Ploile abundente din aceasta perioada au stricat planurile agricultorilor, dar si recoltele. O parte din productiile de cereale sunt compromise, la fel cum si culturile de rapita (partial) si productiile de legume din solarii, ne anunta reprezentantii agricultorilor. Pericolul in cazul legumelor si cerealelor este ca riscam sa apelam din nou la importuri, fapt care ar putea duce la o scumpire a produselor, asta in cazul in care nu reusim sa acoperim cu productiile interne necesarul de consum al tarii. Presedintele Sindalimenta, Dragos Frumosu, spune ca la cereale aproximativ 10% din terenul agricol a fost compromis, in timp ce la legume, unde vorbim de solarii pana in 5%, afectate grav din cauza grindinei. Acest scenariu pare tot mai posibil, avand in vedere ca previziunile ANM nu sunt deloc imbucuratoare pentru fermieri.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, pentru luna mai, cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta, in general, valori apropiate de mediile climatologice (75,5 l/mp), iar in vestul, centrul si estul tarii acestea pot inregistra o tendinta spre excedent. Totodata, pentru luna iunie, cantitatile de precipitatii vor fi apropiate de mediile lunare (89,2 l/mp) in centrul si nordul tarii, iar in restul teritoriului acestea se vor situa in general sub valorile normale.

In aceasta luna, ANM mai anunta ca regimul termic va fi in general apropiat de normalul climatologic in cea mai mare parte a regiunilor, exceptand sud-estul, vestul si local in sudul tarii unde valorile termice se pot situa peste cele normale.

„Din cauza acestei vremi s-a intaziat foarte mult semanatul, iar acest lucru nu poate insemna decat diminuarea productiilor. Ce va pot spune este ca rapita sufera foarte mult in aceasta perioada, Nici vremea rece nu ajuta prea mult”, ne-a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Potrivit lui Dragos Frumosu, presedintele Sindalimenta, situatia este foarte trista avand in vedere ca ploiele abundente au cazut pe o suprafata Agricola foarte mare din Romania.

“”Pentru cereale, in special grau, caderile masive de ploi nu fac deloc bine productiei, nu acelasi lucru se poate spune despre porumb sau floarea soarelui, care daca vor avea ceva caldura in lunile viitoare isi vor putea reveni fara probleme. Pe segmentul de legume si fructe, grindina care a cazut puternic a distrus foarte multe solarii mai ales in aceste zone, astfel fiind compromise culturile”, a declarat Frumosu.

El spune ca in ciuda pierderilor suferite de agricultori, marele pericol nu este pierderea cantitatii recoltelor si a calitatii acestora. Daca se duce calitatea se pierd bani.

  • Pericolul pentru economie

Reprezentantii agricultorilor spun ca este o problema partial falsa corelarea dintre cantitatea de produse si preturi.

“Cantitatea conteaza in cazul in care Romania nu va reusi sa isi acopere necesarul de consum, pentru ca atunci va trebui sa aducem din import. Si daca vom fi nevoiti sa aducem grau, chiar si din Rusia, atunci sigur il vom lua mai scump ceea ce se va simti si in preturi. In schimb, daca vorbim de calitate pericolul tine de micsorarea exporturilor. Pe sectorul de fructe si legume, unde solariile mari traiesc din exporturi nu din distributia pe piata locala, pericolul tine de venirea a mai putini bani la buget pentru ca vor fi trimise cantitati mai mici de alimente in afara”, a mai afirmat Dragos Frumosu.

Conform afirmatiilor sale, 10% din suprafata agricola de cereale a fost compromisa din cauza ploilor abundente. “La legume, vorbim de o suprafata de pana in 5%, pentru ca aici ne referim la solari. Dar mai important este ca a fost grav afectata zona de aprovizionare a Bucurestiului, adica Vidra si Greaca”, declara Frumosu.

  • Pentru unii muma, pentru altii ciuma

Daca in jumatate de tara, ploile abundente au facut mai mult rau, nu acelasi lucru spun si agricultorii din judetul Ialomita, care chiar s-au bucurat de ploile din ultima vreme.

“La noi era un deficit de apa, asa ca ploile din ultimele zile ne-au facut mai mult bine decat rau. Evident si aici in judet au fost cateva zone afectate, dar vorbim de parti limitate”, ne-a declarant Nicolae Sitaru, reprezentant al fermierilor ialomiteni.

  • Estimarile ANM, pe urmatoarele doua saptamani

Caderile abundente de apa sunt principalul factor care va afecta recoltele in aceasta perioada.

“In Moldova, in prima zi a intervalului trecator va mai ploua slab, apoi pana pe data de 10 mai probabilitatea de aparitie a ploilor va fi redusa. In zilele de 11 si 12 mai si din nou dupa data de 14 mai sunt estimate averse, posibil mai insemnate cantitativ”, se arata in estimarile ANM.

In Dobrogea, in prima zi a saptamanii vor mai fi ploi de scurta durata, apoi pana pe data de 9 mai, ploile vor fi absente. Probabilitatea pentru averse va creste indeosebi in zilele de 10, 11 si 15 mai.

In Muntenia, in cursul zilei de 5 mai, temporar va ploua, iar cantitatile de apa mai pot fi insemnate. Probabilitatea pentru ploi locale, sub forma de aversa, va creste din nou dupa data de 10 mai, mai anunta autoritatea.