Cand economia merge rau si unul dintre soti si-a pierdut locul de munca, lipsa banilor poate duce la certuri iar certurile la divort. Asa ar spune logica. Realitatea arata ca lucrurile se petrec taman pe dos. Cand economia merge prost, si numarul divorturilor scade. Un numar in scadere al divorturilor nu inseamna mai putine cupluri nefericite. Pur si simplu unele nu isi permit sa divorteze. Din cauza crizei imobiliare, apartamentul sau casa in care locuiesc nu mai poate fi vandut(a) la un pret care sa permita cumpararea a doua locuinte mai mici. Asa ca cei doi raman impreuna, asteptand vremuri mai bune pentru a divorta.

miscare natFoto: Hotnews

Numarul casatoriilor a fost, in luna martie 2014, cu 1065 mai mic decat in aceeasi luna din anul precedent, potrivit unui anunt facut luni de Statistica. Potrivit aceluiasi anunt, s-au pronuntat cu 610 mai putine divorturi in luna martie 2014 decat in luna martie 2013.

Mai jos aveti un grafic care, pornind de la 1968 si pana in 2011, cuprinde numarul nascutilor, al decedatilor, al casatoriilor si al divorturilor la mia de romani. Datele au fost furnizate de Statistica. (click pe imagine pentru a fi marita).

Exista o intreagaliteratura de specialitate careanalizeaza legatura dintre numarul casatoriilor sau cel al divorturilor, de mersul economiei. Concluziile sunt aceleasi: cand economia merge bine, creste si numarul divorturilor. Statisticienii au gasit si o corelatie intre evolutia pietei muncii si cifra reprezentand rata divorturilor: o crestere cu un punct procentual a somajului, scade rata divorturilor cu 1,7 puncte procentuale.

Sa ne uitam putin la divorturile dupa durata casatoriei. Aveti mai jos imaginea (click pe ea pentru a fi marita).

Cele mai multe divorturi au loc in primii 10 ani de casnicie, cu accent pe primii 5. Rare sunt divorturile care se petrec in primul an de la nunta. De remarcat ca numarul celor care divorteaza dupa 20 de ani de casnicie este mai mare decat al celor care se separa dupa o perioada de 10-14 ani de la casatorie.

Daca ne uitam la judetele din Romania, acolo unde au loc cele mai multe divorturi, dam peste Bucuresti, Suceava, Bacau si Constanta.

Ca in graficul de mai jos.

De fapt, cresterea numarului de divorturi- stiu, suna oribil- dar poate avea efecte benefice pentru economie, din simplul motiv ca e stimulata cererea de credite in vederea achizitiei de locuinte, de bunuri de folosinta indelungata samd.

Nu putem sa nu mentionam si faptul ca impotriva divorturilor lucreaza discret si taxa instituita de Guvernul Ponta, care porneste de la 500 de lei si poate fi majorata de autoritatile locale cu inca 100 de lei, conform Legii.

Frecventa cea mai mare a divorturilor s-a inregistrat dupa 2 ani de la casatorie in cazul cuplurilor fara copii si dupa 4 ani de casatorie la cele cu un copil.

  • Frecventa cea mai mare s-a inregistrat in cazul sotilor de varsta apropiata, numarul scazand treptat, pe masura ce diferenta de varsta intre soti creste.
  • Cauzele de divort invocate sunt: infidelitatea conjugala (4,5%) alcoolismul (3,2%), violentele fizice (3,0%), cauzele combinate (5,4%), acordul partilor (52,6%) si alte situatii (31,3%).
  • Numarul divorturilor din vina sotului a fost de 3 ori mai mare decat al celor din vina sotiei.
  • Majoritatea persoanelor divortate au avut ca nivel de instruire liceul (44,2% dintre barbati si 45,6% dintre femei).
  • La data divortului 54,7% dintre soti si 53,7% dintre sotii erau salariati.