ANPC a demarat procedura de executare si punere in aplicare sentintei judecatoresti impotriva unei banci romanesti care a incercat sa insele 260 de clienti punand in contracte un comision de risc care avea o valoare de 0,12% si 0,26% din valoarea soldului. "Avem o decizie definitiva si irevocabila. Sunt 260 de consumatori carora trebuie sa li se restituie banii incasati din 21 iunie 2010. Atunci ANPC a sanctionat banca si a dispus masuri complementare de restituire a sumelor incasate fara temei legal", a declarat Marius Dunca, presedintele ANPC. Surse apropiate dosarului au mentionat ca banca despre care este vorba in acest proces este Volksbank.

Potrivit sefului ANPC, motivul sanctionarii este un comision de risc care a fost transformat in comision de administrare. Din 21 iunie pana 21 septembrie bancile trebuiau sa implementeze prevederile OUG 50/2010. Unele s-au conformat, altele au ales sa nu faca acest lucru.

Seful ANPC a dat si un exemplu. Astfel ca la un credit de 130.000 de euro, valoarea comisionului de risc pe care banca trebuie sa il restituie unui singur client in 5 luni este de aproape 6.000 de euro.

"Valorile creditelor sunt de la 20.000 pana la 400.000 de euro. In 2012 s-a dat sentinta pentru primul client, iar saptamana trecuta am inceput procedurile contra bancii", a mai afirmat Duca.

Oficialii ANPC a afirmat ca este vorba de returnarea a cel putin 1 milion de euro.

Acest comision de risc nu este singurul pe care bancile au incercat sa-l impuna clientilor, printre acestea mai numarandu-se cel de majorare a dobanzii nejustificate, comision de monitorizare sau comisionul de restructurare.

Creditele pe care clientii le au cu bancile sunt atat in lei cat si in euro, dar si in franci elvetieni, imprumuturile fiind atat de nevoi personale cat si ipotecare.

In prezent, Volksbank are pe rol circa 2000 de dosare din partea clientilor nemultumiti, potrivit Dianei Ciubotariu, sefa Directiei Juridic din Volksbank. Rata de castig a bancii este de 20%, adica din 10 procese, 8 se pierd, a mai adaugat Ciubotariu.

In ianuarie, un grup de clienti ai Volksbank a castigat irevocabil in instanta un proces pe clauze abuzive privind comisionul de risc si alte comisioane din contractele de credit, precum si modificarea unilaterala a dobanzii,

Volksbank Romania este in curs de vanzare, procesul urmand sa fie finalizat pana in 2016. In ultima perioada institutia de credit a schimbat numerosi presedinti si directori de directii, pe fondul incercarilor de redresare a institutiei.