Unii nu vor sa riste, ceilalti au nevoie de bani pentru a-si dezvolta afacerea, traiul si in final, economia. Este vorba despre bancheri si fermieri. Unii au potentialul de a ridica economia, de a reduce importurile si dependenta de alimente provenite din alte state, ba chiar de a alimenta alte tari europene, iar ceilalti sunt bancherii. Cand vine vorba despre relatia dintre cele doua parti, bancherii invoca lipsa limbajului comun. "Relatia dintre finantatori si fermieri este ca o dragoste neimpartasita si asta pentru ca nu se gaseste limbajul comun", a declarat Robert Maftei, sales manager in cadrul Unicredit Leasing, la o conferinta de specialitate.

Costul ridicat al riscului pune frana creditarii fermierilor, sustin bancherii, in conditiile in care multi fac agricultura de subzistenta cu o tehnologie care dainuie inca din Evul Mediu, in unele cazuri, neavand active cu care sa garanteze imprumuturile.

“Agricultura noastra este in stare de coma. Din pacate pentru noi, aici inca se mai face o agricultura rudimentara. Sunt putini cei care, intradevar fac agricultura performanta. Statul inca nu a inteles cat este de importanta pentru economie si din acerst motiv am ajuns sa ne clasam tot mai jos in clasamentul European”, spune Nicolae Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Potrivit lui, fermierii sunt necapitalizati, iar bancile inca nu au inteles ca pot castiga foarte mult din acest sector.

Reprezentantul agricultorilor este de parere ca relatia dintre finantatori si fermieri s-a degradat, cauza principala fiind cauzata de impostori care au venit, “au incercat agricultura cu degetul”, au dat un tun si apoi au fugit lasand bancile cu pierderi.

  • Ne batem joc de agricultura

“Statul se lauda ca avem productii record pe care le inregistram de la un an la altul cand, de fapt, adevarul este ca, productiile noastre sunt de abia la 30% din adevaratul potential”, a mai spus Nicolae Baciu.

Ne plangem ca nu facem agricultura, asta in conditiil;e in care am distrus si sistemul de irigatii dar si perdelele de protectie.

“De 22 de ani, ma tot uit la proiectul canalului Siret-Baragan si fiecare partid se lauda ca-l va face, dar de fiecare data, dupa ce politicienii sunt alesi uita de el. Romania a distrus 3 milioane de hectare de irigat. In urma cu 20 – 25 de ani, Spania avea 300.000 de hectare de teren irigabil, acum are 3,3 milioane de hectare. Romania avea, in 1989, 3 milioane de hectare irigate, iar acum, de abia daca mai sunt 300.000 de hectare”, a mai precizat seful LAPAR.

Fermierul este de parere ca si tehnologia am distrus-o, asa se face ca in momentul de fata, agricultorii romani, inca mai lucreaza cu tractoare vechi de 40 de ani care nu mai sunt deloc productive.

“Am fost grabiti sa dezvoltam lenea, nu tehnologia. Romania a fost mai preocupata sa trimita 4 milioane de romani peste hotare sa le umple buzunarele de bani italienilor si spaniolilor, in loc sa gaseasca o solutie sa reorienteze aceasta toata forta de munca”, a mai afirmat agricultorul.