Societatea pentru Libertate Individuala (SoLib), o organizatie non-guvernamentala care promoveaza educatia economica in Romania, a lansat marti platforma interactiva de transparenta bugetara Open Budget. Un proiect interesant, care ofera posibilitatea de a vedea cate taxe si impozite plateste un salariat roman, cum sunt alocati banii publici, precum si de a modifica aceste date dupa propria preferinta.

"Prin Open Budget incercam sa oferim oamenilor posibilitatea de a intelege modul in care statul gestioneaza banii publici, pentru ca rezultatul acestui proces are un impact direct asupra vietii fiecaruia dintre noi. Atunci cand actiunile guvernamentale pot fi intelese si verificate de oricine, autoritatilor le va fi mai greu sa faca promisiuni electorale nerealizabile, sa distribuie bugetul Romaniei intr-un mod ineficient sau in scopul satisfacerii propriilor interese," a declarat Claudiu Nasui, Presedinte SoLib.

Platforma cuprinde patru sectiuni interactive si interconectate, care permit vizualizarea nivelului impozitelor pe care le suporta economia; impactul fiscal asupra unui salariat, in functie de salariul introdus de acesta; sumele pe care statul le colecteaza din impozite, contributii, taxe, accize sau din alte surse; modul in care sunt directionati banii colectati de stat, in functie de ordonatorul de credite caruia ii sunt destinati, domeniul inspre care se transfera si natura fondurilor cheltuite.

Open Budget poate fi utilizat pentru a testa impactul bugetar al politicilor publice. Orice crestere sau scadere a impozitelor si taxelor sau a cheltuielilor bugetare poate fi simulata pentru a observa efectele sale. "Practic oricine poate deveni un planificator, pus in situatia de a aloca resurse finite catre nevoi infinite. Orice crestere a cheltuielilor, trebuie sa atraga cresterea veniturilor sau scaderea altor cheltuieli, pentru a evita o crestere a deficitului bugetar," a explicat Nasui.

Societatea pentru Libertate Individuala (SoLib) este o organizatie non-guvernamentala, non-profit si neafiliata politic, fondata in 2010, cu scopul de a promova principiile libertatii individuale si ale pietei libere in societatea romaneasca. Organizatia isi propune sa popularizeze educatia economica si sa devina o platforma de interactiune pentru toti cei interesati sa aduca o schimbare reala culturii politice si economice din Romania.