Dolarul SUA a scazut in raport cu euro in aceasta dimineata, perechea EUR/USD fiind cotata la 1.3870, in contextul evenimentelor din Ucraina, care tensioneaza in continuare mediul geopolitic, scriu economistii Piraeus Bank intr-o nota remisa luni. Valutele CEE4 se tranzactioneaza intr-o maniera similara ca si la finele saptamanii anterioare, fiind in continuare usor depreciate in contextul conflictelor geopolitice din regiune. Leul este cotat relativ neschimbat fata de sesiunea anterioara, fiind in momentul editiei in jurul nivelului 4.4510/EUR.

Agenda economica este lipsita de evenimente semnificative la inceputul acestei saptamani; in Germania s-a publicat indicele preturilor importurilor, care a scazut in martie, cu 0.6% fata de februarie, in comparatie cu estimarile care indicau o scadere de 0.2%. Pentru aceasta saptamana, anunturi semnificative vor privi inflatia pentru zona euro si in SUA datele din piata muncii. Conflictele din Ucraina raman ingrijoratoare punand in continuare tensiune pe evolutia pietelor.

In Romania, vineri, agentia de rating Moody’s a afirmat rating-ul obligatiunilor guvernamentale la Baa3 si a crescut outlook-ul la stabil de la negativ. Ministerul Finantelor Publice a publicat bugetul pentru primul trimestru al anului. Deficitul bugetar in primele trei luni ale anului s-a micsorat pana la 0.1% din PIB, de la 0.5% in primele doua luni ale anului. Deficitul bugetar a inregistrat 0.93 mld lei, fiind rezultatul unor venituri mai mari cu 3.8% fata de 1Q13, in valoare de 48.8 mld lei (7.4% din PIB) si a unor cheltuieli mai mici cu 2.9% fata de 1Q13, de 49.7 mld lei (7.5% of GDP). Cresterea veniturilor la bugetul statului au fost sustinute de cresterea impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii (+5.8%), impozitelor si taxelor pe proprietate (+13.3%) si a impozitului pe profit, salarii, venit si castigur din capital (+1.8%). In conformitate cu contractul incheiat cu FMI, Romania a agreat sa reduca deficitul bugetar de la 2.5% din PIB la 2.2% din PIB, tinta fiind estimata pe baza unui PIB in valoare de 662.8 mld lei.

  • PIATA VALUTARA

Dolarul SUA a scazut in raport cu euro in aceasta dimineata, perechea EUR/USD fiind cotata la 1.3870, in contextul evenimentelor din Ucraina, care tensioneaza in continuare mediul geopolitic. Valutele CEE4 se tranzactioneaza intr-o maniera similara ca si la sfarsitul saptamanii anterioare, fiind in continuare usor depreciate in contextul conflictelor geopolitice din regiune. Leul este cotat relativ neschimbat fata de sesiunea anterioara, fiind in momentul editiei in jurul nivelului 4.4510/EUR.

  • PIATA MONETARA

Ratele de dobanda sunt in continuare la nivele ridicate, dobanzile pentru O/N fiind chiar peste 3.50%, iar randamentele implicite sunt, de asemenea, neobisnuit de sus.

  • PIATA TITLURILOR

Luni, pe piata secundara a obligatiunilor de stat denominate in lei ofertele par a fi mai mai prezente, lichiditatea insa ramanand modesta. Investitorii asteapta ca Ministerul Finantelor sa publice programul licitatiilor din mai.

  • METALE PRETIOASE

Aurul se tranzactioneaza ascendent luni, sustinut de escaladarea conflictului din Ucraina. La momentul editiei aurul fluctueaza in jurul USD 1,300/oz, argintul la USD 19.60/oz, platina a crescut, de asemenea, pana aproape de nivelul USD 1,420/oz iar paladiul si-a continuat

miscarea ascendenta pana la USD 806.40/oz.