Statistica a numarat in tara noastra 37.407 grupuri de firme, din care 5.689 de grupuri rezidente si 31.718 de grupuri de companii multinationale (102 controlate din interior, respectiv 31.616 controlate din strainatate), potrivit datelor furnizate miercuri dimineata. Majoritatea grupurilor de firme rezidente sunt constituite din doua sau trei companii. Circa 15% din grupurile de companii identificate in Romania erau rezidente, iar cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania isi desfasoara activitatea in comert, industria prelucratoare sau constructii, mai spun statisticienii.

Cel mai mare procent de grupuri de intreprinderi au fost identificate in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (28%), sectiunea industria prelucratoare (14%), sectiunea constructii (11%).

Grupurile de firme rezidente activeaza in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (21%), industria prelucratoare (11%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (11%) si constructii (10%).

In functie de ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Italia sau Olanda.

In functie de ponderea numarului de salariati, pe primul loc se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate in Germania (18%), pe locul doi sunt cele controlate din Italia (10%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Olanda (10%).

In functie de ponderea numarului de salariati in total grupuri de intreprinderi multinationale controlate din strainatate, subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in industria prelucratoare (8%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (4%) si in sectiunea activitati profesionale, stiintifice si tehnice (2%).

Subgrupurile de intreprinderi controlate din Italia domina in industria prelucratoare (6%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (1%) si in sectiunea distributia apei si salubritate, gestiunea deseurilor, activitati de decontaminare (1%).

In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Olanda, 3% se regasesc in industria prelucratoare, 1% in sectiunea informatii si comunicatii si 1% in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor .