DOCUMENT Guvernul analizeaza limitarea scutirilor de CASS pe activitati independente, dar studiaza si scaderea TVA standard

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Joi, 8 mai 2014, 0:30 Economie | Finanţe & Bănci


Tabelul Guvernului cu masurile planuite
Foto: Hotnews
Guvernul a demarat analiza pentru limitarea scutirilor de la plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate (CASS) in cazul veniturilor obtinute din anumite activitati independente, se arata in Programul National de Reforma 2014-2017, transmis de Palatul Victoria Comisiei Europene. In schimb, Executivul roman analizeaza si scaderea taxei pe valoare de adaugata standard, conform documentului.

"In vederea imbunatatirii sistemului de contributii sociale, a fost demarata o analiza cuprinzatoare prin care se urmareste identificarea unor potentiale baze de calcul a contributiilor sociale, cu precadere pentru contributia de sanatate, in vederea limitarii scutirilor la plata contributiei de sanatate pentru anumite activitati independente", precizeaza Guvernul in documentul transmis la Bruxelles.

documente
(7 Mai 2014) PDF, 1MB
Executivul Romaniei mentioneaza ca CASS de 5,5% introdusa anul trecut pentru veniturile din chirii reprezinta doar o prima etapa a identificarii de potentiale baze de calcul a contributiilor sociale. "Intr-o prima etapa, s-a realizat largirea bazei de impozitare si limitarea scutirii pentru veniturile din chirii si din arenda, prin OUG nr. 88/20 septembrie 2013".

Conform angajamentelor asumate de Executiv in iulie 2013, prin planul pentru implementarea recomandarilor specifice de tara, analiza urma sa fie incheiata in trimestrul I al anului 2014.

Conform acestor angajamente ale Guvernului, analiza urmareste:
 • "identificarea unor potentiale baze de calcul a contributiilor sociale, cu precadere pentru contributia de sanatate, in vederea limitarii scutirilor la plata contributiei de sanatate pentru anumite activitati independente;
 • evaluarea impactului fiscal cu privire la posibilitatea efectuarii de modificari asupra cotelor de contributii sociale;
 • efectuarea unei analize structurale a impactului fiscal asupra diferitelor baze de calcul a contributiilor sociale.
In Programul de convergenta 2014-2017, un alt document programatic transmis la inceputul lunii mai de Guvern la Bruxelles, Executivul roman arata ca intentioneaza sa extinda baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii la toate veniturile obtinute de persoane fizice din activitati independente.

Potrivit acestui document, Guvernul Romaniei precizeaza ca "pe termen mediu si-a fixat ca elemente ale consolidarii politicii fiscal-bugetare", printre altele, "implementarea unui nou sistem al contributiilor sociale obligatorii, prin extinderea bazei de calcul a acestora asupra tuturor veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente, indiferent daca acestea mai realizeaza sau nu si alte venituri".

Guvernul analizeaza in paralel si reducerea TVA si CAS

In schimb, in Programul National de Reforma 2014-2017, Guvernul spune ca analizeaza si reducerea taxei pe valoarea adauagata (TVA) standard, care acum este de 24%, precum si scaderea Contributiilor la Asigurarile Sociale (CAS).

"In ceea ce priveste reducerea fiscalitatii, a fost realizata o analiza privind impactul fiscal al reducerii CAS si al neimpozitarii profitului reinvestit; este in curs de realizare o analiza de oportunitate privind reducerea cotei standard de TVA pentru perioada 2014-2016",

"De asemenea, a fost finalizat raportul Bancii Mondiale privind impozitarea fortei de munca in Romania (probleme si optiuni de reforma) iar in prezent se analizeaza, impreuna cu reprezentantii Casei Nationale de Pensii Publice, oportunitatea si masurile efective de reducere a CAS", precizeaza Guvernul in Programul National de Reforma 2014-2017.

Si in celalalt document programatic, Programul de convergenta, Guvernul arata ca in a doua parte a anului 2014 "va incerca" sa reduca "semnificativ" CAS pe partea angajatorului.

"Pentru a stimula mediul de afaceri si a reduce fiscalitatea muncii, un obiectiv central al Guvernului este acela de reducere a cotei contributiilor sociale, aceasta reducere fiind realizata intr-o maniera neutra din punct de vedere bugetar. In acest sens, se va incerca implementarea, in a doua jumatate a anului 2014, a unei reduceri semnificative a acestei cote", arata Guvernul in Programul de convergenta.

Anul trecut, Guvernul a redus TVA la paine de la 24% la 9% si a promis ca va analiza eventuale reduceri de TVA si la alte alimente, carnea fiind mentionata.

Precizari de la Guvern: In anul 2014, nu avem in vedere extinderea bazei de calcul a contributiilor sociale

Un consilier al premierului Victor Ponta a precizat marti ca Guvernul nu are in vedere, in acest an, implementarea unui nou sistem al contributiilor sociale obligatorii si nici extinderea bazei de calcul a acestora asupra veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente, a declarat marti seara.

"Este o discutie care se repeta an de an fara a avea nicio fundamentare reala in politicile fiscale propuse de Guvern. Viziunea noastra este de a impulsiona cresterea economica si crearea de locuri de munca prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit si reducerea CAS de la 1 iulie 2014. In plus, va fi curatat sistemul de taxe parafiscale prin eliminarea a 70 taxe care nu se justifica din punct de vedere economic si fiscal", a declarat consilierul Cristian Socol, citat de Agerpres.

In prezent, cotele de contributii de asigurari sociale platite de angajator sunt: pentru conditii normale de munca (pensii) - 20,8%, asigurari de sanatate - 5,2%, fond concedii si indemnizatii - 0,85%, fond de somaj - 0,5%, fond de garantare a creantelor salariale - 0,25%.

Angajatul plateste contributii sociale astfel: asigurari de sanatate - 5,5%, fond de somaj - 0,5% si contributii la bugetul asigurarilor sociale de stat (pensii) - 10,5%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1921 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  analize... (Joi, 8 mai 2014, 6:01)

  T34 [utilizator]

  Eu, unul, m-am saturat rau de tot de "analizele" si "proiectele" astea. Ai zice ca suntem o tara de "analisti" si "proiectanti" pana in maduva oaselor noastre. Pe banii contribuabilului, bine'nteles....
  Nu s-ar putea, pls, ca guvernu' sa analizeze si sa proiecteze mai putin si sa faca mai mult?
 • +1 (1 vot)    
  Pai guvernul analizeaza din 2012 (Joi, 8 mai 2014, 8:57)

  bogdan1477 [utilizator]

  Din 2012 analizeaza Ponta scaderi de taxe si impozite de toate felurile. Problema e ca pina acum a sczut doar tva-ul la piine si au crescut accizele la carburanti si energie electrica si au aparut alte citeva zeci de noi taxe.
  Analizatul asta nu ajuta la absolut nimic atit timp cit rezultatul nu e scaderea taxelor sau largirea bazei de impozitare, ci noi taxe pe benzina, pe stilpi, etc.
 • +1 (1 vot)    
  OARE CATA IMBECILITATE EXISTA (Joi, 8 mai 2014, 10:42)

  jidanul [utilizator]

  Politicienii nostrii iar bat campii si spun basme. TVA-ul standard de 24% nu poate fi scazut, decat peste vreo 3 ani, deoarece nu exista resurse financiare care sa faca sustenabila aceasta masura. In primul rand trebuie marita puterea de cumparare a veniturilor, a celei mai mari parti a populatiei Romaniei de jos in sus. Acest lucru trebuie facut in cel mai scurt timp (in 2014) prin scaderea CAS-ul la angajat-angajator si scaderea TVA-ului la alimentele de baza, ulterior acestor masuri trebuie (in 2015) echilibrata fiscalitatatea (impozitarea) pe venituri si marit salariul minim pe economie si abia dupa aceste masuri se poate (in 2016) scadea TVA-ul standard. In cea ce priveste masura echilibrarii fiscalizarii veniturilor, aceasta se face prin elaborarea si aplicarea legii salariazarii unitare avand la baza ierarhizarea si importanta calificarii si functiei, fara privilegii si fara abuzuri si introducerea COTEI UNICE MEDII DE IMPOZITARE, de 16%, cea ce presupune impartirea nivelelor de salarizare in 3 (trei) grupe: grupa salarilor/veniturilor mici care sa aiba un impozit pe venit de 8%, grupa salarilor/veniturilor medii care sa aiba un impozit de 16% si grupa salarilor/veniturilor mari care sa aiba un impozit de 24%. Aceste masuri trebuie sustinute de scaderea drastica si chiar eliminarea evaziunii fiscale si a licitatilor trucate, oprirea cardasiei dintre membri clasei politice si grupari mafiote si interlopi, scaderea DAE la banci, pedepsirea dura a camatarilor, traficantilor s.a m d..
  • -1 (1 vot)    
   ?!?! (Joi, 8 mai 2014, 13:04)

   FlorinJianu [anonim] i-a raspuns lui jidanul

   Iar ne intoarcem la metoda hai sa luam de la aia care muncesc si sa dam la aia care stau degeaba?
   Ce inseamna pentru dumneavoastra salariu mic/mediu/mare? Daca un om a incatat si a muncit pe branci zeci de ani si acum are un salariu decent trebuie neaparat descurajat prin taxarea cu 24% (sau hai 50% ca e mai rotund, nu?) pentru ca cel care nu a fost in stare sa isi ia nici BAC-ul sa fie taxat cu 8% ? Mama voastra de comunisti...
   • 0 (0 voturi)    
    LAMURIRE (Joi, 8 mai 2014, 15:15)

    jidanul [utilizator] i-a raspuns lui FlorinJianu

    In primul rand opinia Dvs. putea fi pertinenta daca la sfarsitul mesajului n-ati fi dat-o cu mama si cu comunistii, mai ales ca numi cunoasteti opinile politice. De aici rezulta ca n-ati inteles in totalitate opinia mea si rolul cresterii puterii de cumparare a veniturilor intr-o economia unei tari. Si va rog sa ma lasati sa va intreb: Nu sunteti de acord sa fie impozitati cu 24% cei cu salarii "nemernice" (cazul Rusanu-ASF si angajatii din conducerea companiilor de stat), iar muncitorii, minerii si cei care efectiv lucreaza cu salarii de 800, 1000 si 1500 de lei sa fie impozitati cu 8% sau 16% ? Daca nu va convine aveti o problema sau nu mi-ati citit atent opinia. O zi buna va doresc ...
    • 0 (0 voturi)    
     raspuns (Joi, 8 mai 2014, 18:00)

     FlorinJianu [anonim] i-a raspuns lui jidanul

     Nu. Din punctul meu de vedere toti trebuiesc impozitati cu acelasi procent, indiferent de venit. Cine are venit mai mare o sa plateasca oricum mai mult, chiar la un procent identic pentru ca daca se deschide cutia pandorei nu e bine. Poate dumneavoastra considerati 10000 Eur o suma mare dar poate Ponta consitera 1000 de Euro o suma mare - totul este discutabil.
     Cat priveste persoanele enumerate de dumneavoastra, nu se poate da o lege de impozitare special pentru Rusanu. Daca aceasta persoana a furat si nu si-a indeplinit atributiile atunci sa fie pedepsita (dat afara, judecat, etc) dar nu impozitat diferit. Ganditi-va ca poate in locul lui vine maine o alta persoana care chiar face ceea ce ar trebui facut in cadrul unei functii cu atata raspundere si care chiar merita acei bani (sau o functie similara - pentru exemplu sa spunem dl Isarescu) si ce facem atunci, schimbam iar legea?
  • 0 (0 voturi)    
   ? (Joi, 8 mai 2014, 16:33)

   Laseru [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   De curiozitate, cand impozitul pe profit va fi 24% pentru cei cu venituri mari apoi mai ai de platit pentru pensii, CAS si alte "mici" taxe si adunate ajungi la un nivel foarte apropiat de tarile vestice, cine crezi ca va mai plati taxe in tara? Eu unul sigur nu baiete! De ce? Pentru ca in Vest daca platesti 40% din venituri la stat mai si primesti ceva inapoi si esti si respectat cand ai nevoie de orice serviciu, deci cum ar putea fi sustinuta ideea de 24% impozit pe profit? Exista investitii in tara pe anumite domenii pentru simplul motiv ca angajatii romani sunt platiti mai putin, in niciun caz pentru ca suntem destepti sau mandri ca suntem romani. Chiar vreau sa vad daca va fi pusa in aplicare o metoda de genul asta in viitorul apropiat. Eu as zice sa inceapa cu eliminarea evaziunii de orice fel si abia apoi mai discutam de taxe.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by