Un studiu realizat de catre ANAF si ministerul finantelor pe un esantion de 13.000 de contribuabili arata ca acestia percep relatia dintre ei si ANAF ca fiiind una de genul infractor- politist, potrivit ministrului Finantelor Publice, Ioana Petrescu. “Am vrut sa vedem cum vede contribuabilul relatia lui cu Fiscul si am remarcat ca aceasta este perceputa ca fiind una politist-infractor. Fiscul trebuie sa educe si sa indrume contribuabilii, nu neaparat doar sa prinda evazionistii”, a mai spus ministrul la o conferinta organizata de Ziarul Financiar.

Ioana PetrescuFoto: Hotnews

Sefa Finantelor crede ca normele si regulile trebuie explicate foarte clar contribuabilului, Petrescu exprimandu-si speranta ca schimbarile pe care intentioneaza sa le faca, vor adauga mai multa transparenta si credibilitate Fiscului.

“Trebuie sa ridicam gradul de colectare in asa fel incat sa fie mai mare de 30% cat a fost in ultimii ani. Totodata, proiectul de plafonare al platilor in numerar este un proiect foarte bun care va stimula mai multa transparenta a tranzactiilor si va reduce evaziunea fiscala si spalarea banilor”, mai spune Petrescu.

  • Vineri, o noua intalnire cu transportatorii, vizand returnarea celor 4 eurocenti

Potrivit ministrului exista si o ordonanta de urgenta prin care sa se restituie 4 eurocenti din cei 7 eurocenti catre transportatorii licentianti.

“Chiar astazi vom avea o intalnire cu transportatorii si cu cei ai ANAF pentru a gasi o modalitate cat mai simpla, usoara si corecta de a li se returna cei 4 eurocenti. Atunci cand am gandit masura am facut-o sa aiba efecte numai pentru cei care au prezentat o dovada clara ca au achizitionat combustibilul pe cai corecte. Trebuie sa-i avantajeze pe cei care fac afaceri legale in Romania”, a afirmat Ioana Petrescu.

  • Directia Antifrauda - sanctiuni de 46 milioane de euro in primele 4 luni

Directia Antifrauda inca nu are tot personalul angajat dar deja lucreaza foarte puternic, isi arata efectele pe recuperarea prejudiciilor.

“Activitatea Directiei Antifrauda, pana in aprilie, arata ca inspectorii au verificat peste 12.000 de firme si s-au sesizat 11.000 de incalcari ale legii. In acest sens s-au dat sanctiuni de peste 2,1 miliarde de euro (circa 46 milioane de euro) si s-au suspendat 758 de societati", a mai spus ministrul, admitand ca aceste masuri de combatere a evaziunii fiscale nu sunt de ajuns.