Guvernatorul BNR a spus joi ca nu este convins ca recenta intarire a leului este motivata de fundamentele economice, declaratie care a condus la deprecierea monedei locale cu circa 100 de pipsi pana dincolo de 4,43/EUR. Cotatia calculata de BNR a fost insa una mai apreciata ca in ziua anterioara. Dealtfel, in aceasta saptamana leul s-a intarit constant, un argument fiind acela ca o parte din valuta retrasa din zonele sensibile geopolitic ajunge si in Romania sub diverse forme. "Faptul ca nivelurile curente ale leului nu par a fi agreate de BNR, in opinia noastra adauga motive suplimentare pentru a crede ca in aceste conditii Banca va interveni pentru a-si completa rezervele valutare", cred economistii ING.

In vreme ce astfel de actiuni sunt in masura sa conduca la o evolutie oscilanta a leului dupa un tipar similar tranzactionarii din ultimul trimestru al anului trecut, credem ca dincolo de perioada imediat urmatoare leul va continua sa se intareasca, mai noteaza oficialii ING.

Intarirea leului ii ajuta pe cei care au de platit rate in valuta, dar este o frana pentru "motorul" actual al economiei- exporturile.Drept este ca variatiile sunt reduse, cotatia leului fiind de 4,44/eur luni si de 4,42 vineri.

"Deocamdata, in conditii de criza, impactul asupra tarii noastre a crizei Ucrainene este incert", a mai spus joi Isarescu, dupa ce miercuri declara ca aprecierea leului este legata de intrari de capital pe o cerere mai mare de titluri romanesti, ca urmare a includerii Romaniei intr-un indice JP Morgan, dar si de capitaluri "care ratacesc temporar" prin piata locala dupa ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.

"JP ne-a inclus pe o lista. A crescut cererea de titluri de stat romanesti. Spre deosebire de Turcia, unde s-au generat anumite iesiri, in cazul crizei ucrainene, dimpotriva, cred ca ratacirile capitalurilor care pleaca din Ucraina sau Rusia, unele mai poposesc pe la noi", a spus guvernatorul BNR.

Calendarul economical zilei este lipsit de evenimente semnificative, in timp ce doua banci centrale importante au facut anunturile de politica monetara joi, in mod specifici BCE si Bank of England, nici una din ele neschimbandu-si politica. In conferinta de presa care a urmat sedintei de politica monetara, BCE a trimis un mesaj puternic ca va actiona la urmatoarea sedinta pentru a contracara dezinflatia din regiune, in timp ce modalitatea de actiune ramane inca un subiect deschis, iar subiectul dobanzilor negative ramane o posibilitate luata in calcul.

PIATA MONETARA

"Rate de dobanda sunt usor mai jos vineri, fiind cotate in intervalul 2.50%-3.0%, la fel ca si randamentele implicite pentru swap-urile valutare, ca urmare a imbunatatirii lichiditatii in piata. Estimam ca lucrurile vor consolida in jurul acestor nivele", spun analistii Piraeus. La randul lor, cei ai ING considera ca exista potential pentru continuarea tendintei de scadere in spatiul ratelor pe termen scurt, posibil cu 10-20pb la minimele precedentei perioade de rezerva in urmatoarele zile.

"Miscari similare s-au inregistrat in spatiul titlurilor de stat pe termen scurt, insa mai notabila a fost ziua de avansuri ale obligatiunilor pe termene mai lungi, impulsionate probabil de rezultatul pozitiv al licitatiei de instrumente la sapte ani de ieri. Acestea au fost vandute in suma usor mai mare decat cea planificata, aproape 600 milioane lei, la un randament maxim de 4,72%, in mare masura in linie cu prognoza noastra referitoare la o rata in apropierea

cotatiei inferioare din piata secundara. Mai mult, un raport al cererii fata de oferta de aproape 4x, cel mai ridicat pentru un astfel de instrument in mai mult de un an, subliniaza inca o data rezultatul pozitiv al licitatiei. Iar inertia pozitiva a continuat, cu randamentul pentru acest titlu scazand in piata secundara cu circa 10pb, pe fondul unei tendinte care pare a avea inca potential", se arata intr-o nota a ING remisa vineri clientilor.

PIATA TITLURILOR

Piata secundara este calma in sesiunea de vineri, cu o tendinta de consolidare urmand perioada de interes de cumpararea al jucatorilor de piata.

METALE PRETIOASE

Aurul este usor mai sus vineri fiind cotat sub USD 1,300/oz, ca urmare a diminuarii statutului sau de active de refugiu ca urmare a diminuarii presiunilor geopolitice. Evolutia argintului este similara astazi, acesta fiind cotat la USD 19.25/oz, in timp ce platina si paladium sunt

practic neschimbate in sesiunea de astazi.