Inflatia pentru anul in curs este proiectata a fi usor sub cea de la finele anului trecut cu 0,2 puncte procentuale, pana la 3,3%, a anuntat joi, Mugur Isarescu prezentand raportul trimestrial al inflatiei. Totodata, pentru primul trimestru, inflatia a fost cotata la 1%. “Preturile la legume si fructe au scazut. La carburanti nu sunt modificari foarte importante. As spune ca ele au ramas, comparativ cu anul 2013, pe un teritoriu negativ”, a mai spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Rata anuala a inflatiei IPC ajunge la finalul anului 2014 la 3,3%, cat si la finele lui 2015. Valorile proiectate se mentin sub limita inferioara a intervalului de variatie din jurul tintei centrale in trimestrul II din acest an. Datorita variatiilor pe care unele segmente le-au inregistrat sunt motive sa credem ca inflatia va fi la sfarsitul lui 2014 de 3,3 procente si nu de 3,5%.

“La legume si fructe ne-am fi asteptat ca impactul pozitiv al recoltei bune de anul trecut sa dispara. nu a fost asa, am avut si o iarna mai usoara decat cele anterioare. Nu arata deloc rau situatia din agricultura, cu alte cuvinte daca eu as fi facut singur si nu cu colegii mei care ma contrazic in mod permanent, la legume si fructe as fi avut o prognoza mult imbunatatita. Dar e mai bine sa fim prudenti”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Printre potentialele cauze care ar putea duce la abaterea inflatiei de la traiectoria proiectata se numara volatilitatea fluxurilor de capital adresate economiilor emergente, in contextul evolutiilor geopolitice si regionale, al continuarii procesului de dezintermediere financiara transfrontaliera si al posibilelor ajustari ale conduitelor monetare de catre principalele banci centrale.

“Sa nu credeti ca vrea BNR sa aprecieze cursul sau cel putin eu. Nu sunt convins ca avem fundamente atat de solide si exporturile produc atat de mult”, a mai spus Isarescu.

Evolutia economiei zonei euro si perspectivele de evolutiei a economiilor emergente majore ar putea influenta si ele traiectoria inflatiei.

Datoria catre FMI

Intr-o alta ordine de idei, potrivit guvernatorului, cea mai mare parte a imprumutului FMI a fost deja rambursata.

Fata de FMI mai avem de platit 1,3 miliarde de euro, 100 de milioane de euro venind de la Ministerul de Finanate, restul de 1,2 miliarde de euro fiind date de BNR, pentru 2014, iar in 2015, BNR va mai da alte 100 de milioane de euro, potrivit informatiilor furnizate de banca centrala.

“Daca te uiti la ce platim in prezent veti spune ca s-a luat cam mult. Un asemenea imprumut, este luat in timp de criza, pentru a descuraja sa nu scada rezervele. Eu cred, ca valoarea imprumutului a fost adecvata si atunci cand am negociat sumele discutate au fost mai mici”, a mai spus Isarescu.

Catre UE, Romania mai are de rambursat 5 miliarde de euro, ultima plata fiind in luna mai a anului viitor.