Banca Centrala Europeana va lasa conform asteptarilor pietei neschimbata politica monetara la intalnirea de joi, desi euro se mentine la un nivel ridicat fata de dolar iar inflatia in zona euro ramane la nivele scazute, se arata intr-o nota a echipei de cercetare a Piraeus Bank. Guvernatorul BNR a tinut o conferinta de presa cu ocazia lansarii raportului asupra inflatiei in care a declarat printre altele ca nu considera ca fundamentele economice ar justifica o apreciere a leului si ca banca este multumita de nivelul la care se situeaza rezervele valutare, se mai arata in document.

BNR a reusit sa creasca rezerva valutara intr-o perioada in care Romania a platit cea mai mare parte a imprumutului de 20 miliarde euro catre IMF si rata rezervelor obligatorii ale bancilor a scazut drastic.

PIATA VALUTARA

Joi dimineata euro s-a mentinut in apropierea recentului maxim pe ultimele opt saptamani fata de dolar inainte de sedinta de politica monetara a BCE. Perechea se tranzactioneaza in momentul redactarii la 1.3941.

Valutele CEE4 s-au tranzactionat in mod diferit fata de euro joi dimineata. Leul a deschis la 4.4280/EUR si dupa ce a testat nivelul 4.4200/EUR a pierdut teren pana la 4.4360/EUR nu mult dupa ce guvernatorul BNR spunea ca nu e convins ca fundamentele economice sustin o apreciere a leului

PIATA MONETARA

Ratele dobanzilor au scazut joi dimineata cele pe termen scurt fiind sub 2.75% in timp ce curba randamentelor implicite pentru swap-urile valutare a alunecat la capatul stang.

PIATA TITLURILOR

Astazi, Ministerul Finantelor intentioneaza sa vanda cinci sute milioane lei in titluri de stat cu maturitate reziduala de sapte ani. Ne asteptam ca guvernul sa plateasca un randament mediu in jur de 4.72%.

METALE PRETIOASE

Aurul s-a tranzactionat joi dimineata intr-un interval ingust aproape de valorile scazute atinse ieri dupa aparitia unei anumite relaxari in criza ucrainiana. Metalul galben se tranzactioneaza la 1,292.40 dolari pe uncie, argintul scazand la 19.29 dolari pe uncie, platina la 1,438.00 dolari pe uncie iar paladiul la 804.30 dolari pe uncie.