Bank Leumi Romania a inregistrat profit pentru al doilea an consecutiv, in conditiile in care rezultatele generale ale sistemului bancar romanesc au fost negativ afectate de peristenta crizei economice. Profitul net pentru anul 2013 a fost de 2,1 milioane RON. Desi pozitiv, rezultatul este in scadere fata de anul 2012, diferenta fiind cauzata in principal de castigurile mai mici inregistrate din dobanzi si schimbul valutar, precum si a cheltuielilor mai mari cu provizioanele, au transmis luni oficialii bancii.

Laurentiu Mitrache, ex-CEO CEC Bank RomaniaFoto: Agerpres

Veniturile nete din dobanzi au inregistrat un nivel de 44,4 milioane RON, cu 4 milioane RON sub nivelul din 2012, ca urmare a scaderii dobanzilor la credite. Veniturile nete din comisioane s-au ridicat la nivelul de 12,3 milioane RON, cu 2 milioane RON peste nivelul din 2012.

Soldul creditelor brute a crescut in 2013 cu peste 4%, la 1.018 milioane lei la 31 decembrie 2013. In ceea ce priveste finantarile acordate companiilor, acestea au ajuns la 741,5 milioane lei. Depozitele clientilor au atins valoarea de 665 milioane lei, iar capitalurile proprii au crescut usor pana la 227 milioane RON. Rata solvabilitatii este de 19,08%, fata de limita reglementata de 8%, demonstrand soliditatea Bank Leumi Romania.

"In prezent, Banca se concentreaza pe stabilizarea portofoliului de clienti sanatosi si pe cresterea lui organica, in special din randul IMM-urilor. Tinand cont de clientii pe care ii dorim si de situatia economica generala, atat noi, cat si Grupul Leumi, suntem multumiti de rezultatele obtinute in anul anterior. In 2013 am continuat programul de eficientizare a activitatii, printre masurile principale numarandu-se: modernizarea sau relocarea in spatii mai bune a unor sucursale importante din Bucuresti si din tara: Mosilor, Unirea si Cotroceni din Bucuresti si in tara Brasov,Timisoara, Galati, Oradea etc., dar si inchiderea unei agentii din Brasov, deoarece analizele de fezabilitate au demonstrat ca majoritatea clientilor nostri preferau sa isi desfasoare activitatea prin sucursala principala din Brasov, pe care am modernizat-o, permitand astfel preluarea clientilor agentiei. De asemenea, am demarat un amplu proces de modernizare si inovare in tot ceea ce priveste produsele si modalitatea de interactionare cu clientii nostri, in concordanta cu strategia Grupului", a declarat domnul Laurentiu Mitrache, Presedinte Executiv Bank Leumi Romania.

Pe plan international, Grupul a inregistrat un profit net 561 milioane USD, in crestere cu 109% fata de nivelul inregistrat in 2012 de 268 milioane USD. ROE pentru anul 2013 a atins pragul de 7,6% fata de 3,8% in 2012. Rata de adecvare a capitalului conform Basel II a atins 14,8%, din care rata capitalului de baza este de 9,4%. Calculat conform cerintelor Basel III, rata capitalului de baza este de 9,2%.

Bank Leumi Israel a inceput un proces amplu de reorganizare a activitatii care presupune implementarea a numeroase produse inovative, produse care se vor regasi si in portofoliul Bank Leumi Romania.

"Lumea bancara de astazi este diferita - in aproape toate aspectele- fata de lumea bancara clasica cu care ne-am obisnuit in trecut si trebuie sa ne reconstruim activitatea de baza intr-un mod corespunzator. Acest lucru a dus la schimbari profunde pe care le implementam in Banca, schimbari care au inceput sa se reflecte inca din 2013. Inovatiile tehnologice si gestionarea eficienta si meticuloasa a riscului sunt esentiale pentru viitorul sistemului bancar si pentru imbunatatirea experientei clientilor. Procesul de restructurare ne va insoti si in anii care urmeaza, iar noi vom continua sa investim in servicii si produse de nivel avansat. Astfel, clientii se vor bucura de o activitate bancara progresiva si inovativa, de un nivel inalt si la costuri scazute", a declarat doamna Rakefet Russak Aminoach, Presedinte si CEO al Grupului Leumi.

Bank Leumi Romania este filiala locala a Bank Leumi le-Israel si opereaza pe piata locala din anul 2006, avand o retea de 21 de unitati in cele mai importante orase.