In martie 2014, castigul salarial mediu net a fost de 1.706 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 80 lei, a transmis joi Statistica. Valorile cele mai mari s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (7.281 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (970 lei). Daca ne uitam in timp si comparam cu martie 2008, doar bancherii au avut de pierdut la salarii in perioada crizei, cu toate taierile operate de diferitele guverne (vedeti graficul comparativ in text). Un angajat din industria tutunului castiga in 2008 circa 2345 de lei net. 6 ani mai tarziu, castigul net urca la 7280 de lei. E drept, discutam de valoarea nominala a salariilor.

Click pe imagine pentru a fi marita.

Daca ne uitam la salariile din martie 2014, topul salariilor sta ca in graficul de mai jos. Indicele castigului salarial real pentru luna martie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 104,9%. Desigur, in graficul urmator discutam despre medii salariale, acestea diferind atat dupa zonele geografice cat si in interiorul industriilor (de pilda in sistemul bancar un sef de banca are de un venit salarial net de cateva ori mai mare decat un simplu teller)

Click pe imagine pentru a fi marita.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor de Paste in aceasta perioada. Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Daca ne uitam la dinamica salariilor, masurand viteza de crestere, cifrele stau ca in graficul de mai jos:

Click pe imagine pentru a fi marita.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net in martie 2014/februarie 2014 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • 56,6% in fabricarea produselor din tutun;
  • intre 15,0% si 20,0% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
  • intre 10,0% si 13,0% in activitati de servicii anexe extractiei, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati profesionale, stiintifice si tehnice, telecomunicatii, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, captarea, tratarea si distributia apei;
  • intre 8,0% si 9,5% in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, fabricarea bauturilor, industria metalurgica, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale in luna anterioara, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net in martie 2014/februarie 2014 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 10,4% in transporturi pe apa;
  • intre 4,5% si 9,0% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite);
  • intre 2,0% si 3,0% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), transporturi aeriene;

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: invatamant (2,6%), sanatate si asistenta sociala (1,7%), administratie publica (0,8%).