Obiectivul de adoptarea monedei unice europene in 2018 - 2019 nu este in afara realitatii, dar are nevoie de un consens politic puternic si de evaluarea consecintelor, in special a celor legate de alinierea preturilor, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, citat de Agerpres. "Sprijinim orice obiectiv pe care factorul politic, intr-o maniera consensualizata il va stabili si ne vom spune parerea daca este realist sau nu. Despre 2018- 2019 eu nu cred ca este in afara de o anumita realitate, dar este bine, daca ne ancoram la acest obiectiv, sa punem niste termene intermediare, pentru ca nu se va intampla asa: la 1 ianuarie 2019 vine cineva cu bagheta si gata, ati intrat in zona euro. Trebuie sa stie oamenii despre ce este vorba", a declarat, marti, guvernatorul BNR, in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a precizat ca stabilirea obiectivului de adoptare a euro este o chestiune politica, si nu depinde de BNR sau nu numai de BNR.

Descarca fisierul audio in format MP3

"Nu am nimic impotriva tintelor ambitioase, dimpotriva, daca ele sunt de natura sa mobilizeze nu sa descurajeze o tara, un popor, sunt binevenite, dar exact din acest motiv, pentru ca intarirea factorilor economici, financiari dar si sociali politici este o treaba mai complicata, stabilirea obiectivului este, in esenta, o tinta politica", a mai spus Isarescu.

In opinia sa, pentru a adopta euro, Romania are nevoie, pe langa indeplinirea criteriilor de convergenta nominala, si de apropierea nivelului de dezvoltare de cel din tarile membre ale zonei euro.

"Convergenta reala se masoara foarte complicat, nu este doar PIB pe locuitor ci si repartizarea dezvoltarii pe teritoriul tarii. Nu poti intra in zona euro doar cu Bucurestiul, ci trebuie sa intri cu toata tara si trebuie sa evaluezi si consecintele. In clipa in care am intrat in zona euro se cam egalizeaza preturile. Un bucurestean suporta mai bine o crestere a pretului la paine, nici nu mananca prea multa paine, dar la 100 de kilometri de Bucuresti se cam mananca paine", a mai spus guvernatorul BNR.