Guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca evolutia economiei nu a fost atat de buna incat sa justifice aprecierea monedei nationale, aceasta fiind mai degraba o miscare determinata de mutari de capitaluri pe pietele emergente, si a precizat ca nu-si doreste intarirea leului, scrie Mediafax. "Vor fi capitaluri ratacite, iesiri de capital din Rusia, sa nu credeti ca vrea BNR sa aprecieze cursul, sau cel putin eu. Nu sunt convins ca avem fundamente atat de solide si exporturile produc atat de bine. Cursul e determinat de piata, nu de ce vrea guvernatorul. El se apreciaza chiar acum si dincolo se trage cu mitraliera", a spus Isarescu la conferinta de presa pentru prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Banca centrala a introdus incertitudinea printre riscuri in ceea ce priveste volatilitatea fluxurilor de capital spre economiile emergente, in contextul evolutiilor geopolitice si regionale, al continuarii procesului de dezintermediere financiara transfrontaliera si al posibilelor ajustari ale conduitelor politicii monetare de catre principalele banci centrale.

"Deocamdata, in conditii de criza, impactul asupra tarii noastre este incert", a adaugat Isarescu.

In urma cu doua zile, seful bancii centrale declara ca aprecierea leului este legata de intrari de capital pe o cerere mai mare de titluri romanesti, ca urmare a includerii Romaniei intr-un indice JP Morgan, dar si de capitaluri "care ratacesc temporar" prin piata locala dupa ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.

"JP ne-a inclus pe o lista. A crescut cererea de titluri de stat romanesti. Spre deosebire de Turcia, unde s-au generat anumite iesiri, in cazul crizei ucrainene, dimpotriva, cred ca ratacirile capitalurilor care pleaca din Ucraina sau Rusia, unele mai poposesc pe la noi", a spus guvernatorul BNR.

Inca de la inceputul saptamanii trecute, cursul de schimb a scazut treptat pe piata interbancara, de la 4,45 lei/euro, iar in timpul sedintei de vineri, 2 mai, a atins cel mai redus nivel din ultimele sase luni, euro fiind tranzactionat la 4,4310 lei/euro. In aceeasi zi, cursul de referinta anuntat de BNR a coborat la 4,4340 lei/euro, cel mai mic nivel din 7 noiembrie 2013.