Firmele au retras din banci in primul trimestru 2,25 miliarde de euro. Cele mai multe retrageri s-au facut din conturile de peste 100.000 de euro. Valoarea depozitelor in valuta ale persoanelor fizice a cunoscut prima scadere trimestriala din ultimii doi ani,

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 30 aprilie 2014, 11:53 Economie | Finanţe & Bănci


Valoarea totala a depozitelor la bancile din Romania a inregistrat un recul cu 3,1% fata de sfarsitul anului 2013, coborand la 305,2 miliarde lei, au transmis miercuri oficialii Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Explicatia consta in retragerile facute de companii atat de la bancile participante la FGDB, cat si de la sucursalele bancilor straine din Romania. De la bancile participante la FGDB, valoarea depozitelor s-a comprimat in primele trei luni ale anului 2014 cu doua miliarde de euro (8,9 miliarde lei), in timp ce la sucursalele bancilor straine din Romania a fost consemnat un declin de aproape 225 milioane euro ( 1 miliard de lei).

Cele mai mari contributii la contractia depozitelor au avut-o cele de peste 100.000 de euro, ale persoanelor juridice.


 • Depozitele firmelor au consemnat un regres cu 5,7% in trimestrul I 2014 (10,5 miliarde lei in marime absoluta), pana la 173,6 miliarde lei. La 31 martie 2014, depozitele persoanelor rezidente la institutiile de credit din Romania insumau 231,8 miliarde lei, in timp ce depozitele persoanelor nerezidente totalizau 73,4 miliarde lei.
 • In cursul trimestrului I 2014, depozitele ambelor categorii de persoane au scazut, mult mai accelerat insa in cazul depozitelor persoanelor nerezidente (variatie trimestriala de -1,4% in cazul depozitelor persoanelor rezidente si de -8,2% pentru depozitele persoanelor nerezidente).
 • Cele mai importante reduceri s-au produs pe segmentul depozitelor de peste 100.000 euro (in echivalent lei), deosebirea dintre categoria deponentilor persoane rezidente si cea a deponentilor persoane nerezidente fiind data de moneda de denominare - lei in cazul persoanelor rezidente, respectiv valuta in cazul celor nerezidente.
 • Depozitele persoanelor fizice detin o pondere de 44,4% in valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit participante la FGDB.
 • Institutiile de credit participante la FGDB aveau in evidente, la 31 martie 2014, un numar de 14.717.116 deponenti persoane fizice si persoane juridice, din care persoanele fizice reprezentau 93,7%.


 • Depozitele garantate denominate in lei au consemnat in trimestrul I 2014 o descrestere cu 2,1%, in timp ce depozitele garantate denominate in valuta au fost caracterizate de o relativa stagnare (variatie trimestriala de -0,1% in termeni nominali).
 • Cele mai importante contributii la aceste dinamici le-au avut retragerile inregistrate pe segmentul depozitelor garantate denominate in lei ale persoanelor juridice si pe segmentul depozitelor garantate denominate in valuta ale persoanelor fizice.
 • La sfarsitul lunii martie 2014, depozitele garantate denominate in lei insumau 99,4 miliarde lei, din care o pondere de 76,3% o reprezentau depozitele sub plafonul de garantare.
 • Si in cazul depozitelor garantate denominate in valuta, in suma de 59,8 miliarde lei la 31 martie 2014, ponderea majoritara o au depozitele sub 100.000 euro, respectiv 66,8%.
 • In cazul depozitelor de valori mai mari decat echivalentul in lei al 100.000 euro, compensatiile potentiale totale, care sunt limitate la nivelul plafonului de garantare, reprezentau 33,5% din suma depozitelor garantate.
 • Valoarea depozitelor in valuta ale persoanelor fizice a cunoscut prima scadere trimestriala din ultimii doi ani, cu o variatie de -0,7% (-1,9% in termeni reali), pana la 52,3 echivalent miliarde lei la 31 martie 2014.
 • La sfarsitul lunii martie 2014, institutiile de credit participante la FGDB cumulau depozite ale persoanelor fizice de 123,0 miliarde lei, in timp ce la sucursalele bancilor straine din Romania persoanele fizice detineau depozite in suma de 8,5 miliarde lei.
 • La finele primului trimestru al anului 2014, persoanele fizice aveau la institutiile de credit participante la FGDB depozite in lei in suma de 73,7 miliarde lei si depozite in valuta de 49,3 echivalent miliarde lei.
 • Pentru segmentul depozitelor garantate ale persoanelor juridice de valori sub 100.000 euro, valoarea medie a fost de circa 13,8 mii lei, in timp ce pentru depozitele peste plafonul de garantare valoarea medie a fost de 1.851,8 mii lei. Ambele valori medii s-au comprimat fata de sfarsitul anului 2013, variatia trimestriala fiind de -3,7% in cazul depozitelor de sub 100.000 euro, respectiv de -2,8% pentru depozitele superioare plafonului de garantare


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3611 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Dobanzi minuscule (Miercuri, 30 aprilie 2014, 12:12)

  Adi_ro [utilizator]

  Valoarea depozitelor persoanelor fizice probabil a crescut din cauza comisioanelor aplicate de catre banci, din cauza carora ajungi sa retragi mai putini bani decat ai depus...
  • +3 (3 voturi)    
   eu am inteles ca acesta este primul trimestru (Miercuri, 30 aprilie 2014, 13:22)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Adi_ro

   in care valoarea depozitelor in valuta la banci ale persoanelor fizice a scazut..
   In acelasi timp valoarea depozitelor in RON ale persoanelor fizice cunoaste o scadere constanta in ultimele luni...si da, asa este: explicatia consta in scadearea dramatica a ratei dobanzii la depozite, atat la lei cat si la valuta.
   Scaderea este explicata de scadearea inflatiei calculate de INS; daca rata inflatiei anuale se invarte pe la 3% (conform statsticii), atunci dobanda la depozite este in jur de 4-4,3%. Marea problema este ca nu scad si dobanzile active (adica cele la credite).
   Suntem ca naiba: dobanzi mici la depozite si mari la credite.
   • +2 (2 voturi)    
    Cica e riscul mare (Miercuri, 30 aprilie 2014, 13:55)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    dar nici o banca nu a dat faliment ci a facut bani frumosi in Romania, tara in care guvernatorul Isarescu permite orice bancilor numai sa nu plece, iar guvernul se imprumuta constant de la bancile autohtone dandu-le astfel oxigen. Bancile in Romania nu vor finanta economia pana cand Banca Nationala nu-si va schimba filozofia (citeste politica monetara).
   • -2 (2 voturi)    
    este un indicator bun (Miercuri, 30 aprilie 2014, 14:24)

    MrOpinie [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Pentru o economie cel mai bine este ca banul sa circule si nu sa stea in banci. Cand firmele stau cu banii in banca in loc sa-i investeasca atunci e un semn rau, de neincredere in viitor.
    • +6 (6 voturi)    
     Asta arata ca Statistica minte de rupe! (Miercuri, 30 aprilie 2014, 15:11)

     Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui MrOpinie

     Nu uitati ca primul lucru care l-a facut PSD si PNL-ul a fost sa schimbe sefii de la Statistica. De acolo n-au venit decat vesti bune, desi economia nu merge deloc, toata cresterea economica fiind zero pentru populatie si cu plus in buzunarele baronilor locali ai PSD si PNL!!!
    • 0 (0 voturi)    
     asa este (Miercuri, 30 aprilie 2014, 15:53)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui MrOpinie

     dar vezi tu, in Romania creditarea este scazuta..foarte greu obtii un credit, mai ales daca esti firma si vrei un credit pentru investitii. Dobanzile sunt mari la credite, asa ca banul nu prea circula.
  • +1 (1 vot)    
   . (Miercuri, 30 aprilie 2014, 15:58)

   Adi_ro [utilizator] i-a raspuns lui Adi_ro

   Rectific, am vrut sa scriu ca valoarea depozitelor a scazut. Nu mai pot edita, scuze...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by