"In vederea imbunatatirii sistemului de contributii sociale, a fost demarata o analiza cuprinzatoare prin care se urmareste identificarea unor potentiale baze de calcul a contributiilor sociale, cu precadere pentru contributia de sanatate, in vederea limitarii scutirilor la plata contributiei de sanatate pentru anumite activitati independente", precizeaza Guvernul in documentul transmis la Bruxelles.
Executivul Romaniei mentioneaza ca CASS de 5,5% introdusa anul trecut pentru veniturile din chirii reprezinta doar o prima etapa a identificarii de potentiale baze de calcul a contributiilor sociale. "Intr-o prima etapa, s-a realizat largirea bazei de impozitare si limitarea scutirii pentru veniturile din chirii si din arenda, prin OUG nr. 88/20 septembrie 2013".
Conform angajamentelor asumate de Executiv in iulie 2013, prin planul pentru implementarea recomandarilor specifice de tara, analiza urma sa fie incheiata in trimestrul I al anului 2014.
Conform acestor angajamente ale Guvernului, analiza urmareste:
- "identificarea unor potentiale baze de calcul a contributiilor sociale, cu precadere pentru contributia de sanatate, in vederea limitarii scutirilor la plata contributiei de sanatate pentru anumite activitati independente;
- evaluarea impactului fiscal cu privire la posibilitatea efectuarii de modificari asupra cotelor de contributii sociale;
- efectuarea unei analize structurale a impactului fiscal asupra diferitelor baze de calcul a contributiilor sociale.
Potrivit acestui document, Guvernul Romaniei precizeaza ca "pe termen mediu si-a fixat ca elemente ale consolidarii politicii fiscal-bugetare", printre altele, "implementarea unui nou sistem al contributiilor sociale obligatorii, prin extinderea bazei de calcul a acestora asupra tuturor veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente, indiferent daca acestea mai realizeaza sau nu si alte venituri".
Guvernul analizeaza in paralel si reducerea TVA si CAS
In schimb, in Programul National de Reforma 2014-2017, Guvernul spune ca analizeaza si reducerea taxei pe valoarea adauagata (TVA) standard, care acum este de 24%, precum si scaderea Contributiilor la Asigurarile Sociale (CAS).
"In ceea ce priveste reducerea fiscalitatii, a fost realizata o analiza privind impactul fiscal al reducerii CAS si al neimpozitarii profitului reinvestit; este in curs de realizare o analiza de oportunitate privind reducerea cotei standard de TVA pentru perioada 2014-2016",
"De asemenea, a fost finalizat raportul Bancii Mondiale privind impozitarea fortei de munca in Romania (probleme si optiuni de reforma) iar in prezent se analizeaza, impreuna cu reprezentantii Casei Nationale de Pensii Publice, oportunitatea si masurile efective de reducere a CAS", precizeaza Guvernul in Programul National de Reforma 2014-2017.
Si in celalalt document programatic, Programul de convergenta, Guvernul arata ca in a doua parte a anului 2014 "va incerca" sa reduca "semnificativ" CAS pe partea angajatorului.
"Pentru a stimula mediul de afaceri si a reduce fiscalitatea muncii, un obiectiv central al Guvernului este acela de reducere a cotei contributiilor sociale, aceasta reducere fiind realizata intr-o maniera neutra din punct de vedere bugetar. In acest sens, se va incerca implementarea, in a doua jumatate a anului 2014, a unei reduceri semnificative a acestei cote", arata Guvernul in Programul de convergenta.
Anul trecut, Guvernul a redus TVA la paine de la 24% la 9% si a promis ca va analiza eventuale reduceri de TVA si la alte alimente, carnea fiind mentionata.
Precizari de la Guvern: In anul 2014, nu avem in vedere extinderea bazei de calcul a contributiilor sociale
Un consilier al premierului Victor Ponta a precizat marti ca Guvernul nu are in vedere, in acest an, implementarea unui nou sistem al contributiilor sociale obligatorii si nici extinderea bazei de calcul a acestora asupra veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente, a declarat marti seara.
"Este o discutie care se repeta an de an fara a avea nicio fundamentare reala in politicile fiscale propuse de Guvern. Viziunea noastra este de a impulsiona cresterea economica si crearea de locuri de munca prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit si reducerea CAS de la 1 iulie 2014. In plus, va fi curatat sistemul de taxe parafiscale prin eliminarea a 70 taxe care nu se justifica din punct de vedere economic si fiscal", a declarat consilierul Cristian Socol, citat de Agerpres.
In prezent, cotele de contributii de asigurari sociale platite de angajator sunt: pentru conditii normale de munca (pensii) - 20,8%, asigurari de sanatate - 5,2%, fond concedii si indemnizatii - 0,85%, fond de somaj - 0,5%, fond de garantare a creantelor salariale - 0,25%.
Angajatul plateste contributii sociale astfel: asigurari de sanatate - 5,5%, fond de somaj - 0,5% si contributii la bugetul asigurarilor sociale de stat (pensii) - 10,5%.
Nu s-ar putea, pls, ca guvernu' sa analizeze si sa proiecteze mai putin si sa faca mai mult?
Analizatul asta nu ajuta la absolut nimic atit timp cit rezultatul nu e scaderea taxelor sau largirea bazei de impozitare, ci noi taxe pe benzina, pe stilpi, etc.
Ce inseamna pentru dumneavoastra salariu mic/mediu/mare? Daca un om a incatat si a muncit pe branci zeci de ani si acum are un salariu decent trebuie neaparat descurajat prin taxarea cu 24% (sau hai 50% ca e mai rotund, nu?) pentru ca cel care nu a fost in stare sa isi ia nici BAC-ul sa fie taxat cu 8% ? Mama voastra de comunisti...
Cat priveste persoanele enumerate de dumneavoastra, nu se poate da o lege de impozitare special pentru Rusanu. Daca aceasta persoana a furat si nu si-a indeplinit atributiile atunci sa fie pedepsita (dat afara, judecat, etc) dar nu impozitat diferit. Ganditi-va ca poate in locul lui vine maine o alta persoana care chiar face ceea ce ar trebui facut in cadrul unei functii cu atata raspundere si care chiar merita acei bani (sau o functie similara - pentru exemplu sa spunem dl Isarescu) si ce facem atunci, schimbam iar legea?