Agricultura romaneasca inca nu este destul de credibila ca afacere in Romania pentru ca bancherii sa se avante sa finanteze acest domeniu, sunt de parere fermierii romani. Chiar si asa, acestia cer dobanzi mai mici la credite, spunand ca sunt mult mai solvabili decat alte sectoare in care finantatorii s-au avantat sa crediteze. Dar cum imprumuturile nu se dau decat in conditii clare, bancherii vad capitalizarea firmelor din agricultura ca fiind una dintre cele mai mare probleme ale acestui domeniu.

“Bancile au creditat agricultura cu 11 miliarde de lei, adica aproximativ 2,5 miliarde de euro, ceea ce inseamna 5% din totalul creditului neguvernamental. Finantatorii sustin in continuare creditarea in acest domeniu”, a declarat Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Potrivit lui marea problema din agricultura este capitalizarea spunand ca este imposibil sa acorzi un credit de un milion de lei unei ferme care are un capital social de 200 de lei. Dar chiar si asa bancile sunt dispuse sa acorde credite acestui sector.

  • „Rata de neperformanta in agricultura este mult sub media sistemului bancar. Este cu cel putin cateva procente mai jos, din acest motiv bancile sunt in continuare interesate sa crediteze agricultura. Estimam ca in urmatorii ani creditarea pe acest domeniu va creste cu cateva puncte procentuale”, a mai spus Danescu.  

Credibilitatea agricultorilor este foarte scazuta in ochii bancherilor mai ales cand vorbim de unul dintre cele mai putin fiscalizate sectoare din economie, dar si pentru acest lucru, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) are un raspuns. “Am vazut mai multe masini si televizoare in inventarul bancilor decat am vazut combine si tractoare. Orice am face noi, bancherii nu dau bani”, a declarat Baciu.

  • „Dobanzile sunt destul de ridicate pentru agricultori, din acest motiv ele trebuiesc subventionate de stat. Iar apoi acei bani bani vor putea fi recuperati prin taxe si impozite, dupa ce fermierii isi vor vinde produsele”, a mai declarat Laurentiu Baciu.   

Daca pentru marii fermieri creditarea nu a fost o problema, pentru micii fermieri statul pare sa fie singura solutie. Asta in conditiile in care se doreste crearea unui fond prin care agricultorii de talie mica sa poata fi finantati. Avantajul acestui fond este ca dobanzile vor fi mult mai mici decat cele practicate in prezent pentru acest sector.