Institutiile statului sunt incapabile sa faca o colectare a taxelor, dar discutam totodata si de o lipsa de vointa a contribubilului de a-si plati taxele si impozitele atunci cand vede ca banii lui sunt cheltuiti iresponsabil, este de parere presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, prezent la Conferinta organizata de Ziarul Financiar, cu tema "Cum <> economia si crestem incasarile la buget?".

Ionut DumitruFoto: Hotnews

"Solutii exista fara nici un dubiu, dar trebuie sa ai sustinerea politica sa iei masurile necesare. In primul rand, la nivel de colectare, trebuie sa faci sistemul foarte prietenos cu contribuabilul. Partea de informatizare este si ea obligatorie. Acum, nu mai putem discuta de interactiunea cu omul de la ghiseu care este in foarte multe cazuri si foarte prost platit si sictirit si foarte slab pregatit in unele cazuri. Interactiunea este mai mult decat dureroasa. Fiecare distre noi a trecut prin lucrurile acestea si iti distrugi multi neuroni incercand sa faci acest demers de plata a taxelor si impozitelor", crede seful Consiliului Fiscal.

Potrivit lui Dumitru, Bulgaria sta mult mai bine decat noi la acest capitol, dar si la faptul ca are cote de impozitare mult mai mici decat Romania. Bulgaria a reformat sistemul de colectare prin 2001-2002, iar noi ne-am gandit de abia in anul 2013.

Dumitru a mai abordat problema numarului mare de taxe pe care le platesc contribuabilii romani. "Avem o mare problema legata de birocratie, Romania are 39 de plati catre taxe si impozite, cand Bulgaria are 13 plati, Cehia - 8 plati, iar media din regiune este in jur de 10", a declarat Ionut Dumitru.

Totodata, acesta a mai spus ca, tara noastra are o mare problema si cu nivelul acestor taxe nu numai cu numarul lor, iar daca ne uitam la impozitul pe venit cota de impozitare este foarte mica, dar celelalte impozite sunt foarte mari.

"Cote de contributie la asigurarile sociale sunt la noi de 44,9%, iar bulgarii au circa 30% si cu toate acestera ei colecteaza cam cat colectam si noi desi diferenta este uriasa intre noi si ei.", considera Dumitru.

"Povara fiscala pe munca este una foarte mare in Romania, deci numai putem pacali pe nimeni, nici nu ne putem mira de ce avem evaziune fiscala foarte mare, in conditiile in care sistemul descurajeaza contribuabilul", a mai precizat presedintele Consiliului Fiscal.

Potrivit acestuia, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat, daca nu se imbunatateste colectarea incasarilor, in conditiile in care in primul trimestru nerealizarile la buget au fost de peste un miliard de lei din taxe si impozite.

"Avand in vedere ca pe primele trei luni neincasarile la buget sunt de peste un miliard de lei numai din taxe si impozite, rectificarea bugetara nu are cum sa fie decat negativa, daca nu se imbunatateste semnificativ colectarea, iar discutia legata de CAS devine una extrem de complicata. Discutam de un impact din reducerea de CAS cu cinci puncte procentuale de 2,5 miliarde lei pe sase luni, pe un an sunt cinci miliarde de lei. Sunt sume foarte mari, chiar si pentru buget, si nu pot fi foarte usor obtinute", a explicat Dumitru.

El a aratat ca, data fiind executia bugetara din primele trei luni, exista o probabilitate mica sa fie introdusa o masura in urma careia se reduc semnificativ veniturile bugetare, cel putin pe termen scurt.

"Discutam de un impact de doua miliarde si ceva de lei de reducere pe CAS, masura care ar fi absolut binevenita pentru mediul de afaceri si pentru economie in general, dar de unde gasim acesti doua miliarde si ceva de lei?! Eu zic ca ar trebui facuta si solutii exista, important e sa vrem sa facem lucrul acesta. Solutiile sunt relativ simple, desi sunt foarte greu de implementat", a precizat Dumitru.

Presedintele Consiliului Fiscal considera necesara extinderea bazei de contribuabili la sistemele de asigurari de sanatate si cele de pensii, in conditiile in care sunt sase milioane de pensionari si circa 4 milioane de salariati.

"Pe langa cei patru milioane si ceva de salariati care lucreaza in economia formala, discutam de 1,5 milioane persoane, din calculele Consiliului Fiscal, care nu platesc niciun fel de taxe si impozite, fiind in economia subterana. Atunci, daca macar o parte din acei oameni care lucreaza in economia neagra ar fi trecuti in sistem oficial, lucrurile s-ar simplifica", a mai spus Dumitru.