BRD- GSG, a doua banca din sistem dupa active, a afisat pe primul trimestru un profit net de 37 de milioane de lei dupa ce in ultimele doua trimestre ale anului trecut a raportat pierderi nete cumulate de aproape 450 milioane de lei din cauza cheltuielilor mari cu creditele neperformante. Rata creditelor neperformante conform IFRS a ajuns la 24,9% la sfarsitul lunii martie 2014 (fata de 24,8% la sfarsitul anului trecut). Banca marcheaza miercuri 15 ani de prezenta in Romania.

"Sistemul bancar romanesc a contiuat sa inregistreze in ultimele 12 luni o scadere a volumului creditelor (-2,9%), cauzata de evolutia negativa a segmentului corporate, in timp ce depozitele si-au mentinut tendinta pozitiva (+5,5% fata de martie 2013), in special datorita clientelei persoane juridice (+8,4% fata de martie 2013)", se arata intr-un comunicat difuzat miercuri de oficialii bancii.

Soldul creditelor brute acordate de BRD persoanelor fizice a atins 17,2 miliarde lei, in crestere cu 1,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut (in comparatie cu -1,1% pentru intreaga piata). Soldul creditelor imobiliare a crescut cu 16,4% fata de martie 2013, semnificativ peste media pietei (+9,4%), gratie pozitiei de lider a bancii in cadrul programului "Prima Casa". In schimb, activitatea de creditare a companiilor ramane la un nivel scazut, generand o reducere cu 8,8% (fata de martie 2013) a volumului creditelor brute, pana la 16,4 miliarde lei.

"Activitatea de finantare a companiilor ramane sub influenta unei cereri scazute, insa o crestere economica mai ampla in urmatoarele luni ale anului ar trebui sa constituie un factor de contrabalansare. In acest sens, vor conta, printre altele, apetitul investitorilor, existenti sau noi, pentru economia romaneasca si absorbtia fondurilor europene pentru finantarea de noi proiecte in zona companiilor publice si private", se mai arata in document.

Depozitele au crescut cu 6,9% in comparatie cu luna martie a anului 2013, sustinute de volutiile la nivelul ambelor categorii de clientela. In acest context, raportul credite nete/depozite s-a imbunatatit, ajungand la 79,5%, fata de 94,6% la sfarsitul lunii martie 2013. Venitul net bancar a scazut cu 12,3% in comparatie cu primul trimestru al anului 2013, evolutie determinata, in principal, de scaderea marjei nete de dobanda, generata de ponderea mai mica a creditelor nete in total active si de cresterea rezervei de lichiditate. Comisioanele nete au avut o evolutie pozitiva (+1,7%), sustinute de creditele sindicalizate, vanzarea de pachete de retail, serviciile de custodie si intermediere pe piata de capital.

Banca a continuat procesele de optimizare a costurilor, fapt ce a condus la o reducere cu 2,8% a cheltuielilor operationale comparativ cu primul trimestru al anului 2013.

Costul net al riscului a scazut cu 29,7% in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2013, atingand 298 puncte de baza (fata de 393 puncte de baza la sfarsitul primului trimestru al anului 2013). Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante conform IFRS s-a imbunatatit, ajungand la 70,9% la martie 2014 (fata de 68,9% la finalul anului 2013).

Profitul net al perioadei este de 37 milioane lei. Cu o baza de capital solida, banca mentine un nivel confortabil al indicatorului de solvabilitate, respectiv de 15,8%, conform Basel III.

"Vom continua sa lucram la normalizarea costului riscului si vom continua eforturile de implementare a masurilor de optimizare a costurilor. Concomitent, rafinarea proceselor de acordare a creditelor va crea premisele cresterii activitatii de creditare atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii", a spus Philippe Lhotte, Presedintele - Director General al BRD.