Masura restructurarii creditelor se va aplica cel mai probabil din luna iulie a acestui an si va fi una optionala, atat pentru banci, cat si pentru persoane, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Agerpres, joi, la finalul ceremoniei de inaugurare a Centrului de tehnologie al Deutsche Bank de la Bucuresti. "Imediat ce este finalizat proiectul va fi pus pe site si il veti vedea. Nu va fi obligatoriu, va fi optional si pentru persoane si pentru banci", a declarat premierul.

Victor Ponta a adaugat ca 'important este ca atunci cand o banca, cum este Deutsche Bank, deschide in Romania cel mai mare Centru Tehnologic din Europa de Est, atunci cand toate emisiunile de obligatiuni ale Guvernului Romaniei sunt suprasubscrise si platim cea mai mica dobanda din istoria noastra, atunci cand agentiile de rating schimba in sens pozitiv ratingul Romaniei, este evident ca, de asemenea, creditarea s-a reorientat in sfarsit, dupa o perioada destul de lunga, si au crescut creditele pentru IMM-uri si pentru populatie'.

'Toate aceste semne de insanatosire legate de cresterea economica, de previziunile Comisiei Europene, sunt extrem de importante si atunci masurile care le stabilim cu mediul de afaceri si cu sistemul financiar-bancar pentru a continua aceasta dezvoltare pozitiva, pentru a avea acces, atat la dezvoltarea proiectelor, cum sunt cel la care sunt astazi, si care creeaza 500 de locuri de munca in Bucuresti pentru Deutsche Bank, la fel, trebuie crescuta partea de consum. Si partea de consum presupune alte metode care au fost folosite in alte tari occidentale pentru ca acest trend pozitiv, aceasta directie pozitiva sa fi mentinuta', a mai declarat premierul.

Intrebat daca in privinta restructurarii creditelor se va pastra termenul de gratie de doi ani, Ponta a spus:' Sunt conditiile pe care le-am discutat cu institutiile financiare internationale si cand este gata proiectul, va fi pe site, va fi in dezbatere publica