuala.
„Cum in agricultura avem ferme de subzistenta si statul de ajuta, asa avem si IMM-uri de subzistenta, iar acestea trebuie ajutate pentru a supravietui pentru ca ele creeaza locuri de munca”, afirma Neculai Vitelaru, vicepresedinte CNPIMMR.
Organizatia propune, astfel, ca firmele care au inceput o investitie in domeniul afectat de impozitul forfetar sa fie scutite de acesta pe o perioada de cel putin 2 ani, deoarece nu obtin profit in aceasta perioada. Acestia considera ca neluarea in calcul a acestei propuneri va duce la stoparea de investitii noi sau de extindere in domeniile in care actioneaza impozitul forfetar.
Suna cinic, dar la fel de cinica este si parerea unora potrivit careia Ion Ratiu nu ar fi putut schimba nimic, "...un batranel simpatic si total ineficient'' - citat din Crin Antonescu...chiar el.
Nu s-ar fi putut face nimic atunci dar nu din cauza lui Ratiu, ci a maselor de primitivi obisnuiti cu furtul si pomana, care au sustinut incultii si retardatii cu pretentii de deputati si administratori.
Acum ca se rotesc intre ei...si promoveaza generatii tinere, titrate...e poate cam tarziu.
E greu si nu stiu ce sa faca mai intai, iar anarhia bate la usa, sub o forma sau alta.
Doar udrea spera sa mai scoale cate un intarziat (mintal). Ce ti-e si cu visatorii astia utecisti...
Problema e ca impozitele alea sunt aplicate haotic, fara a tine cont de veniturile lunare medii ale unitatii. E clar ca nu poti impozita crisma sateasca unde se vinde rachiu cu 3 lei paharul cu 50% din cit impozitezi bamboo, cind diferenta de venituri e de ordinul zecilor, poate chair sutelor de ori.
Da' cine sa se gindeaswca la asta? Toti finii si nepoatele ministrilor cocotati in functii pe baza de pile?
La o lege din asta se face un studiu de impact (adica se aleg 100 de crisme de la bamboo la crisma de la sat, se calculeaza veniturle reale lunare, se simuleaza impactul legii asupra fiecariua) se lanseaza spre dezbatere publica, se discuta cu organizatiile patronale din domeniu, etc, etc. Da' cine sa faca asta in tara formelor fara fond?
ai spus totul :
'' Da' cine sa faca asta in tara formelor fara fond?''
si-o sa incercam toti sa fentam taxele, ce-or sa ne faca? or sa ne bage la zdup pe toti?
poate ne da un raspuns concret, cel mai iubit prim ministru al poporului, /// Ponta precum si cel mai iubit baron, /// Dragnea.
Mai bine prabusesti sistemul privat, ce dak asta plateste de bine de rau salariile acestor soareci de birou??Si atatea ajutoare la atatia fomisti care nu fac nimic in tara asta, doar stau cu mana intinsa si voteaza pt un kg de malai!!! Sa ajunga la putere, ca dupa aia , vad ei ce fac!!!Se mai imprumuta si dak nu mai tine, se suie in avioane cu valizele de bani si pleaca!!!Asta-i Romania!!!
Acest regim comunisto-mafiot, vrea sa distruga tot, sa ramana doar ei pe piata!!!Ce conteaza ca se vor trezi cu probleme sociale foarte grave???Sa se instaleze bine la putere si veti vedea ,dragi romani,ce va asteapta!! Au vazut ca nu zice nimeni nimic!!!Ba-i mai si voteaza!
Daca se tem de evaziune, mi s-ar parea firesc sa trimita in controale toata turma de bugetari care o freaca pe la birouri, sa-i caute la prestatie/cifra de afaceri, nu la marimea spatiului in care se desfasoara.