Sefa Finantelor crede ca normele si regulile trebuie explicate foarte clar contribuabilului, Petrescu exprimandu-si speranta ca schimbarile pe care intentioneaza sa le faca, vor adauga mai multa transparenta si credibilitate Fiscului.
“Trebuie sa ridicam gradul de colectare in asa fel incat sa fie mai mare de 30% cat a fost in ultimii ani. Totodata, proiectul de plafonare al platilor in numerar este un proiect foarte bun care va stimula mai multa transparenta a tranzactiilor si va reduce evaziunea fiscala si spalarea banilor”, mai spune Petrescu.
- Vineri, o noua intalnire cu transportatorii, vizand returnarea celor 4 eurocenti
“Chiar astazi vom avea o intalnire cu transportatorii si cu cei ai ANAF pentru a gasi o modalitate cat mai simpla, usoara si corecta de a li se returna cei 4 eurocenti. Atunci cand am gandit masura am facut-o sa aiba efecte numai pentru cei care au prezentat o dovada clara ca au achizitionat combustibilul pe cai corecte. Trebuie sa-i avantajeze pe cei care fac afaceri legale in Romania”, a afirmat Ioana Petrescu.
- Directia Antifrauda - sanctiuni de 46 milioane de euro in primele 4 luni
Directia Antifrauda inca nu are tot personalul angajat dar deja lucreaza foarte puternic, isi arata efectele pe recuperarea prejudiciilor.
“Activitatea Directiei Antifrauda, pana in aprilie, arata ca inspectorii au verificat peste 12.000 de firme si s-au sesizat 11.000 de incalcari ale legii. In acest sens s-au dat sanctiuni de peste 2,1 miliarde de euro (circa 46 milioane de euro) si s-au suspendat 758 de societati", a mai spus ministrul, admitand ca aceste masuri de combatere a evaziunii fiscale nu sunt de ajuns.
Daca nu stia Ioana Petrescu asta e relatia.
- reduceti taxele
- reduceti cheltuielile bugetare
- privatizati companiile de stat
Si astfel oamenii nu se vor mai simti atacati de catre Stat.
Da cele propuse mai sus nu au cum sa se intample sub socialism, ci din contra, taxele sunt marite, se angajeaza mai multi bugetari ...
De cate ori ajung in fata ghiseului cu acea mica deschizatura situata undeva la nivelul stomacului, si trebuie sa ma aplec pentru a intelege ce spune functionarul (de multe ori obosit, sictirit sau enervat de "sluga" procesata acum cateva minute) am aceasta senzatie...
Sa nu mai zic de senzatia "priceless" oferita in aceleasi momente de colegul sluga din spatele meu care s-a lipit de mine ca sa nu-si piarda randul in haosul din jur.
Faptul ca s-a constientizat aceasta relatie e un pas inainte... sa nu fie prea tarziu totusi!
Spor la treaba,
N.
Din pacate nici studiile si nici concluziile nu au nicio relevanta pentru platitori.
Asta o fi invatat la Harvard?
In realitate codul fiscal se modifica saptaminal, diverse legi se bat cap in cap, daca intrebi la finante primesti un raspuns vag din care nu pricepi nimic, tot timpul poti fi gasit cu ceva in neregula conform legii x care se bate cap in cap cu legea x pe care o respecti. Iar cu ANAF-ul totul se rezolva cu putina spaga. Bineinteles pentru inchis ochii in cazurile astea de neclaritate legislativa. Iar perceptia e ca iar vin astia sa-si ridice birul.
Cind vor fi legi clare si simple, cind codul fiscal se va mofica doar la un an dupa intrarea in vigoare a modificarii, cind functionarul anaf nu va veni chitit sa gaseasca o semnatura lipsa pe o factura sau ceva in neregula in registre, atunci poate va fi privit altfel. Pina atunci...
ca fiind "cea ce ramine dupa ce sa consumat tot".
Numai ca PIB din ziua de astazi mai are un avantaj,nu consuma doar tot ci si "imprumuturi pe termen scurt si mediu" cca 17 miliarde de euro in ultimi doi ani.Sistemul fiscal este total ineficient pentru cetateanul muncitor.
Bravo! Insa e pacat ca tot arata ca atat poate ca ministru si nimic mai mult....
Intrebare: Care e diferenta intre logica hagiana :): e bine sa fie bine si ce a descoperit dns ministresa???
12 000 verificati
11 000 amendati
2.1 miliarde lei colectati adica
46 milioane euro:
Rezulta ca s-au descoperit nereguli la 91.7% firme. Mi se pare enorm. Aici sunt 2 variante: ori 97% din firme fac ilegalitati ori aveti niste legi/regulamente imposibil de respectat! Ghici ciuperca care-i adevarul.
Pentru cele 11 000 de nereguli s-au dat 46 milioane euro amenzi. In medie fiecare amendat a platit 4 182 euro amenda! IN MEDIE!
Domnisoara, tu esti in afara oricarei logici atunci cand spui:" Fiscul trebuie sa educe si sa indrume contribuabilii..."?
La peste 90% din firme fiscul gaseste nereguli iar amenda medie este de peste 4 000 euro! Dar scopul trebuie sa fie educatia...
Stai jos, ai 2 astazi la logica. Dar ai 10 la abureala specifica USL/PSD. Guvernul lui Pinocchio din care faci parte... RUSINE!
Daca-i trimiteti, cu mandria pozitiei pe care o ocupati, o scrisoare profesorului dumneavoastra de economie de la Harvard in care-i aratati activitatea dumneavoastra ca ministru Finantelor:
Am verificat 100 de firme, 7 le-am inchis, 90 le-am amendat doar 10 au scapat. Ce spuneti, conduc bine ministerul pentru care am urmat cea mai prestigioasa scoala din lume sub indrumarea Dumneavoastra?
VA RENEAGA!
Va nega ca ati fost vreodata studenta lui. Va spune ca nu va cunoaste. Ca nu-i poate cunoaste pe toti elevii lui samd. Masurile dumneavoastra economice apartin unui stat totalitar!
Sunteti mandra cu scoala absolita? Nu cred ca scoala absolvita este mandra cu dumneavoastra, domnisoara!
Orice interactiune cu mediul de stat este "criminala", este o intoarce in timpul comunismului. Fie suntem plimbati de la un ghiseu la altul, fie se cer X acte pentru cele mai tampite chestii, fie nu se furnizeaza informatiile necesare dar se dau amenzi, fie functionarul este atat de saturat de munca incat interactiunea cu el este un chin extrem..si lista poate continua. Nu e de mirare ca sondajele indica statul ca cel mai prost administrator, care mai mult incurca decat ajuta.
Ma bucur totusi ca cineva sesizeza faptul ca nu exista o relatie de parteneriat intre contribuabil si fisc, ba din contra, toti contribuabilii sunt VINOVATI pana la proba contrarie.
Solutia este informatizarea sistemelor urmata de transparenta si accesibilitatea imediata a informatiilor. Dupa ce s-a pus sistemul la punct, urmeaza pedepse foarte grele pentru functionari dar si pentru cei care fura, mita presupune cel putin 2 persoane.
Cat timp insa se lasa totul la interpretarea functionarului, la decizia lui si dorinta lui de a face ceva (si nu, salariul mic nu este o scuza), nu e de mirare ca multi incearca sa eludeze legea cu ajutorul functionarilor, lupul paznic la oi, cei care ar trebui sa verifice respectarea legilor, nu sa fie partasi la infractiune.
Sper ca declaratia d-nei ministru nu este doar o fanfaronada electorala, o mostra de demagogie politica si ca vrea sa faca cu adevarat ceva, pentru ca problema asta ne afecteaza pe toti pentru ca vorbim de bani dati si de bani luati.
Asa se va colecta mai mult si se vor reduce erorile.
Cat din "evaziune" si cat e simpla eroare, provocata de ambiguitatea legislatiei - asta cred ca e mare intrebare.
Asa ca - schimbati atitudinea, personalul administrativ, maniera de lucru - transparentizati procedurile, eliminati discriminarile, contactul direct cu Fiscul - apoi puteti cere conformare voluntara si constiinta cetateneasca..!