Romania a cheltuit, pana in 2013, prin programul viticol, 252 milioane euro (100% din fonduri) si a realizat 25.000 ha plantatii nou infiintate. Pe langa acestea, a facut si programe de promovare a vinurilor in tari precum China, Rusia, Japonia, SUA, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul unei festivitati de sarbatorire a Zilei Europei, desfasurate ma Ministerul Agriculturii.

Potrivit lui, alte 238,5 milioane euro sunt disponibile pentru anii 2014-2018.

“Prin Decizia Comisiei recent adoptata in 29 aprilie 2014, s-a aprobat un nou program de promovare a vinurilor in Azerbaidjan si Belarus. Agricultura ecologica este o alta mandrie a Romaniei si le multumesc fermierilor si procesatorilor care s-au dedicat acestui sector, dezvoltat an de an, atat in productia cerealiera, dar si zootehnica”, a mai afirmat ministrul.

Seful Agriculturii spune ca prin APIA, atat autoritatile cat si agricultorii au invatat ce inseamna digitizarea parcelelor, blocurile fizice, depunerea cererilor on-line, complicatele cerinte legale in materie de gestionare (vestitele SMR) si de bunastare animala.

Pe de alta parte, platile SAPS in perioada 2007-2013 au insumat 5,6 miliarde euro, iar pentru 2014-2020 alte 12,393 miliarde euro vor ajunge la producatori.

„Noul PNDR 2014-2020, cu o finantare de 8 miliarde euro fonduri comunitare, transmis in martie Comisiei Europene inglobeaza obiectivele de dezvoltare viitoare stabilite cu viitorii beneficiari, discutat si dezbatut in 8 conferinte regionale. In 20 mai, peste 13 zile, lansam primele 2 masuri finantate din alocarea 2014-2020, investitii in ferme si bunastarea animalelor”, a mai declarat ministrul.

Politica Agricola Comuna este una din cele mai vechi si cea mai integrata si importanta politica strategica Europeana. In 2012 s-au celebrat 50 de ani de cand PAC a asigurat securitatea alimentara a cetatenilor europeni si dezvoltarea mediului rural. Obiectivele sale initiale inscrise in Tratat – hrana de calitate la preturi rezonabile si pentru fermieri un venit decent – sunt inca valabile.

„Sunt 12 ani de cand Romania a primit fonduri europene pentru agricultura si dezvoltarea mediului rural prin programul SAPARD. Cele 1,34 miliarde euro din SAPARD se regasesc mai ales in dotarea exploatatiilor cu utilaje performante, in modernizarea industriei alimentare si infrastructura rurala si forestiera”, a mai afirmat ministrul, in discursul sau de Ziua Europei.